luni, 31 octombrie 2011

Timisu de Sus-Lamba Mare-Culmea Crucurului(muntii Postavaru)




Timisu de Jos (halta C.F.R.) – Lamba Mare -Culmea Crucurului.
Marcaj: cruce albastra Durata: 3 ore; in sens invers 13/4 ora Caracteristici: usor in orice anotimp, pina la cabana AGVSAP (pe drumul forestier); moderat vara si dificil iarna in sectorul cabana AGVSAP – culmea Crucurului

In marginea Drumului national l, linga bariera situata la 50 m sud-vest de halta C.F.R. Timisu de Jos, un stilp indicator marcheaza inceputul traseului (705 m altitudine). Bariera este situata la 200 m amonte de capatul liniei I.T.A. Brasov nr. 23 Brasov – Timisu de Jos si la 300 m aval de statia I.T.A. de pe traseul Brasov – Predeal.
Traversam calea ferata, lasam in dreapta soseaua forestiera de pe piriul Vama si dupa 370 m de la bariera incepem sa urcam in lungul piriului Lamba spre vest. Depasim ultimele case ale Timisului de Jos (situate in apropierea confluentei cu Lamba Mica) si urmam drumul forestier de pe Lamba Mare. La 2 km de la marginea Timisului de Jos trecem pe linga doua izvoare puternice si o cabana forestiera (in stinga drumului). Ceva mai sus de cabana drumul strabate o mica dar pitoreasca cheie sapata in conglomerate. Valea se largeste si la 700 m de cheie ajungem la capatul drumului forestier, linga un izvor si o cabana de vinatoare a AGVSAP, filiala Brasov (1 000 m altitudine; 1¼-1½ ora de mers de la bariera C.F.R.).
De la cabana, traseul continua pe poteca din prelungirea drumului forestier. Traversam piriul pe podul de beton de linga cabana si urcam spre vest, usor, in stinga piriului. Trecem pe linga o cabana forestiera parasita si dupa 20-30 minute de la cabana AGVSAP ajungem in apropierea unui izvor puternic (de partea cealalta, in stinga vaii). In amonte albia piriului este seaca cea mai mare parte a anului, inca 5-10 minute de urcus usor pe firul vaii si sectorul usor al traseului ia sfirsit. De aici inainte este nevoie de multa atentie (poteca se pierde adesea) si de o buna conditie fizica deoarece pe o distanta de 600 m urmeaza a se urca o diferenta de nivel de 250 m. Dupa un scurt urcus moderat prin padurea de fag si molid, spre vest, ne angajam pe o culme ingusta, abrupta si lunga intre doua vilcele. Vilceaua din dreapta (in sensul urcusului) este strajuita de un perete stincos, abrupt. In continuarea culmii inguste, poteca urca un versant puternic inclinat, printr-o padure de molid cu multe doborituri de vint. In continuare panta se reduce, poteca strabate un molidis tinar si, mentinind directia vest, dupa 1¼-1½ ora de la cabana AGVSAP ajungem in culmea Crucurului (700 m nord de virful Ruia). Acest punct (l 435 m altitudine), marcat cu un stilp indicator, este situat la intersectia cu Drumul Albastru (traseul nr. 6, banda albastra) si Drumul Galben (traseul nr. 2, banda galbena). Pe aceste trasee spre stinga (sud-vest) se poate urca la cabanele Postavarul (½ ora) si Cristianul Mare (3/4 ora), iar la dreapta (nord-est) se poate cobori in Poiana Brasov si in Brasov.
33. Poiana Brasov (restaurantul Capra Neagra) – Poteca Sulinar – Poiana Ruia[8]
Marcaj: cruce rosie Durata: 1½ ora; in sens invers, 1 ora Caracteristici: moderat in orice anotimp
Pornim din centrul statiunii Poiana Brasov, din coltul sud-vestic al restaurantului Capra Neagra. Din dreptul stilpului indicator (l 015 m altitudine) ne indreptam spre sud-est, pe trotuarul asfaltat [sector comun cu traseul nr. 24 (Drumul Rosu) marcat cu cruce rosie]. Urcam spre sud, in lungul Pirtiei Bradul pina la intersectia cu drumul care vine dinspre cariera – trambulina – Pirtia Slalom Special (din stinga) si se indreapta spre Pirtia Sulinar. In dreptul stilpului indicator iesim spre dreapta din pirtia Bradul (15 minute de la Capra Neagra).
La 5 minute de la Pirtia Bradul, in dreptul unui stilp indicator, parasim traseul nr. 24, continuind pe poteca ce se ramifica spre stinga si urca moderat deasupra Drumului Rosu, prin padurea de amestec (brad, molid, carpen, alun etc). Dupa citeva minute cotim la stinga (sud-est) si traversam Padina Timpa, apoi culmea din stinga acesteia si ajungem deasupra Padinei Sulinar, strabatuta de pirtia cu acelasi nume. Poteca urca in serpentine, prin padure, pe versantul din dreapta Padinei si Pirtiei Sulinar, apoi chiar in marginea pirtiei, de-a lungul sectorului numit Canal, si din nou in serpentine, prin padure. Imediat dupa o banca de lemn ajungem ia un stilp indicator (l 350 m altitudine) situat la citiva zeci de pasi sub refugiul Salvamont – capatul traseului nr. 4 marcat cu punct albastru (45 minute de la Pirtia Bradul).
De la refugiul Salvamont, poteca, din lungul Pirtiei Sulinar porneste spre dreapta (sud). Dupa ¼ ora de urcus, poteca atinge pirtia in sectorul Zidul Mare. Urcam in serpentine versantul puternic inclinat si dupa ½ ora de la refugiul Salvamont, ajungem in traseul nr. 6 (Drumul Albastru) marcat cu banda albastra. Sintem la 1 480 m altitudine in marginea de nord-est a Poienii Ruia. De aici se poate ajunge in 20 de minute la cabana Postavarul, urmind marcajul banda albastra al traseului nr. 6.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu