Sfaturi pentru drumetii*Atentie!Ursul
*Drumetie
In Carpatii Romaniei se estimeaza o populatie de aproximativ 2500 de ursi carpatini. Timpul mediu de viata al unui astfel de exemplar in salbaticie este de 25 de ani. Masculul adult cantareste intre 140 si 350 de kg, are 1,7-2,2 m lungime (de la coada la bot), si poate avea o inaltime de 95-130 cm. Femela este ceva mai mica si naste 1-3 pui o data la 2-3 ani. Sezonul de imperechere este intre lunile mai-iulie.
Urma de urs este usor de recunoscut, are 5 degete (si tot atatea gheare). Picioarele din spate au profilul mai lunguiet decat cele din fata si au ghearele mai scurte decat cele din fata.
Ursul este un animal inteligent. Nu vede foarte bine, insa are un miros foarte fin, poate simti mancarea de la sute de metri, chiar de la un kilometru. Fara motive intemeiate, ursul nu ataca omul. Mai mult, daca simte omul in apropiere, si nu se simte amenintat, are tendinta de a-l ocoli.
Ursul poate fi atras catre taberele de corturi nu numai de mancare, dar si de produsele cosmetice (parfumuri, pasta de dinti chiar!) si gunoaie. Dupa cum se stie, mancarea nu trebuie tinuta in cort, ci trebuie agatata intr-un copac sau pe o stanca la o inaltime de cativa metri. La fel si cei care au frumosul obicei de a strange gunoaiele (cutii de conserve, coji de salam, resturi de paine) intr-o punga pentru a le arunca in tomberoanele din afara muntelui. Aceste gunoaie tinute in cort, sau in absida cortului, au si ele rolul de a atrage ursul. Asa ca in copaci si cu astea, dar nu le uitati acolo!
De asemenea nu trebuie gatit in cort sau in usa cortului, pentru ca mirosul de mancare se va impregna in materialul textil al cortului si chiar daca noi nu il simtim, ursul il va simti.
Daca va simti miros de mancare din interiorul unui cort, ursul, curios din fire, va veni sa inspecteze. Desigur ca panzele cortului nu constituie o piedica pentru cele 2-300 de kg ale unui urs. In acest caz, chiar daca nu are nici o intentie de a ataca omul, ursul poate sa raneasca pe cei care au nenorocul de a se afla intr-un astfel de cort, fie ca ursul va calca pe cort, fie ca va incerca sa sfasie cortul pt a intra, si astfel, accidental sa-i "zgarie" pe cei dinauntru.
O practica buna pentru taberele de corturi, pentru a preveni vizitele nedorite ale lui Mos Martin, mai ales peste noapte si mai ales in zonele cunoscute pentru aparitiile ursilor, este statul de planton. Cate 2-3 oameni, cate 2-3 ore din noapte, apoi alt schimb. E mult mai bine ca cineva sa fie treaz si venirea ursului sa fie prevazuta, decat sa te trezesti noaptea in somn, in sacul de dormit inchis pana la gat, ca se deschide tenta de la cort si intra un cap de urs: "ceva de mancare p-aici?".
Am gasit unele carti in care autorii recomandau ca, in cazul in care se pleaca in tura ziua, si se lasa cortul in tabara, acesta sa fie lasat cu usa deschisa, pentru ca daca ursul vine si va vrea sa inspecteze cortul, nu-i va fi o problema sa-si creeze el o intrare. Daca va vedea ca nu gaseste nimic in cort, probabil va pleca cum a venit. Acum, practica asta nu mi se pare chiar foarte buna, pentru ca la fel de bine pot intra in cort si alte animalute (paianjeni, serpi) pe care sa nu-i vedem la intoarcere, fiind neplacut sa dormi cu ei pe urma, peste noapte. Inainte de culcare, ar fi recomandat ca de pe cort sa se puna un tricou ce a fost folosit in ziua respectiva, eventual al unei persoane care transpira mai mult, sau mai multe tricouri. Astfel mirosul de om l-ar putea indeparta pe un eventual urs apropiat prea tare.
Chiar si ciorapii murdari pot fi utili daca sunt leganti de ancorele cortului... aia sigur miros
Apoi, cand se merge pe potecile de munte, exista sansa sa te intalnesti accidental cu un urs. De cele mai multe ori, ursul te va simti cu mult inainte sa il simti tu pe el, si iarasi de cele mai multe ori probabil ca isi va cauta de drum, prin alta parte, fara sa te deranjeze. Nu are tendinta sa atace omul, fara sa aibe un motiv. In general e bine sa vorbesti cand mergi pe poteci pe care ar putea sa apara vreun urs, sa canti chiar, pentru ca ursul sa fie constient de prezenta ta si nu sa fie surprins de tine. (Dar nici sa urli, sa dai casetofonul la maxim, daca ai asa ceva, pentru ca vei deranja alte animale, sau poti provoca o cadere de pietre...)
Daca tu l-ai vazut pe el, dar el inca nu te-a simtit pe tine, intoarce-te usor si vezi-ti de drum prin alta parte. Niciodata nu trebuie sa te apropii de un urs, chiar daca pare calm si inofensiv. Mai mult, niciodata nu trebuie sa te apropii de puii de urs, pe ideea ca ce dragalasi si inofensivi sunt, ca probabil ursoaica nu e departe! Daca incepe sa se apropie de tine, observa-i comportamentul. Este agresiv? Devine agresiv?
Daca nu pare agresiv, incearca sa te retragi. Trebuie sa faci cumva ca distanta dintre el si tine sa se mareasca. Daca te-a vazut si nu pare prea interesat de tine, e un moment bun sa te retragi cat mai mult si sa-ti cauti de lucru in alta parte. Fii calm, incearca sa nu pari agresiv sau iritant. Nu il intereseaza omul pasnic!
Daca cumva s-a ridicat in doua picioare, nu te speria. Nu este un semn de atac, ursul doar inspecteaza, incearca sa vada mai departe...
Daca cumva se apropie spre tine, gandeste-te daca nu cumva ii blochezi calea de fuga. Poate ursul nu e interesat de prezenta ta si poate vrea doar sa plece, insa daca ii blochezi drumul e foarte posibil sa se supere pe tine.
Dar daca are un motiv?
In primul rand ce ar putea sa-l deranjeze? Pai:
- daca este ranit.
- daca ursoaica simte ca ii sunt amenintati puii. De notat aici ca ursoaica poate considera amenintatoare chiar simpla prezenţă
- daca este intaratat si daca este enervat (cu blitzurile aparatelor foto, cu aruncat de pietre spre el).
- daca simte ca vrei sa ii iei hrana.
In aceste situatii sunt foarte mari sansele ca ursul sa devina agresiv.
Daca ai dat nas in nas, cumva, cu un urs si acesta nu pare agresiv, sunt sanse mari ca el singur sa plece (nu il intereseaza in mod deosebit prezenta ta).
Daca insa se apropie sau se arata agresiv de la bun inceput, cel mai si cel mai important lucru de facut in primul rand este sa nu te panichezi. Daca te panichezi, nu vei putea gandi limpede nici o solutie de scapare, sau vei ingheta efectiv sau vei deveni agitat ceea ce ar putea sa-l enerveze si mai tare.
Mai departe, ce nu trebuie sa faci: nu trebuie sa-l provoci si mai tare, nu trebuie sa arati la randul tau un comportament agresiv fata de el. Nu trebuie sa-l incoltesti intr-o zona de unde nu are iesire decat din directia ta, pentru ca in acest caz, instinctual, va ataca. Nu trebuie sa fugi! Ursul oricum alearga mai repede ca tine, fie ca alearga la deal sau la vale (un urs adult poate alerga cu 40-50 de km/h...). Nu trebuie sa te cateri intr-un copac, pentru ca ursul este un catarator destul de bun, iar daca va incepe sa se catere dupa tine, din copac chiar nu ai alta cale de a scapa.
Cat despre ce trebuie sa faci, parerile sunt destul de impartite. In general se zice ca e bine sa vorbesti cu el, pe un ton cat mai calm posibil (daca mai poti!). Sa te indepartezi incet (si cu fatza spre el!). Daca vine spre tine, sa ii arunci rucsacul in fata iar in timpul in care ursul cerceteaza rucsacul si nu e atent la tine, departeaza-te cat mai mult posibil.
Daca e deja foarte aproape de tine, unii zic ca "sa faci pe mortul". Pentru asta, in primul rand, iti trebuie ceva curaj. Sa stai nemiscat in fata namilei de 300 de kile, care te poate sfasia intr-o singura miscare, eventual sa-ti mai mormaie pe la urechi si sa-i simti rasuflarea in ceafa. Dar daca ti-ai facut curaj sa faci pe mortul, aseaza-te pe burta, cu spatele in sus, ai grija sa-ti acoperi capul cu mainile. Incearca sa stai cat mai nemiscat. Iar daca (inca mai) ai un rucsac in spate, pastreaza-l in spate, pentru ca iti va proteja spatele de eventuale zgarieturi. Daca ursul te intoarce cu fata in sus, rostogoleste-te la loc cu fata in jos. La un moment dat, nu va mai fi interesat de tine, si va renunta. Stai in continuare jos, pana s-a indepartat destul, iar atunci fa cale intoarsa. De mentionat ca, in ciuda numelui de a face pe mortu, aceasta tehnica incearca sa demonstreze ursului ca nu esti de nici un pericol pentru el si nu ca esti intr-adevar mort. Ursul infometat se hraneste si cu hoituri. Plus ca te simte el, ai corpul cald inca, stie si el sa faca diferenta intre ceva viu si un hoit.
Daca ursul ataca, de cele mai multe ori atacurile pot fi doar pentru a te speria. Probabil i-ai incalcat teritoriul si te vrea plecat de-acolo. Imediat inainte de a ataca, ursul este foarte agitat, isi schimba pozitia des (iti cauta punctul slab). In acest caz, daca chiar nu mai ai alta solutie lupta cu el. Incearca sa ii pari un adversar puternic, sa realizeze el ca e mai bine sa nu se puna cu tine. O lovitura puternica peste bot l-ar putea impresiona. De tinut minte insa ca osul craniului de urs poate avea si 3-5 cm grosime, asa ca o lovitura de topor sau de piolet cel mai probabil nu ii va crea prea mari probleme.
Legat de ursii din Bucegi acum, ei sunt deja destul de obisnuiti cu omul. Marea majoritate sunt "gunoieri" sau "cersetori", venind spre grupurile de oameni doar cu intentia de a capata ceva de mancare. Oamenii i-au invatat asa. Au fost multe cazuri de atacuri de urs in Bucegi si cu siguranta vor fi si pe viitor. Zona de la Poiana Stanii este cunoscuta ca alee a ursilor (si totusi am dormit cu cortul de cateva ori acolo). Gura Diham la fel. Poiana Costilei sau zonele de platou, Babele, Pestera, Caraiman, Piatra Arsa, Malaiesti... sunt zone frecventate de ursi.
E o chestie si de atitudine pana la urma. Tuturor ne place cu cortul la munte, e frumos. Mergi la munte, prin padure, e ca si cum mergi prin casa ursului. Nu il deranja si cel mai probabil nu te va deranja. Daca respecti viata acestui animal, daca ai grija sa nu il intarati, el te va lasa sa te bucuri si tu de frumusetea naturii. Depinde mult mai mult de oameni decat depinde de urs.
Sursa:lsggiasi.ro
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu