vineri, 4 octombrie 2024

Manastirea Xiropotamu * Muntele Athos

Manastirea Xiropotamu
*Manastiri de pe Muntele Athos
*Foto:Creative Commons

Mănăstirea Xiropotamu este considerată cea mai veche mănăstire din Athos și a doua casă după Karyes. Numele mănăstirii (Pârâul uscat) provine de la locul unde se află o râpă adâncă cu un pârâu care seacă în timpul verii, dar care este larg și adânc iarna.
Biserica catedrală a mănăstirii este închinată celor 40 de Sfinți Martiri. A fost construită în 1761 și pictată în 1783 cu ajutorul donațiilor colectate în Vlahia de călugărul Cæsarius Dapontae, din insula Skopelos. Două icoane care îi înfățișează pe Arhanghelii Gabriel și Mihail, decorează intrarea în biserica mare a mănăstirii.
Mănăstirea este situată aproape în mijlocul părții de sud-vest a peninsulei Athos. Complexul mănăstiresc are o formă pătrată de 70m x 90m și are patru etaje. Intrarea în mănăstire, situată în partea de est, este decorată cu două coloane de marmură. Pe fronton există o inscripție memorială despre fondatorii și moaștele mănăstirii. Intrarea în mănăstire are două porți și un pasaj între ele. Aproape toate clădirile mănăstirii datează din sec. al XVIII-lea, al XIX-lea și al XX-lea, dar s-au păstrat și rămășițe ale unor construcții mai vechi.
Iconostasul din lemn sculptat și aurit ar trebui să fie din vreme cu biserica însăși. Frescele magnifice datează din 1783. Există o inscripție deasupra intrării principale a bisericii, care relatează povestea acestei picturi. Sacristia și biblioteca mănăstirii sunt situate deasupra nartexului.
În dreapta bisericii se află o cristelniță construită din marmură roșie. A fost instalată aici de Caesar da Ponte, după cum reiese din inscripție.
În fața bisericii, la parterul aripii sudice, se află refectoriul, pictat în 1852.
Mănăstirea are 16 capele, 4 chilii în zona bisericii și una în Karyes, care este folosită ca reprezentanță, precum și câteva ateliere. Cele mai multe dintre clădirile din portul Dafni aparțin mănăstirii. Cheiul mănăstirii se află la o scurtă plimbare pe Dafni; aici a existat cândva un turn cu capela Sfântului Andrei.




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu