De sute de ani, legendara comoară din povestirile celor 1001 de nopţi, traduse în urmă cu 300 de ani, i-a ţinut pe occidentali cu respiraţia tăiată. Europenii au văzut în Orient, un tărâm fabulos, cu bogaţii nemăsurate, mai ales în Imperiul otoman care respiră o atmosferă de viaţă princiară. Captivantele povestiri precum „Aladin şi lampa fermecată” sau „Ali Baba şi cei 40 de hoţi” ne-au făcut să visăm la comorile Orientului în timp ce aventurierii şi arheologii au încercat să le descopere. Unele semne au apărut undeva pe fostul teritoriu al URSS.
Pe teritoriul fostei RSS Uzbece, la locul de confluenţa al fluviului Angren cu râul Nisbahsay, se ridică dealurile ce vestesc Munţii Kurminski. În aceste locuri s-au descoperit cantităţi mari de monede din secolul al XV-lea. Arheologii, care bănuiau de mult ca această regiune ascunde preţioase mărturii ale civilizaţiei şi culturii popoarelor care au trăit aici, au trecut la cercetarea sistematică şi amănunţită a întregii zone deluroase.
Pe măsură ce săpăturile ajungeau la câte un strat nou de pământ, apăreau obiecte din ce în ce mai vechi: după numeroase vase, adevărate capodopere de artă, s-au găsit vechi monede arabe de argint, bijuterii, statuete, arme şi diverse obiecte lucrate mai grosolan. De sub atelierele meşteşugarilor au ieşit la iveală contururile unei imense cetăţi fortificate, iar în stratul de loess din subsol – s-a găsit un mare număr de unelte de piatră. Specialiştii au ajuns la concluzia că în acest loc, la confluenţa celor două ape, feudalii au ridicat cu 1500 de ani în urmă o puternică fortificaţie de unde, la adăpostul muntelui şi al apelor, putea fi supravegheată toată valea, precum şi împrejurimile. În jurul fortificaţiilor a luat naştere şi un oraş împrejmuit la rândul lui tot cu un zid puternic.
Drumuri comerciale legau oraşul de Taşkent şi Tupkent. Drumul spre Fergana, care ducea peste munte, era şi el de mare importanţă, motiv pentru care era bine păzit. Aceasta, cu atât mai mult cu cât traseul lui trecea pe lângă o mare mină de argint, care prin secolele VII-VIII se numea „Mina de argint a Tsasului” (nume sub care era cunoscut în acea vreme Taşkentul).
Potrivit mărturiilor unor geografi arabi de pe atunci, aici se află „Muntele de argint” cu faimoasa peşteră cu comori din „1001 de nopţi” în faţa căreia Ali Baba ar fi rostit cuvintele magice „Sesam, deschide-te!” Denumirea „Kuhissim” sau „simsim” („Muntele de argint”) ar sta la originea cuvântului „sesam” cu ajutorul căruia legendarul Ali-Baba s-ar fi înavuţit şi ar fi îmbogăţit şi pe alţii.
Sursa:hartacomorii.blogspot.com
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu