Mijloacele tehnice ultramoderne dezvăluie marile bogăţii ascunse. Doi britanici, tată şi fiu, au descoperit cu ajutorul unor detectoare de metale o comoară a vikingilor, estimată la un milion de lire sterline (1,5 milioane de euro). Tezaurul, constituit din 617 piese de argint, o brăţară masivă de aur şi un timpan placat cu argint, este de importanţă mondială.
Comoara a fost descoperită de David Whelan, în vârstă de 60 de ani, şi fiul său, Andrew, 35 de ani, care făceau cercetări în zona North Yorkshire (din nordul Angliei). Anunţul a fost făcut de British Museum. Muzeul britanic precizează că unele elemente provin din Afganistan, Rusia, Scandinavia, din Europa continentală şi Irlanda.
Timpanul, datând din secolul IX, este considerat obiectul cel mai spectaculos din lot. Cele mai multe piese erau ascunse în interiorul acestui timpan, el însuşi fiind protejat de o cutie de plumb care a permis conservarea comorii în bună stare.
Printre piese se găsesc artefacte rare de la începutul secolului X, unele de provenienţă islamică, altele creştine şi dintr-o perioadă precreştină a vikingilor. Comoara ar fi fost ascun- să de un şef viking în timpul unor lupte care au urmat după cucerirea regatului viking Northumbria, în 927, de către regele saxon Athelstan.
Sursa:hartacomorii.blogspot.com
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu