vineri, 10 mai 2024

Manastirea Dionisiu * muntele Athos

Manastirea Dionisiu * muntele Athos
*Foto:Creative Commons

Mănăstirea Dionisiu, Athos, este situată pe coasta de sud-vest și este construită pe o stâncă de nepătruns la 80 metri deasupra nivelului mării. A fost fondată la mijlocul sec. al XIV-lea de preacuviosul Dionisie. Preacucernicul fusese a fi un călugăr înconjurat de ucenicii săi, într-un loc numit Palos Prodromos, dar în urma unei viziuni pe care a avut-o, a coborât mai aproape de mare și a întemeiat o mănăstire asemănătoare unei cetăți, care să reziste raidurilor piraților, de la care suferiseră deja mănăstirile Simonopetra și Pantocrator. Aici, pe vârful unei stânci, Dionisie a fondat o mănăstire numită Nea Petra (Piatra Nouă) în jurul anului 1362. Cu ajutorul donațiilor și fondurilor proprii a reușit să construiască turnul și zidurile, dar totuși nu a putut să finalizeze complexul mănăstirii.
Fratele lui Dionisie, Teodosie, egumenul mănăstirii Filoteu, a fost capturat de turci, dar, după ce a fost eliberat, a primit rangul de mitropolit al Trapezundei. Dionisie a plecat spre Trapezunda unde, la mijlocirea fratelui său, a fost prezentat împăratului Alexius Comnenus III (1350-1390). Împăratul a făcut o donație generoasă și a stabilit o subvenție anuală pentru întreținerea mănăstirii. Dionisie, la rândul său, avea să dea mănăstirii numele de "Marele Comnenus", dar până în ziua de azi mănăstirea este încă cunoscută sub numele de Dionisiu.
După reîntoarcerea sa, Dionisie a început lucrările de construcție cu o forță nouă, construind clădirile chiliilor, bisericii principale și a apeductului. În 1378 a fost nevoit să călătorească din nou la Trapezunda. La întoarcere, a descoperit că mănăstirea fusese jefuită de pirații turci și că toți călugării fuseseră luați prizonieri. Dionisie a trebuit să pornească din nou la drum pentru a-i găsi, răscumpăra și readuce călugării la mănăstire. A decedat în timpul uneia dintre călătoriile sale în Trapezunda, probabil în 1386. Dionisie a fost succedat ca stareț de succesorul său Domitius.




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu