vineri, 18 noiembrie 2022

Apocrifa lui Ioan * Manuscrisul de la Nag Hammadi



Apocrifa lui Ioan
*Manuscrisul de la Nag Hammadi
*Cel de al patrulea Codex
*Foto:Wikimedia Commons


Apocrifa lui Ioan, numită și Cartea secretă a lui Ioan sau Revelația secretă a lui Ioan, este un text pseudoepigrafic crestin gnostic setian din secolul al II-lea atribuit apostolului Ioan. Este unul dintre textele abordate de Irineu în Impotriva Ereziilor ceea ce plasează crearea apocrifei înainte de anul 180 d.Hr. Apocrifa prezintă apariția lui Isus care îi dă cunoștințe secrete (gnoza) ucenicului său Ioan. Autorul descrie că totul a avut loc după ce Isus „s-a întors la locul din care a venit” (din Cer)

joi, 17 noiembrie 2022

Dialogurile Mesiei * Manuscrisul de la Nag Hammadi


Dialogurile Mesiei
*Manuscrisul de la Nag Hammadi
Foto:Wikimedia Commons
*Cel de al treilea Codex
Sursa:https://www.descopera.org/manuscrisele-de-la-nag-hammadi/

In acest text, Isus discuta cu discipolii sai, in special cu Matei si Iuda / Toma. Textul a fost scris undeva intre anii 120 – 180 d.Hr. Textul contine discutii despre mitul creatiei bazat pe Geneza, cosmogonie interpretata si un fragment al unei viziuni apocaliptice.
Textul apare o singura data in codex si este grav deteriorat. Bucatile care au scapat indica continutul general al unei discutii cu Isus intr-un mod similar cu Evanghelia lui Toma. Este posibil ca acest text sa fie bazat pe Evanghelia lui Toma.

joi, 10 noiembrie 2022

Cabana Gura Zlata – Casa Academiei – Valea Radeşu Mare – Cioaca Porumbelului – Platoul Radeş-Zlata – Lacul Zănoaga – Șaua Judele – Lacul Bucura *muntii Retezat

Cabana Gura Zlata – Casa Academiei – Valea Radeşu Mare – Cioaca Porumbelului – Platoul Radeş-Zlata – Lacul Zănoaga – Șaua Judele – Lacul Bucura *muntii Retezat                                                                              

Masiv Montan: Retezat                                                                                                                             

Marcaj: Triunghi roșu pe fond alb                                                                                                                

Timp de mers: 8 – 8½ ore                                                                                                                   

Sezonalitate: : Este un traseu ce se poate parcurge tot timpul anului, nerecomandat în sezonul de iarnă, în porţiunea cuprinsă între Lacul Zănoaga și Lacul Bucura. Iarna este recomandat ca accesul între Lacul Zănoaga și Lacul Bucura să se facă pe traseul cruce albastră pe fond alb prin Culmea Slăveiu.            

Grad de dificultate: Mare.                                                                                                                          

Diferenţa de nivel: 1900 m.                                                                                                                      

Nivel de echipare: Echipament de drumeţie, special pe timp de iarnă la parcurgerea porţiunii cuprinsă între Șaua Judele și Tăul Agățat.                                                                                                              


PREZENTARE: Este un traseu turistic de acces între Cabana Gura Zlata şi Refugiul Salvamont de lângă Lacul Bucura pe la Refugiul Salvamont şi Lacul Zănoaga. Porneşte de la Cabana Gura Zlata – 749 m alt. merge pe drumul modernizat înspre localitatea Brazi, alături de traseul punct albastru pe fond alb ce vine din localitatea Brazi și merge spre Șaua Pelegii pe Valea Râu Mare, traversează la câţiva zeci de metri în aval apa pe un pod, după care coteşte imediat la dreapta pe lângă aceasta pe un drum nemodernizat până la Casa Academiei. De aici traseul se înscrie pe Valea Radeşu Mare pe care la un moment dat o lasă, urcând spre dreapta pe culmea Cioaca Porumbelului iar mai apoi pe Culmea Radeşul Mare până în Platoul Radeş-Zlata. Aici întâlnește traseul cruce albastră pe fond alb ce vine (dreapta) de la Gura Apei pe Culmea Zlata şi care va însoţi traseul nostru până la Refugiul și Lacul Zănoaga. Traseul traversează platoul și coboară la Refugiul Salvamont de lângă Lacul Zănoaga – 1997 m alt. unde lasă în dreapta traseul cruce albastră pe fond alb care merge la Refugiul și Lacul Bucura pe Culmea Slăveiu. Traseul nostru urcă spre creastă pe sub Vf. Șesele Mari – 2324 m alt., trece pe sub Vf. Bârlea – 2348 m alt. până în Șaua Judele – 2370 m alt. de unde coboară pe sub Vf. Judele – 2398 m alt., trece pe lângă Tăul Agățat – 2200 m alt. și urcă la Tăul Porții – 2230 m alt. Aici după ce se întâlnește cu traseele bandă galbenă pe fond alb ce vine (dreapta) de la Cabana Pietrele peste Vf. Retezat și traseul de circuit punct roșu pe fond alb ce face turul lacurilor: Porții, Agățat, Florica, Viorica, Ana, Lia, împreună coboară pe lângă Lacul Bucurelu la Refugiul și Lacul Bucura – 2041 m alt. În zonă traseul nostru mai întâlnește traseul bandă albastră pe fond alb ce vine dinspre Ohaba de sub Piatră pe la Cabana Pietrele (amonte) și pleacă înspre Câmpu lui Neag prin Poiana Pelegii (aval), traseul cruce albastră pe fond alb ce sosește de la Gura Apei pe Culmea Slăveiu și traseul cruce galbenă pe fond alb ce pleacă spre Vf. Custura, peste Vf. Peleaga și Vf. Păpușa.

*Foto:Wikimedia Commons