joi, 13 octombrie 2011

Ohaba de Sub Piatra-Salasu de Sus-Nucsoara Carnic-Cabana Pietrele(Retezat)



Ohaba de Sub Piatra — Salasu de Sus – Nucsoara Cîrnic – cabana Pietrele





Marcaj: banda albastra Durata: 5-5 1 / 4 ore Caracteristici: traseu accesibil vara si iarna





Traseul 1 este principala artera turistica de acces în Muntii Retezat, pornind din Depresiunea Hategului. Lungimea totala a traseului: 30 km, din care circa 24 km (Ohaba de Sub Piatra — Cîrnic) sînt accesibili cu mijloace auto.
Împreuna cu traseele 2 si 3, acest traseu reprezinta principala artera de traversare a Muntilor Retezat de la nord la sud; este folosit în special de drumetii care urca pentru prima data în acesti munti.
Marcajul banda albastra începe din halta C.F.R. Ohaba de Sub Piatra. De la halta iesim în drumul national 66, pe care înaintam circa 250 m, la stînga. Ajungem la rascruce, în centrul localitatii, în apropiere de podul peste apa Salasului. Aici se desprinde spre sud drumul modernizat spre comuna Salasu de Sus. La raspîntie se afla statia I.T.A., unde opresc cursele auto Hateg — Nucsoara si Hateg -Cîrnic (vara). De la statia I.T.A. pornim pe drumul comunal si dupa circa 300 m iesim din localitate. Drumul urca domol pe întinsul „Cîmpului de Jos”. La orizont se desprind siluetele culmilor masive, dominate de trunchiul de con al vîrfului Retezat.
Dupa circa 3 km din Ohaba de Sub Piatra intram în satul Salasu de Jos, iar dupa 6 km (de la plecare) ajungem în centrul comunei Salasu de Sus. La iesirea din localitate, din drumul comunal modernizat se desprinde, spre dreapta, un vechi drumeag, scurtatura folosita pe vreme buna între Salasu de Sus si Nucsoara, care evita drumul care ocoleste prin Malaiesti. Drumul asfaltat se apropie de poalele muntilor si intra în mica localitate Malaiesti (circa 9 km de la Ohaba de Sub Piatra). De aici el se îndreapta spre vest în directia satului Nucsoara, situat pe interfluviul dintre vaile Salasul si Nucsoara. Drumul modernizat se termina în centrul satului, la magazin. De aici mai departe, mai ales de la iesirea din Nucsoara, drumul pietruit, largit si îmbunatatit intra în zone de munte. Din Ohaba de Sub Piatra pîna aici am parcurs circa 12 km.
Dupa mai bine de 14 km de la Ohaba de Sub Piatra drumul taiat pe partea estica a vaii paraseste versantul muntelui Stirbina, trece pe viaduct rîpa adînca în care curge apa Nucsoarei si se înscrie pe clinele domoale ale Fetei Varului, de unde se deschide o frumoasa perspectiva: se zareste înca Depresiunea Hategului cu satele si ogoarele sale, dominate la orizont de Piatra Ohabei. Înainte, în deschizatura vailor se rînduiesc culmi împadurite, tot mai înalte, ocrotite de spinarea înalta a muntelui Obîrsia Nucsorii. De pe drum se dezvaluie parte din muchiile nordice aîe Retezatului – Valea Rea si Pietrele. Dupa circa 6,5 km din Nucsoara si circa 18,5 km din Ohaba de Sub Piatra sosim la Cîrnic (circa 1 000 m alt), mica asezare forestiera si colonie muncitoreasca, pentru santierul T.C.H. de la captarea Nucsoarei. Aici, la Cîrnic, este punctul terminus al liniei de autobuze I.T.A. Tot aici este limita drumului permis pentru autoturisme. La Cîrnic se afla un magazin alimentar si un bufet apartinînd de cabana Pietrele; posibilitati de parcare. În apropiere se afla cantonul silvic Cîrnic apartinînd de Ocolul silvic Pul. Dupâ popasul obisnuit, reluam traseul pe drumul pietruit care urca în serpentine pe coasta muntelui Gîtul Lolaii. Poteca marcata scurteaza direct pe panta, de la primul cot al soselei, urmarind în lastaris directia liniei electrice. Urcusul de circa 100 m diferenta de nivel ne aduce din nou pe sosea. Continuam sa urmam soseaua, care aici urca în panta mica pîna la prima curba, unde se desprinde o alta sosea forestiera, la stînga, spre Valea Chiagului sau Obîrsia Nucsorii.
Din marginea drumului unde se afla pîna de curînd un stîlp cu sageata, se poate cobori cu greutate, peste bolovani, la poteca veche care se lasa la baza Cascadei Lolaia. Dupa circa 5 minute de coborîre pe panta mare, prin padurea de fag atingem firul vaii, la poalele pragului stîncos pe care se pravaleste apa Nucsoarei.
O posibilitate de vizitare a cascadei, mai comoda, dar care ne ofera din plin privelistea suvoiului înspumat, o avem urmînd drumul forestier care se desprinde în stînga, spre Valea Chiagului. Coborîm pe drum, trecem podul peste pîrîul Nucsoara si dincolo de mal parasim soseaua strecurîndu-ne printre arini pîna la nivelul pragului stîncos superior al cascadei. Coborîrea la baza cascadei nu este recomandabila.
Revenim în soseaua principala; în punctul de ramificatie lasam în stînga drumul forestier spre Valea Chiagului, apoi trecem prin dreptul santierului (mai sus de santier drumul devine îngust si bolovanos).
Dupa circa 3,5 km de la Cîrnic (circa 22 km de la Ohaba de Sub Piatra) poposim la rampa veche de la Lunca Larga (1 260 m), loc în care se mai vad înca marcajele care însoteau scurtatura din dreapta, spre poteca veche de pe muntele Strugari. O data cu prelungirea drumului de tractor spre cabana Pietrele, impracticabil pentru vehicule, vechea scurtatura nu a mai fost urmata de turisti. Dealtfel si poteca veche care porneste din Cîrnic, peste coasta muntelui Strugari, este tot mai rar folosita.
De la Lunca Larga, loc de popas obisnuit, reluam traseul pe ultimul sector, cel mai frumos si mai dificil. Valea se îngusteaza, iar drumul se alatura pîrîului bogat al Nucsoarei.
La circa 300 m de Lunca Larga ajungem la confluenta pîrîului Pietrele cu Valea Rea care, împreuna, dau nastere Nucsoarei. De aici, mai sus drumul nostru urca simtitor pe lînga apa Pietrele pîna la o curba strînsa. Ne aflam în dreptul confluentei pîraielor Pietrele si Stînisoara (circa 1 390 nr). Drumul de tractor lasa o ramura spre valea Pietrele si urca dur la dreapta pe panta bolovanoasa, departîndu-se de firul Stînisoarei, pe a carei vale vom reveni mai sus. Dupa circa 150 m de urcus pe drumul de tractor, masurati din curba mare, observam sagetile marcajului cu banda albastra pe rambleul din stînga. Aici începe o poteca marcata (o scurtatura) care evita serpentina soselei. Urcînd în padure pe panta înclinata ajungem la nivelul luminisului cunoscut sub numele de „La 10 minute”.
Daca urcam continuu drumul de tractor din curba mare vom avea un parcurs comod, însa mai lung cu 8—10 minute decît în varianta urcusului pe scurtatura. Urmînd drumul este necesar sa ne orientam cu atentie la noua curba unde se desprinde la dreapta o ramificatie spre padurea din Gîful Lolaii. În curba mentionata ne întoarcem deci spre stînga, continuînd urcusul pîna în luminisul „La 10 minute”, unde regasim marcajul.
Din luminisul „La 10 minute” drumul si poteca veche se îndreapta spre poiana unde se afla cabana Pietrele care cuprinde mai multe cladiri. Înainte de aparitia primelor cladiri, drumul de tractor coboara la apa Stînisoarei si se opreste în curtea din spatele cabanei. Poteca marcata se mentine însa la acelasi nivel, trece printre cabane si coboara în fata cabanei Pietrele (1 480 m).

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu