luni, 1 octombrie 2012

Dragonii


In mitologia egipteana zeul lumii de sub pamant (conform aceleiasi mitologii acesta era locul in care se duceau oamenii dupa ce mureau), Osiris era reprezentat de un dragon. In mitologia greaca, dragonii apareau intotdeauna ca aparatori ai unui lucru sau loc ori devorand pe cineva. In mitologia europeana un dragon arata ca un sarpe si era o creatura legendara. Atat in mitologia estului cat si in cea a vestului se credea ca dragonii sunt responsabili pentru producerea eclipselor.In legendele bulgare dragonii aveau corpuri de sarpe inaripat si posedau trei capete. Exista si un dragon alb care, conform acelor legende, putea sa se transforme intr-o pasare numita O-Goncho. Dragonul are un rol foarte important in legenda lui Arthur.
In folclorul romanesc sarpele care are puterea de a se transforma in dragon are un rol negativ. Vechii greci si romani venereau dragonii pentru intelepciunea lor si se temeau de ei din cauza puterilor pe care acestia le posedau. In miturile babiloniene Tiamat, intruchiparea haosului, era descris ca un dragon extrem de puternic. Dragonul este simbol al autoritatii.
Pentru a-si arata autoritatea si superioritatea in fata celorlalti, membrii familiilor imperiale si nobilii purtau mantii cu insemnul dragonului pe ele.
Dragonii au fost considerati pentru o perioada lunga de timp fiinte malefice, distrugatori de orase, bestii care scoteau flacari pe nari. Aceste "calitati" ale dragonilor au facut ca multi cavaleri sa incerce sa omoare dragonii, iar pe baza acestor lucruri s-au scris multe legende. Foarte multi cavaleri au inceput sa inventeze povesti despre cum s-au luptat sau cum au omorat dragoni...
Aproape orice tara din lume are cel putin o legenda cu sau despre un dragon. In cele mai multe dintre legende dragonii reprezinta forte ale raului sau sunt bestii care traiesc pentru a pedepsi oamenii. Ei nu pot fi multumiti decat prin sacrificiul uman.
Una dintre cele mai temute bestii din Grecia si Roma era Hydra, un dragon cu multe capete si a carui respiratie era otravitoare. In basmele si in poeziile medievale dragonii erau creaturi periculoase in care nu puteai avea incredere. Oamenilor care au trait in Epoca Medievala le placea sa se sperie unii pe ceilalti cu povesti despre dragoni.
Oamenii sunt fermecati de aura de mister pe care o dau dragonii, de magia lor, de miturile si legendele care s-au scris despre ei.
Sursa:portalroman.com

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu