miercuri, 3 octombrie 2012

Cabana Baleia-Cleantul Cozmei-Piciorul Lancita-Saua Lacului-Vf.Papusa-Vf.Peleaga-Vf.Custura Bucurei-Curmatura Bucurei-Vf.Bucura-Saua Retezatului(muntii Retezat)



8. Cabana Baleia (1410 m) —Cleantu Cozmei (1862 m)— piciorul Lancita—Saua Lacului (2300 m) — vf. Papusa (2500 m) —vf. Peleaga (2509 m) — vf. Custura Bucurei (2388 m)— Curmatura Bucurei (2206 m) — vf. Bucura (2439m)—Saua Retezatului (2251 m).

Marcaj: banda rosie. Timp de mers: 14—16 ore.



O prima recomandare: in afara izvorului de pe culmea Lancita, de-a lungul intregului parcurs, in imediata apropiere a potecii, nu mai exista nici un alt izvor de la care s-ar putea face aprovizionarea cu apa. Atentie de asemenea la eforturile ce se cer pentru parcurgerea intregului itinerar si la faptul ca adaposturile (cabane sau stine) nu se gasesc in apropierea traseului (este foarte indicata folosirea cortului propriu).
Particularitatile sectorului de traseu cuprins intre cabana Baleia si zona in care cararea purtind marcajul triunghi albastru se abate catre stinga, pentru a cobori la Stina de Riu, au fost aratate la descrierea traseului nr. 4.
Din saua larga de la est de vf. Lancita, loc in care rrarca-jul triunghi albastru paraseste poteca pe care am venit dinspre Baleia, traseul nostru (banda rosie), insotit de triunghiul rosu, continua a se desfasura de-a lungul culmii Lancita. Poteca urca inspre vf. Lancita (1969 m) pe care il ocolim prin stinga. In contninuare, de-a lungul piciorului Lancita, printre pilcuri de jnepeni si prin cimpuri de grohotis, ne indreptam catre o ridicatura scunda aflata in Saua Lacului (2300 m, loc in care marcajul triunghi rosu ne paraseste pentru a cobori in caldarea Galesului.
Intre Saua Lacului si vf. Papusa, vom avea de strabatut o zona in care nu lipsesc unele portiuni ce se depasesc destul de greu de catre drumetii lipsiti de un antrenament corespunzator. Din sa, vom urma hatasul care, abatindu-se putin inspre zanoaga Tapului, evita vaiugile slefuite luciu ce brazdeaza pe aici Curmatura Galesului (cunoscuta si sub denumirea de Portile Inchise).
Dupa ce vom fi lasat in urma aceasta putin prietenoasa zona de relief framintat, ocolim, pe versantul sau sudic, virful mic al Papusii numit si vf. Capu Vaii Rele (2408 m), dincolo de care ne asteapta un coboris inspre sud-est urmat de urcusul pe virful principal al Papusii (2500 m). Aici intilnim marcajul cruce galbena (traseul nr. 6) care, pornit de la Uricani, conduce la lacul Bucura (alaturi de banda rosie, aceasta vrista de marcaj ne va insoti pina pe vf. Peleaga). Coborirea de pe vf. Papusa se face pe versantul pravalit si arid al acesteia, pina in saua Pelegii (2274 m) de unde, in continuare, urcam pieptis pe vf. Peleaga (2509 m). Aici, semnul de marcaj cruce galbena se razleteste catre S—SV, coborind in caldarea de NE a Bucurei.
De pe virful Peleaga, traseul nostru (banda rosie) coboara, pina in Curmatura Bucurei (2206 m), pe un hatas caruia ii semnalam, succint, particularitatile: un scurt coboris pina in capatul unui horn, loc din care putem privi salbatica zanoaga a Vaii Rele catre obirsia careia scinteiaza in soare cele 5 tauri ce poarta numele vaii; trecem dupa aceea pe linga „Coltii Pelegii' si coborim pina intr-o sa inierbata aflata la est de vf. Custura Bucurei, pisc pe care urcam usor pentru a cobori apoi, la inceput pravalit, pina in Curmatura (Secera) Bucurei, la 2206 m alt.
Incrucisind aici marcajul banda albastra (catre sud, lacul Bucura; inspre nord, valea Pietrele) ne continuam calea catre Saua Retezatului. Pe un drum ripos, greu de deslusit de-a lungul crestei, urcam inspre V—NV. Curind, din acest hatas nu mai ramine nici o urma, calea noastra urmind a strabate, pe clinele sudice ale Muntelui Bucura, o vasta zona de grohotisuri ale caror pietre colturoase au dimensiuni variate, unele dintre ele intrecind chiar si volumul unei incaperi obisnuit.
Dupa ce, pe alocuri, vom fi depasit in mod acrobatic obstacolele intilnite in cale, ajungem pe vf. Bucura (2439 m), minunat punct de belvedere pentru frumusetile Muntilor Retezat. Un coboris scurt ne poarta, de pe virf mai departe, pina in punctul unde intilnim vrista de jnarcaj banda galbena (lacul Bucura—Saua Retezatului), impreuna cu acest semn, banda rosie ne calauzeste in urcus de-a coasta, pe ver» santul vestic al Muntelui Bucura, pina in Saua Retezatului (2251 m), punct terminus al traseului nr. 8.
Sursa:scrigroup.com

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu