Dar galerele genoveze si-au urmat periplul macabru catre sfarsitul anului 1347. Au acostat in Sicilia, de unde ciuma a atins peninsula prin Reggio Calabria. Galerele s-au intors la Geneva, insa au ajuns mai intai la Marsillia, in Franta, care le-a deschis portul la 1 noiembrie. Boala a ravasit apoi fulgerator orasul, cu o violenta rara. O strada unde toti locuitorii sai au murit in cateva saptamani, a luat numele de strada „Rifle Rafle” (Pusca jefuita).
Vehiculata de-a lungul cailor comerciale terestre, fluviale si maritime, ciuma a atins Spania, fara indoiala prin porturi de la Languedoc. In acelasi timp, Corsica si Provence au fost atinse inainte de sfarsitul anului.
Ea a aparut in Avignon, intersectia Occidentului unde isi avea sediul Papa din 1309, in martie 1348. Sapelanul si medicul Papei Clement al VI-lea, Guy de Chauliac, aduce o marturie esentiala privind venirea ciumei in acest oras si unde a avut sansa de a supravietui. In lucrarea sa majora „Marea chirurgie”, scrisa in 1363, el deplange raul care a atins orasul:
„In Avignon, ea a fost de doua feluri: prima a durat doua luni cu febre continue si scuipari de sange, si se murea in trei zile. A doua a fost, in tot restul timpului, de asemenea cu febre continue, ameteli si invinetiri ale partilor interne principale, si se murea in cinci zile.”
De la Avignon, ciuma s-a raspandit in toate partile. Intre februarie si mai, la Narbonne, Montpellier, Carcassonne si Toulouse probabil in luna aprilie, urmand Italia, Roma si Florenta, de exemplu, care au fost ravasite de rau.
(va urma)
(va urma)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu