vineri, 2 noiembrie 2012

Resita-Valiug(prin Cuptoare)muntii Semenicului



RESITA—VALIUG (PRIN CUPTOARE)

Sosea partial asfaltata. Distanta 18 km. Linie de autobuz, cursa zilnica.



Resita veche, inghesuita de-a lungul Birzavei, intre dealurile calcaroase ce o coplesesc de ambele parti, incolacire continua de constructii-instalatii uzinale si cladiri de locuit, este strabatuta de drumul ce urca la Valiug. Aproape de capatul de sus al orasului, drumul paraseste apa Birzavei si urca in continuare pe un afluent mai mic, valea Riul Mare. La citeva sute de metri de ultimele case apare o bifurcatie de drumuri. In stinga — drumul spre Valiug, in dreapta — spre Anina prin Comarnic.
Drumul spre Valiug urmeaza inca putin firul unui piriias, apoi incepe sx urce, desfasurindu-se in curbe dese pe versant. Peisajul este comun, mozaic de finete si trupuri de padure, intr-o panorama ce creste mereu pe masura inaintarii. Un element deosebit il reprezinta canalul suspendat ce duce apele Birzavei la Resita, ce se observa sus pe versant, la citeva treceri peste piriiase.
Dupa un urcus nu prea lung, drumul ajunge pe o culme secundara, dupa care se deschide bazinul vaii Secu. In ocoluri mari, drumul urca continuu. Trecind prin localitatea Cuptoare, el se desfasoara pe la obirsia vaii Secu, cu o continua schimbare de perspectiva: in vale, comuna Secu, cu viaductul canalului de apa ce planeaza deasupra ei, in fund, valurarea de culmi inspre Resita si inca mult mai departe. La mica distanta dupa un canton silvic, padurea in care intra drumul curma perspectiva. De aici inainte, pina la marginea Valiugului, drumul trece numai prin padure.
Facem astfel cunostinta cu fenomenele padurii de amestec intre fag si brad, bine ingrijita si gospodarita. Mereu aceeasi si totusi plina de farmec, ca variatie de forme si linii, de imbinari si asocieri, ea odihneste ochiul. Drumul merge mult pe versant, in urcus lin, ocoleste piraie in bazinul Riului Alb. Dupa o mica poiana, singura ce-i apare in cale, el continua in coboris pina la Valiug.
Trece intii prin poiana Valiugului, pe linga citeva case izolate, iar intrarea in comuna si-o face pe sub uriasa conducta de apa ce porneste din lacul Valiug.
Sursa:scrigroup.com

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu