Primul ajutor este o notiune care trebuie luata in serios, fiind de o foarte mare importanta. A preveni este cu siguranta mult mai util decat a trata. O persoana care acorda primul ajutor trebuie sa aiba cunostinte si experienta necesara pentru a rezolva orice fel de situatie care apare in timpul parcurgerii unui traseu, pentru ca daca nu se intervine atunci cand trebuie si cum trebuie situatia se poate agrava.
In primul rand calmul, stapanirea de sine, timpul rapid de reactie sunt calitatile pe care trebuie sa le aiba cel care este pus fata in fata cu o situatie dificila.
De altfel este indicat sa se actioneze cu precizie si cu atentie pentru ca in mod contrar, suferintele celui accidentat se pot accentua.
De pilda atunci cand se efectueaza transportul unui accidentat acesta nu trebuie bruscat, pentru a nu i se intensifica durerile. De asemenea atunci cand cineva s-a lovit e indicat sa nu se actioneze asupra zonei afectate si sa se treaca la imobilizarea ei pentru ca trebuie o pregatire specializata pentru efectuarea unei astfel de interventii.
Este important sa chemati ajutoare atunci cand observati ca situatia este mai complicata decat normal. Pentru chemarea echipei de salvamont trebuie sa dati urmatoarele coordonate pentru ca apelul sa fie unul reusit: locul, ora la care a avut loc accidentul precum si numarul accidentatilor, posiblitati de acces, conditii meteo, ce credeti ca a patit cel care are nevoie de ajutor.
Se acorda primul ajutor in ordinea prioritatilor dupa cum urmeaza:
- cazurile de asfixie;
- cazurile ce prezinta hemoragii;
- cazurile cu politraumatisme si fracturi;
- urgente medico-chirurgicale (otraviri, abdomen acut etc);
- cazurile mai usoare.
In mod normal echipamentul montan trebuie sa contina o trusa de prim ajutor prin intermediul careia sa reusiti sa acordati un minim de ingrijire celul aflat in dificultate.
Puteti oricand sa improvizati cu ajutorul corzilor, hanoracelor, hainelor pe care le aveti la dispozitie pentru a construi o targa sau tot felul de mijloace auxiliare de transport prin care puteti sa tarati accidentatul.
Printre metodele pe care puteti sa le practicati atunci cand o persoana este inconstienta, insa pulsul continua sa ii bata slab se numara:
Metoda Sylvester
Cel care face respiratia artificiala se aseaza la capul bolnavului, cu fata la el; il apuca de incheieturile mainii, i le duce pe piept; i le apasa puternic pe torace, eliminand aerul din plamanii celui inconstient, si apoi le desface brusc, lateral in forma de cruce, pentru a patrunde aerul.
Metoda Schafer- accidentatul se aseaza pe burta, cu fata intr-o parte, cu un brat pus sub cap si celalalt intins pe langa corp. Cel ce da primul ajutor se aseaza pe picioarele bolnavului si se sprijina in maini pe spatele lui, putin deasupra rinichilor; apoi apasa pe spate, ritmic, si da drumul brusc coastelor din apasare; se fac aproximativ 15 asemenea miscari pe minut.
Metoda gura la gura
Se face respiratie artificiala incercand sa se insufle aer cu putere prin gura timp de 12 minute. Narile se astupa in timpul acestei operatiuni.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu