Aesculapius a fost zeul medicinei, al tamaduirolor in mitologia romana si a fost preluat din mitologia greaca, unde acest zeu era reprezentat de Asclepios.
Apollo era in mitologia romana si cea greaca, zeul zilei, al luminii si al artelor, protector al poeziei si al muzicii, conducatorul corului muzelor, personificare a Soarelui.
Bacchus, zeul strugurilor, al vinului si implicit al veseliei, avea ca si corespondentul in mitologia greaca pe Dionysos.
Ceres este zeita romana a recoltei si graului avand ca si corespundent zeita greaca Demetra.
Diana zeita luminii, al carei simbol stralucitor era Luna, si zeita vanatorii era identificata cu Artemis din mitologia greaca.
Iuno (Iunona) este sotia lui Jupiter, echivalentul roman al zeitei grecesti Hera.
Jupiter in mitologia romana este stapanul zeilor si al oamenilor, asimilat cu Zeus in panteonul grecesc.
Marte a fost zeul roman al razboiului identificat de timpuriu cu Ares, din mitologia greaca.
Mercur era mesagerul zeilor, zeul comertului si al calatorilor, dar si al hotilor si al borfasilor, protectorul pastorilor si calauza umbrelor celor morti catre meleagurile Infernului, patronul muzicii, al oricarei inventii, al mestesugurilor etc. fiind identificat cu zeul grec Hermes.
Minerva, la romani, zeita intelepciunii, a artelor si a strategiei razboinice, a fost identificata mai tarziu cu Athena, din mitologia greaca.
Neptunus, la romani, zeul Marii, a fost identificat cu Poseidon din mitologia greaca.
Ops, sotia lui Saturn, Zeita Mama are ca si corespondent la greci pe Rhea, sotia lui Cronos.
Pluton este zeul lumii de dincolo, zeul lumii subterane fizice, si dupa aceea si al lumii spirituale, el fiind asociat cu moartea. El pazea portile infernului pentru a nu iesi sufletele celor morti. Il are ca echivalent pe zeul Hades la greci.
Saturn zeul roman al agriculturii, justitiei si dreptatii a fost identificat de-a lungul timpului cu titanul Cronos, din mitologia greaca.
Somnus, zeul somnului il are ca si corespondent la greci pe zeul Hypnos.
Tellus sau Terra, veche divinitate si personificare a Pamantului, a fost identificata cu Gaea sau Gaia din mitologia greaca.
Venus este numele roman al zeitei grecesti Afrodita, zeita dragostei, frumusetii si fertilitatii.
Vesta, zeita protectoare a focului din camin si a caminului in general, este adesea identificata cu Hestia din mitologia greaca.
Vulcanus (Vulcan) zeul focului, a avut ca si echivalent pe Hefaistos din mitologia greaca.

"Natura este un izvor nesecat de frumuseti, locul unde descoperi mereu locuri noi, de unde iti iei energie. Cand esti in mijlocul naturii, fie ca este dimineata sau asfintit, iarna sau vara, toamna sau primavara, realizezi cate minunatii a creat Dumnezeu pentru noi, cum a asezat El fiecare munte, fiecare floare sau copac, fiecare colina sau intindere de apa acolo, la locul ei, spre desfatarea sufletelor noastre, adesea incercate de greutatile vietii”
luni, 23 mai 2011
Zeii romani si corespondentii lor in mitologia greaca
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu