miercuri, 19 septembrie 2012

Ghid de supravietuire pe balta



Sa presupunem ca ajungi pentru prima data pe o balta si habar n-ai ce-i
cu ea si ce hram poarta. Nu e nimeni cui sa-i ceri informatii, iar paznicul are o privire pierduta si, in afara de a-ti comunica suma pe care trebuie sa o treaca pe bonul de pescuit, nu pare a fi in stare sa spuna ceva in plus. Cel mai bun lucru in aceasta situatie e sa te asezi confortabil in scaun si sa iei o pauza de cel putin jumatate de ora. 


Pozitionarea

Daca ti se pare ca predominanti sunt curentii de aer rece, capabili sa deranjeze pestii, amintindu-le de postul de asta iarna, cea mai buna idee ar fi sa te indrepti catre zonele ce par a fi ferite de astfel de adieri glaciale. In schimb, daca vanticelul e placut, ba chiar cald, cea mai buna pozitionare in aceasta situatie ar fi cea in care ai avea briza batandu-ti in fata. Crapii au tendinta de a urma astfel de vanturi si, astfel, sansele tale de a prinde peste repede cresc simtitor!

Confortul de peste noapte

Daca ai bafta si te prinde a doua glaciatiune pe balta si astfel ai ocazia ca constati ingrozit ca te ling iepurii de frig, cu cortul tau destept cu tot, nu mai ai decat o singura solutie - da-i foc! Nu, nu cortului, ci aragazului de voiaj, pe care se presupune ca-l ai intotdeauna cu tine. Pe langa faptul ca iti poti prepara un ceai fierbinte capabil sa compenseze lipsa hainelor uitate pe hol in graba plecarii, lighioana asta ce merge cu butelii de butan/propan e in stare sa “schimbe aerul” in cort, facandu-i suportabila temperatura pentru trupusorul tau ce tremura deja de ore bune. Atentie insa, nu exagera! Mai multa caldura inseamna mai mult oxigen consumat in timpul arderii si mai mult dioxid de carbon emanat odata cu gazele arse. Sa te fereasca Sfantul sa mai si adormi relaxat de caldurica ivita ca din senin, pentru ca s-ar putea sa fie ultimul somn pe care-l mai ai in viata asta, Doamne fereste! Pe langa pericolul asfixierii in somn apare si riscul unui incendiu accidental datorat rasturnarii aragazului aprins. Asadar, daca n-ai fost baiat destept sa-ti iei un incalzitor catalitic, e nevoie sa stai cu ochii pe sursa ta de caldura mai ceva decat pe... butelie. Atentie, nu-i de joaca! In cazul in care adori partidele de noapte, o idee buna este sa te asezi in pat abia dupa ce te-ai asigurat ca in calea sprintului tau inopinat nu se vor afla obstacole de genul masutei cu monturi, a cutiei cu nade sau a gentii cu accesorii. Astea poate n-ar fi o pierdere atat de importanta, in cazul in care le distrugi calcandu-le in picioare in dorinta de a ajunge cat mai repede la lansete, orbecaind in noapte. Ce te faci insa daca spargi sticlele de bautura?

Ordine si curatenie!

Fii curat si ordonat. Stiu, asa iti spunea mama de cand erai mic, insa acum, parca mai mult ca oricand, poti trai pe propria-ti piele efectele nerespectarii acestor vorbe. Firmiturile imprastiate peste tot iti vor umple cortul si standul de muste, gaze si viespi pe timpul zilei, iar noaptea asteapta-te la o adevarata invazie a rozatoarelor. Daca nu te deranjeaza sa desfaci tot bagajul inainte de a pleca de pe balta, pentru a te asigura ca nu duci niciun soricioi acasa, gandeste-te macar la faptul ca, impinsi de promisiunea unei portii de haleala, soarecii sau sobolanii de balta nu vor ezita sa isi croiasca drum catre mancare direct prin cortul tau. Dupa prima gaura in panza waterproof vei fi cu siguranta mult mai ordonat. Va fi insa prea tarziu.

Protectie pentru ploaie

E o idee buna sa ai intotdeauna la indemana o pelerina de ploaie. Nu odata te-ai culcat in cortul asezat sub un cer senin, urmand sa te trezesti in bubuiala trasnetelor, amintindu-ti ca pelerina ta de ploaie sta relaxata in portbagajul masinii, intre cizmele de cauciuc si hainele de schimb. Aceeasi pelerina de ploaie poate fi folosita in caz de nevoie si ca strat suplimentar de izolatie termica. Atentie insa, genul acesta de utilizare a pelerinei nu trebuie sa devina obisnuinta - pe langa capacitatea de a aduna repede caldura emanata de corp, pelerina de ploaie folosita ca patura de urgenta are darul de a crea un microclimat de sera ce impiedica pielea sa respire, fapt ce duce inevitabil la aparitia transpiratiei. In acel moment senzatia temporara de caldura va incepe sa alterneze cu reprize de tremurat, datorita umezelii ce se va fi acumulata deja in imediata apropiere a pielii tale.

…si pentru consoarta

Daca tineti la linistea voastra sufleteasca, luati-va intotdeauna un incarcator pentru telefonul mobil. S-ar putea sa aveti bafta ca bateria sa va lase exact in ziua in care ati ajuns, motiv pentru care la intoarcerea acasa, dupa 2-3 zile, va trebui sa dati note explicative privind natura “asa-zisei partide de pescuit”, precum si identitatea si dimensiunile bustului “partenerului de pescuit”, atata timp cat nu l-a auzit pe Gigel sforaind langa tine in cort. Scuza ca ti s-a terminat bateria nu va fi acceptata nici in visele tale cele mai erotice!
Sursa:revistalupeste.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu