RESITA—VALIUG (PE APA BIRZAVEI)
Poteca nemarcata. Distanta 25 km. Timp necesar: 6—8 ore.
Drumul de culme spre Valiug, ce trece prin Cuptoare, a fost construit in trecut pentru ca era usor si, in special, pentru a se scurta distanta. Valea Birzavei ca sa ajunga de la Valiug la Resita are un mers ocolit. Un drum greu practicabil, mai mult de caruta, a existat si pe valea Birzavei. In anii urmatori se va construi pe aici un drum nou. Va fi un drum de vale, cu destul farmec, conferit atit de salbaticia vaii pe anumite portiuni, cit si de cele doua lacuri de acumulare pe care le va intilni: Secu si Breazova. Pina atunci se poate strabate cu piciorul acest traseu turistic, important prin ineditul celor doua lacuri amintite.
Partea superioara a Resitei se imparte pe valea Riului Mare, descrisa la traseul anterior, si pe valea principala a Birzavei. Drumul pe valea Birzavei se abate in stinga din strada principala, ceva mai jos de confluenta celor doua vai. Pe Birzava, orasul continua cu case tot mai modeste, catarate pe versant. In dreapta se contureaza uzina electrica si lacul creat linga uzina, de unde apele care au generat curent sint indrumate la uzinele de jos. Lung si rodnic drum al apelor incatusate.
Depasind putin ultimele case, valea Birzavei se ingusteaza mult si la un mare cot al sau este situat strandul orasului. Cu amenajarile necesare, cu perspectiva versantelor abrupte si impadurite, este un punct de atractie in sezonul cald. In amonte de strand, un drum auto, ce urmeaza traseul unei vechi linii ferate industriale, urca pe valea Birzavei circa 2 km pina la primul lac de acumulare al Birzavei: Secu. Piriul Secu, afluent pe stinga al Birzavei, vine din asezarea miniera cu acelasi nume, amintita anterior.
Imediat in amonte de varsarea piriului Secul se afla barajul.
Impresionant prin dimensiune si prin originalitatea constructiva, imensul zid de beton sprijinit pe contraforturi, cu jgheabul lat al scurgerii de preaplin, ca un papirus desfasurat, el este un punct de atractie prin insasi constructia sa, nesocotind intinsul de ape pe care-l sprijina in spatele sau. Urcarea pe coroana barajului se face pe o poteca frumos amenajata, sapata in versantul repede. Perspectiva lacului meandrat printre malurile ce-l asalteaza, intinderea albastra de cer reflectata in ape, inghesuita intre versante, este deosebit de odihnitoare. Lungile lui maluri sint un indicat loc de recreare si campament, deosebit de valoros aici, in apropierea orasului cu mult fum.
Lacul are o lungime de aproximativ 3 km. Ceva mai sus de mijlocul sau, in portiunea cea mai lata, Riul Alb ii este tributar cu apele sale, intr-un loc cu o frumoasa perspectiva, unde amenajari viitoare se pare ca vor imbogati mult pitorescul lacului. La coada lacului, Birzava face un cot scurt si apoi, pe o distanta lunga, se zvircoleste in nelinistite coturi, printr-o portiune salbatica, cu versante abrupte, iti mare parte impadurite. Pe alocuri se linisteste putin, deschizind lunci scurte, cu perspective limitate. Din versantele lungi ce o strajuiesc primeste mereu afluenti: ogasul Stirnicel, ogasul Pietrosul, valea Liscovului, valea Groposului, valea Breazovei, parte din ele captate in complexul sistem hidrotehnic al Resitei.
Dupa aproximativ 14 km de la coada lacului Secu, uzina si in special lacul Breazova constituie alt obiectiv turistic important de pe valea Birzavei. Lacul e mult mai mic decit Secul, inghesuit in munte, napadit de padurile ce coboara pina la mal, amestec de fag si rasinoase, este original prin constructia si amplasarea sa.
Barajul este alcatuit din doua parti, sprijinite in mijloc pe un bot stincos, reminiscenta a unei culmi mai inalte dintre doua vai, ce domina deosebit de placut intreaga perspectiva a lacului. Un suvoi de ape ce tisneste la baza barajului, o veritabila jerba de stropi inspumati in semiintunericul unei padurici constituie un alt element aparte.
Citeva poteci, banci, mici locuri de popas fac din acest lac ascuns in inima muntilor un minunat loc de refugiu si meditatie. In dinamica continua a liniilor ascendente, pe care relieful salbatic ti-l ofera pe o lunga portiune, contrastul luciului orizontal si pasiv, albastru-verzui, reconfortant, da acestui lac o valoare estetica deosebita. La mai putin de 2 km in amonte intilnim noua uzina de la Crainicei, apoi marginea Valiugului.
Sursa:scrigroup.com
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu