Poiana Mărului - valea Bistra Mărului - cabana “Corciova" - Şaua lepei - colonia ,,Tomeasa"
Traseu nemarcat
Durata: 7-8 ore (5-6 ore pînă în Şaua Iepei; 13 km pe drum forestier.
Legături cu traseele: 10, 11, 12, 13, 15 şi
Un alt drum ce uneşte staţiunea ,,Poiana Mărului" cu colonia ,,Tomeasa" urmează văile Bistrei Mărului şi Corciovei. Pornim la drum de la hotelul ,,Scorilo". Trecem apa pe noul pod de beton şi de la prima intersecţie o luăm la stînga, paralel cu rîul. Trecem pe lîngă cîteva clădiri, lăsăm în dreapta poteca marcată cu triunghi albastru (traseul 15) şi ajungem după cîteva sute de metri la păstrăvărie. Depăşim bariera silvică şi mergem în susul apei. Valea cu versanţi împăduriţi începe să se îngusteze. Din stînga coboară abrupturile Cleanţului Bolvanului de unde Bistra primeşte apele Sturului, încătuşate între pante abrupte, însoţite de steiuri de piatră. Rîul şerpuieşte printre pereţii de stîncă. După 3 km ajungem la gura văii Peceneaga, în lungul căreia urcă un vechi drum forestier. Aici se desprinde poteca traseului 17, către vîrful Bloju, prin Păltineţu. Noi însă continuăm excursia pe drumul forestier ce însoţeşte Bistra Mărului. Valea tot mai îngustă şi împădurită se îndreaptă către sud, străjuită de abrupturile Muntelui Păltineţu (1469 m). Trecem rîul pe malul drept şi ajungem la o cabană forestieră. De la Poiana Mărului pînă aici am parcurs 5 km. După încă 1 km ajungem la vărsarea rîului Bloju în Bistra, rîu însoţit de un drum forestier.
Drumul nostru se ţine aproape de rîu, coteşte brusc pentru a ocoli un pinten stîncos, desprins din Cracul Jdimirului (dreapta). Trecem din nou pe stînga apei şi iarăşi pe dreapta, şi ne angajăm să străba-tem porţiunea de vale strîmtă dintre Cracul Caprifoi (stînga) şi Cracul Dalciului (dreapta). După mai bine de 1,5 km trecem din nou apa Bistrei şi ajungem la gura Văii Dalciului, pîrîu al cărui izvor se află într-o căldare glaciară. Treptat drumul se îndreaptă către est. După cîteva sute de metri, din drumul nostru se desprinde, către dreapta, un alt drum forestier ce urcă în bazinul Dalciului.
Continuăm să mergem înainte. La km 9, sosim la confluenţa Bistrei cu Izvorul Alb (şi el însoţit de drum forestier). Trecem apa pe dreapta; după 1 km drumul traversează rîul din nou şi printr-o serpentină mai pronunţată urcă pe versant. Depăşim gura pîrîului Izvorul Măranului(stînga) şi a pîrîului Frîncu (dreapta) şi urcăm tot pe dreapta apei. În dreptul confluenţei cu pîrîul Custura Măranului, trecem pe malul opus şi, printr-un ocol larg, ajungem la cabana forestieră “Corciova". Am parcurs 13 km în 4-4 ½ ore. De la Poiana Mărului pînă la cabană, accesul poate fi făcut şi cu mijloace auto. De la cabana forestieră ,,Corciova" începem urcuşul către Şaua lepei. Diferenţa de nivel de peste 300 m poate fi urcată în circa 1-1 ½ oră. Pornim la drum pe poteca ce însoţeşte îndeaproape unul din pîraiele de la obîrşia Bistrei Mărului către sud-est. Urcăm prin pădure, iar după aproxi-mativ ½ oră ieşim la golul muntelui, unde lăsăm pe dreapta o stînă. Urcuşul devine mai pieptiş, iar poteca suie în serpentine, pînă la Şaua lepei. In Şaua lepei ne întîmpină un stîlp indicator. Aici se intersectează poteca pastorală ce urmează integral culmea principală a Munţilor Ţarcu, orientată sud-vest - nord-est, cu drumul nostru ce trece din bazinul Bistrei în cel al Rîului Mare. Din Şaua lepei coborîm pe poteca turistică marcată cu bandă roşie (traseul 10). Ea merge pe valea Corciovei şi ajunge în drumul de pe malul lacului de la Gura Apelor. Urmăm acest drum spre stînga şi, după 2-3 ore de mers, ajungem în colonia ,,Tomeasa" (vezi detalii la traseul 10).
Sursa:guideromania.com
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu