vineri, 22 noiembrie 2024

Manastirea Caracalu * muntele Athos

Manastirea Caracalu
*Manastire de pe muntele Athos
*Foto:Creative Commons

Caracalu (în greacă: Μονή Καρακάλλου) - este o mănăstire ortodoxă de pe Muntele Athos și se află pe locul 11 în ierarhia manastirilor din Athos  Este situată în partea de nord-est a peninsulei, între Marea Lavra și Iveron În prezent, în mănăstire sunt aproximativ 50 de călugări.
Fondată în sec. al XI-lea, mănăstirea a fost aproape complet pustiită în sec. al XIII-lea. A fost restaurată în vremea împăratului Andronic al II-lea, cu participarea patriarhului Atanasie al Constantinopolului, și apoi în vremea lui Ioan al V-lea. Ulterior, însă, a fost complet jefuită.
Din nou, mănăstirea a fost restaurată de prințul valah Petru Rareș, cu permisiunea sultanului Suleiman.
Turnul din Caracalu merită o atenție deosebită. Potrivit inscripției relevante, a fost construit în prima jumătate a sec. al XVI-lea, ca structură defensivă pentru a rezista numeroaselor raiduri ale piraților.
Mănăstirea este înconjurată de un zid cvadrangular. Intrarea în mănăstire se face printr-un turn, acum transformată în capelă. Impresia de fortăreață robustă este întărită de un alt turn, în partea de nord. Clădirile din complexul mănăstirii datează din perioada post-bizantină, dar au fost construite pe locul unor structuri anterioare.
Biserica principală a mănăstirii, dedicată Apostolilor Petru și Pavel, este de tipul familiar din Sfântul Munte. A fost amenajată în 1548, în timp ce exonartexul și clopotnița au fost construite mai târziu, în sec. al XVIII-lea. Poarta principală a fost creată de priceputul artist Theophanes din Creta, în timp ce frescele au fost pictate după lucrările de renovare din 1716, iar exonartexul a fost decorat cu scene din Apocalipsa lui Ioan Evanghelistul în 1763.




vineri, 15 noiembrie 2024

Cabana Turistica Tudor Petrimanu – Curmatura Oltetului – Tarnovul Mic – Tarnovul Mare – Bologeana – Cabana Turistica Tudor Petrimanu * muntii Latoritei



Cabana Turistica Tudor Petrimanu – Curmatura Oltetului – Tarnovul Mic – Tarnovul Mare – Bologeana – Cabana Turistica Tudor Petrimanu * muntii Latoritei

*Foto:Creative Commons(Licenta gratuita)


Traseu: nemarcat, interzis iarna

Durata: 7 ore











sâmbătă, 9 noiembrie 2024

Manastirea Dohiariu * Muntele Athos

Manastirea Dohiariu
*Manastire de pe muntele Athos
*Foto:Creative Commons

Mănăstirea Dohiariu, situată în partea de sud-vest a Athosului, este menționată pentru prima dată în 1013, când semnătura egumenului său Theodoulos apare pe unul dintre documente. Același Theodoulos semnează în 1015 ca "călugăr al Dohiariului", iar în 1020 ca "egumen de Dafni". În primul decret de la Dohiariu din 1037, există informații complete despre numele mănăstirii: "pe Sfântul Munte, în cinstea Sfântului Nicolae, s-a întemeiat o mănăstire care se numește Dafni și denumită Dohiariu".
Potrivit tradiției, se crede că fondatorul mănăstirii ar fi Sfântul Eufimie, un ucenic al lui Atanasie din Athos, care a semnat în Tipiconul din Tzimiskes, ca fiind "Eufimie - călugărul și egumenul". Se pare că primul nume al mănăstirii provine de la locul unde se află Dafni. Cel de-al doilea nume provine de la însăși statutul lui Eufimie în cadrul mănăstirii Lavra, în care a fost numit de Atanasie: chelar, care în greacă sună ca "dohiariu".
Mănăstirea este situată în partea de sud-vest a Muntelui Athos la mică distanță de manastirea Xenofont. Este prima mănăstire pe care o întâlnesc călătorii, care ajung pe Muntele Athos dinspre Ouranoupoli.
Clădirile mănăstirii datează din diferite perioade ale istoriei, începând cu sec. al XI-lea. Aripa sudică a zidului cetății care înconjoară mănăstirea a fost construită în sec. al XVII-lea, precum și ultimele 4 etaje ale vechiului turn; aripa nord-estică și clopotnița au fost finalizate în sec. al XVIII-lea.
Biserica principală, situată în curtea centrală, a fost construită la sf. sec. al XI-lea și este dedicată Arhanghelilor, deși inițial a fost numită în cinstea Sfântul Nicolae. Clădirea actuală a fost finalizată în 1568. În ciuda faptului că biserica este construită în conformitate cu tipul arhitectural al Muntelui Athos și bisericilor principale, aceasta posedă o anumită particularitate datorită înălțimii sale. Cupola centrală pornește de la un punct situat la 15 metri deasupra solului. Această particularitate se datorează, probabil, influenței realizărilor arhitecturale românești din acea vreme, precum și dorinței de a îmbunătăți iluminarea bisericii.



miercuri, 6 noiembrie 2024

Cabana Turistica Tudor Petrimanu – Lacul Petrimanu – Turcinu Mic – Baraj Lac Petrimanu * muntii Latoritei




Cabana Turistica Tudor Petrimanu – Lacul Petrimanu – Turcinu Mic – Baraj Lac Petrimanu * muntii Latoritei

Traseu: nemarcat, accesibil tot timpul

Durata: 1,5 ore

Foto:Creative Commons













vineri, 1 noiembrie 2024

Vremea din batrani * Luna Noiembrie 2024


Vremea din batrani
*Luna Noiembrie 2024
*Gromovnicul


Noiembrie debutează fantastic de bine, după cum s-a văzut pe data de 1, 2, 3, inclusiv 4. Vânt și alternanțe dimineața, seara frig, iar la prânz, plăcut.
Luna aceasta este acceptabilă, ca luna octombrie, referitor la temperatura caldă.
După 5 până pe 8 noiembrie, vremea este bună, nu mai bate atât de mult vântul, este bine, este plăcut.
Apoi, în perioada 9-20 noiembrie, vântul ne dă târcoale. Se pornește din nou, indiferent că e zonă de munte sau zonă de șes.
După 20 noiembrie, ne putem aștepta ca în zonele montane să fie frig și ger, să cadă zăpadă. Pe 21-22-23 noiembrie, se mai îndulcește vremea, e bine, e plăcut.
În schimb, pe 24 noiembrie, un strat mic de zăpadă, dar pe 25-26 noiembrie, va fi ger dimineață cu temperaturi sub 0 grade.
După aceea, din 27 până pe 30 noiembrie, va fi la fel de bine, deci are alternanțe câte 2-3 zile frig, un pic de vânt