joi, 24 noiembrie 2016

Dictionar de servilism * Ilie Verdet


Ilie Verdeţ, de profesie miner, a fost numit vicepreşedinte al Consiliului de Miniştri şi prim-vicepreşedinte al Consiliului de Miniştri în perioada 1965-1978. Pupil fidel al lui Ceauşescu, dictatorul român l-a numit pe Verdeţ prim-ministru al Guvernului între 1979 şi 1982. Potrivit principiului rotaţiei cadrelor, impus de Ceauşescu în epocă, Verdeţ a fost îndepărtat din fruntea Guvernului şi pus ministru al Minelor (1985-1986).
Sursa:http://adevarul.ro/cultura/istorie/apostolii-epocii-aur-episodul-1-scurt-dictionar-servilism-1_566189807d919ed50ee2a844/index.html

marți, 22 noiembrie 2016

Orasul aurului


Orasul aurului

Zvonurile legate de orasul de aur au fascinat multa lume. Herman Cortes a dat peste el in anul 1526, apoi Cristobal de Pedraza in 1544. Arheologul Willaim Strong a descoperit cateva movile langa Rio Patuca si Rio Conquirre in 1933, unde se crede ca "nobilii mancau din farfurii de aur".
Cercetatorii au folosit tehnologii avansate pentru a detecta ruinele antice, in care s-ar putea gasi comorile din aur.


luni, 21 noiembrie 2016

Sat Dornisoara-Gura Tihului-Curmatura Tihului-Paraul Tihulet-Valea Tihului-Valea Rastolita-Sat Rastolita * muntii Calimani


Sat Dornişoara - Gura Tihului - Curmătura Tihului - Pârâul Tihuleţ - Valea Tihului - Valea Răstoliţa - Sat Răstoliţa
Marcaj: punct galben până la Gura Tihului, cruce albastră până la Răstoliţa
Timp de mers: 11 - 12 ore, 37 km.
Timpi intermediari:
Dornişoara - Curmătura Tihului: 4 ore
Răstoliţa - Curmătura Tihului: 7 - 8 ore.
Caracteristici: traseu accesibil iarna doar turiştilor antrenaţi.




miercuri, 16 noiembrie 2016

Iancu Berila



Iancu Berila – Ucigasul brutarilor

Numele lui Iancu Berila ar putea sa nu spuna multe celor mai putin obisnuiti cu istoria stiintei criminalistice din Romania. In fond, criminalul actionase in timpul celui de al doilea Razboi Mondial, timp suficient pentru ca lumea sa dea uitare odioaselor sale fapte.
A ramas in schimb zicala peiorativa „ca Berila”, desemnand acel individ care incearca sa ingrozeasca sau sa braveze cu fapte demne de dispret. Si totusi, cine a fost Iancu Berila?
Arhivele vremii il mentioneaza ca pe unul dintre cei mai sangerosi asasini din istoria recenta a Romaniei. Un individ cu un fizic impozant, cu o expresie fioroasa a fetei, care a reusit sa terorizeze o tara intreaga in numai cativa ani.
Victimele sale erau, in marea lor majoritate, brutari. Nu se stie inca de ce acestia devenisera tintele lui favorite, cert este ca pe seama lui Iancu Berila sunt puse cel putin 20 de crime, iar modul de operare era de fiecare data acelasi.
Criminalul isi studia potentialele victime, afla unde acestea isi tin banii si ataca noaptea, departe de ochii lumii.
Desi a fost prins si condamnat la munca silnica pe viata, Iancu Berila reuseste sa evadeze spectaculos.
Era momentul in care pe urmele sale pornea celebrul comisar Eugen Alimanescu, cel poreclit si „Comisarul de Fier”, alaturi de tinerii sai recruti din organizatia „Fulger”.
La scurt timp dupa inceperea anchetei, Alimanescu da de urma criminalului. Acesta se angajase ca ucenic la un brutar din apropierea Slatinei. Ajutat de inca doi agenti, comisarul il imobiliza atunci pe uriasul Iancu Berila in timp ce dormea. Era anul 1947. Asupra sa a fost descoperit si cutitul pregatit pentru urmatoare sa victima… chiar cel care il angajase.

Trimis din nou la ocna, Iancu Berila nu mai avea a doua sansa de scapare si se stingea din viata in urma muncii extreme la care a fost supus.
Sursa:http://timetv.ro/2013/02/09/top-10-criminali-romani-care-au-socat-europa/

marți, 15 noiembrie 2016

Mary Todd Lincoln



Mary Todd Lincoln
Tulburare psihotică polimorfă


Comportamentul neobișnuit al doamnei Lincoln sugera ca suferea de nenumărate boli: depresie, tulburare bipolara, anxietate, paranoia, migrene şi diabet.
Unele afecțiuni proveneau şi dintr-un accident, în care fusese aruncată din trăsura şi rămăsese inconștientă.
Chiar dacă se născuse cu anumite afecțiuni sau le căpătase în timp, starea ei s-a agravat în urma morții neașteptate a fiului şi soțului. Chiar şi în timp ce aceștia trăiau, ea a fost necăjită de câțiva membrii ai familiei care luptau în Sud, în războiul civil şi a fost acuzată că simpatiza cu Confederația.
Cheltuiala extravagantă pentru renovarea Casei Albe a favorizat slaba ei percepție publică şi concomitent i-a înrăutățit boala mentală.
După plecarea de la Casa Albă din 1865, doamna Lincoln a fost traumatizată de moartea altui copil şi manifesta stări de nebunie. După un episod în care a încercat să sară de la fereastră din cauza unui foc inexistent, a fost internată timp de patru luni la un azil de nebuni, Bellevue.
Mary Todd Lincoln a fost în cele din urmă declarată sănătoasă. În această perioadă, a încercat să se sinucidă de două ori cu un preparat, pe care ea îl credea un amestec de opiu şi camfor, dar de fapt era un amestec placebo. A murit în cele din urmă din cauze naturale în 1882 la vârsta de 63 de ani.


vineri, 11 noiembrie 2016

Dictionar de servilism *Dumitru Popescu


Dumitru Popescu, denumit de unii activişti „Dumnezeu“, a fost unul dintre artizanii construirii cultului personalităţii lui Nicolae Ceauşescu. Redactor-şef la „Scânteia“ între 1965 şi 1968, preşedinte al Comitetului de Stat pentru Cultură din 1971 şi rector al Academiei „Ştefan Gheorghiu“ din 1981, Popescu a fost cel care a asigurat legătura în probleme de presă cu organizaţiile de masă, fiind şeful ideologic de necontestat.

Sursa:http://adevarul.ro/cultura/istorie/apostolii-epocii-aur-episodul-1-scurt-dictionar-servilism-1_566189807d919ed50ee2a844/index.html

marți, 8 noiembrie 2016

Harta comorii Lue


Harta comorii Lue

Singura comoara legendara care se pare ca are o harta ce duce spre un tezaur de 14 tone de aur este Lue. Ea a fost publicata de Karl von Mueller si este alcatuita din diferite formule matematice.
Comoara se crede ca se gaseste in Statele Unite. Aurul ar fi fost adus in SUA de catre nazisti cu scopul de a sabota economia americana si de a preveni intrarea Americii in razboi.


luni, 7 noiembrie 2016

Sat Dornisoara-Gura Tihului-Coada Pietrosului *muntii Calimani


Sat Dornişoara - Gura Tihului - Coada Pietrosului
Marcaj: punct galben
Timp de mers: 4 - 5 ore, 15 km.
Caracteristici: traseu accesibil auto pana la 2,5 km de creastă.





vineri, 4 noiembrie 2016

Nicolae Purecica



Nicolae Purecica – Ferentariul de acum 60 de ani

Renumele de cartier rau famat al Ferentariului nu este unul dobandit de ieri de azi. Asa cum vom vedea, Bucurestiul anilor de dupa ultimul mare razboi cunostea deja faima ucigasilor ascunsi in casele Ferentariului.
Poate cel mai cunoscut criminal care a actionat in aceasta zona a fost Nicolae Purerica, poreclit Nae Chioru, o porecla ce avea sa devina legendara cu trecerea timpului. Era anul 1947, acelasi an in care teroarea, de aceasta data la adresa infractorilor, instituita de Eugen Alimanescu isi punea puternic amprenta asupra raufacatorilor bucuresteni.
Multi dintre ei alegeau sa paraseasca orasul in cautarea unor destinatii mai „sigure” in care sa poate actiona. Printre cei care alesesera calea fugii se numara si Nicolae Purecica, un individ deja dat in urmarire generala in toata tara pentru mai multe crime, jafuri si talharii, majoritatea petrecute in Ferentari.
De aceasta data, criminalul alesese Oradea ca viitoare tinta si, la scurt timp, orasul transilvanean intra in stare de soc. Zeci de atacuri armate asupra oamenilor nevinovati lasau in urma o multime de victime, dar ceea ce era de-a dreptul sinistru era modul in care victimele erau ucise.
Criminalii nu se multumeau doar cu talharirea nevinovatilor ci, pentru a-i reduce la tacere, ii transau asemenea vitelor de la abator. Omorurile au fost atat de numeroase incat autoritatile oradene s-au vazut nevoite sa apeleze la singurul om care putea sa puna stavila ororilor, comisarul Eugen Alimanescu.
La scurt timp, prezenta „Justitiarului” a dat roade. Doua bande bucurestene, deplasate clandestin la Oradea, erau anihilate. Un intreg arsenal de arme, ustensile de spart seifuri si bunuri furate, era recuperat de agentii speciali ai lui Alimanescu. Dar crimele continuau.
Lungile si minutioasele cautari ale comisarului scoteau insa la iveala un „fir” de la care oamenii legii puteau incepe cautarile. Cele mai multe victime erau barbati care calatorisera cu trenul si care sosisera la Oradea in scop de afaceri.
Urmand traseul ultimilor oameni ucisi, Alimanescu il descoperea intr-un tren chiar pe Nicolae Purecica. Evitand sa il aresteze imediat, comisarul il urmareste impreuna cu oamenii sai pana la Oradea.
Ucigasul deja isi alesese urmatoarea victima. Nu a mai avut timp insa sa o ucida. In momentul in care se pregatea sa atace, criminalul era doborat de o rafala de gloante.
Alaturi de el se prabuseau si cei patru acoliti ai sai.

miercuri, 2 noiembrie 2016

Ellen Axson Wilson



Ellen Axson Wilson
Afecțiuni la rinichi, depresie

După ce soțul ei a fost ales pentru al doilea mandat de președinte, Ellen Axson Wilson a murit după ce a fost Prima Doamnă numai 17 luni. Nu numai că boala ei a fost una prematura la vârsta de 54 de ani, dar copilăria ei a fost încărcată de suferință: mama ei a murit atunci când a născut-o pe ea, tatăl ei era nebun, ea a fost catalogată de potențialii pretendenți ca o femeie care urăşte bărbaţii şi fratele ei şi familia lui au fost omorâţi într-un accident ciudat de trăsură.
Când se gândea să se sinucidă, boala de la rinichi i-a curmat viața doamnei Wilson. S-a ales cu boala la rinichi după ce a născut-o pe fetița cea mai mică, Eleanor, în 1889 şi a luptat toată viața cu boala şi cu depresia.
Din cauza stării de sănătate, Prima Doamnă era dependentă de fetele ei, de verişor şi de secretară pentru a găzdui şi asista diversele evenimente.
După ce a plănuit nunta fiicei sale a suferit o cădere în dormitorul ei de la Casa Albă şi nu şi-a mai revenit niciodată, stingându-se după cinci luni în 1914.
Memoria ei a fost eclipsată de a doua doamnă Wilson, Edith Galt, care era opusul ei.