joi, 6 iunie 2024

Cabana Turistica Tudor Petrimanu – Curmatura Oltetului – Varful Micaia – Hoampa – Galetile Icoiu – Statiunea Ranca * muntii Latoritei



Cabana Turistica Tudor Petrimanu – Curmatura Oltetului – Varful Micaia – Hoampa – Galetile Icoiu – Statiunea Ranca * muntii Latoritei

*8*

Traseu: nemarcat, nerecomandat iarna

Durata: 8 ore

Foto:Creative Commons









marți, 4 iunie 2024

Simleul Silvaniei-Salaj-Dacidava * Punct energetic din Romania

 


Șimleul Silvaniei – Sălaj – Dacidava
*Punct energetic din Romania
*Foto:Creative Commons(Licenta gratuita)

Zona a intrat în atenția arheologilor din vara anului 1797, când 2 copii valahi au găsit, în timp ce pășteau animalele, 2 kg de bijuterii din aur. Cantitatea tezaurului era, la vremea aceea, o descoperire uriașă și cu o valoare inestimabilă. Întreaga cantitate descoperită a ajuns în colecțiile Muzeului Kunsthistorisches din Viena.
Tezaurul era format din 13 verigi plate de aur, 11 verigi granulate de aur, 15 medalioane cu eficii de împărați romani, un inel circular de aur, un medalion cu decor geometric, un capăt de brățară în formă de cap de șarpe, o cataramă de centură și un mare lanț colier de aur masiv cu pandantive.
Ulterior, în anul 1889, un țăran a descoperit al doilea tezaur al zonei. Acesta se afla ascuns pe coasta dealului Măgura și ar fi completarea primul tezaur descoperit de cei 2 copii. În prezent, se află la Muzeul Național Maghiar din Budapesta și este format din 10 perechi de fibule de aur, 1 fibulă singură, 3 vase semisferice de aur și 8 bucăți de fragmente de fibulă.
Al treilea tezaur descoperit a fost găsit în anul 1986, tot de 2 băieți, pe versantul Deluț. Acesta a rămas în România și a fost expus la Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău. Tezaurul este format din 3 brățări, o fibulă și un lanț, toate din argint și de factură dacică, precum și 552 drahme de argint.



sâmbătă, 1 iunie 2024

Vremea din batrani pentru luna Iunie 2024

Vremea din batrani pentru luna Iunie 2024
*Gromovnicul
*Foto:Creative Commons

Pe 1 iunie plouă. Pe 2 iunie e senin. Pe 3, mai vine o ploicică, aşa, ca să mai înmoaie un pic atmosfera, iar până pe 10, e amestecat. Când e cald, când e ploaie, când e soare, când e frumos.
Pe 11 în schimb, vine un noruleţ care ne supără un pic şi declanşează pentru data de 12 , vânt friguros, cu ploaie.
Apoi, până pe 17, totul se îndreaptă. Deci, din 12 până în 17, totul este bine. Vreme frumoasă, ne bucurăm de ea.
Pe 18 şi 19, mai vine o ploicică, aşa ca să ne mai lustruim pantofii.
Din 20 până în 24, vremea se îndreaptă. Pe 25 va bate vântul. E cald afară şi vântul acela e binevenit în ziua respectivă. 26, 27 şi 28, 29 şi 30, totul e bine şi cu căldură multă.
Deci, finalul lui iunie spre iulie, e perfect. Deci, amestecate. Şi ploicică şi un pic de frig