miercuri, 19 septembrie 2012

Tehnici de supravietuire in pescuitul la copca



Pescuitul la copcă poate deveni periculos dacă nu ne asigurăm că suntem atenți la fiecare amănunt al unui astfel de pescuit. Riscurile pe care le presupune ruperea gheții cu pescari cu tot sunt prea mari pentreflectă experiența mai multor pescari la copcă și merită luate în seamă, mai ales de cei fără experiență.

În la pescuitul la copca  trebuie să ne asigurăm că gheața rezistă. Dacă mai sunt și alții la pescuit, e un indiciu că stratul e suficient de gros. Primii pași trebuie să-i faceți cu mare grijă. La malul apei, în zonele adiacente stufurilor sau în zonele cu apă curgătoare (zona podurilor) gheața este mai subțire și poate să cedeze brusc.

Când gheața trosnește, mai ales dimineața și seara, este semn că aceasta ia proporții sub acțiunea gerului.Feriți-vă să vă adunați prea mulți pescari într-o zonă restrânsă dacă gheața nu este suficient de groasă.

Această anomalie fizică spune că densitatea gheții scade odată cu scăderea temperaturii, ceea ce se traduce prin creșterea volumului stratului de gheață, cu posibilitatea apariției unor fisuri pe lungimi de zeci de metri. Nu vă faceți probleme, sunteți în siguranță.

Cercetați cu atenție zonele acoperite cu zăpadă, unde pot exista copci mari făcute de lucrătorii piscicoli pentru aerisirea bălții și evitarea sufocării peștilor.

Dacă sesizați că gheața devine instabilă și există riscul de a se rupe, întindeți-vă pe burtă pentru a distribui pe o suprafață cât mai mare greutatea voastră, scăzând astfel presiunea pe gheață. În această poziție târâș continuați deplasarea până la mal sau într-o zonă sigură. Este mult mai bine decât să faceți o baie în apa înghețată.

În cazul în care totuși gheața cedează și cădeți, încercați să ieșiți din apă întinzîndu-vă cu burta pe gheață și fără mișcări bruște. Apoi trageți și picioarele din apă și urmați pașii de la punctul anterior.

Este important să aveți un rând de haine uscate în rucsac. Uscațivă corpul și puneți haine uscate, pentru a nu pierde prea multă căldură.

În cazul în care o altă persoană este căzută în apă, nu vă apropiați prea mult. Există riscul ca gheața să cedeze din nou și să ajungeți și voi în apă. Ajutați prin aruncarea unei frânghii, dacă aveți, o curea, un par mai lung și solid, orice altceva ce poate fi folosit la salvare.

Sursa:aventuri la pescuit.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu