sâmbătă, 11 mai 2013

Cabana Obarsia Lotrului-Valea Lotrului-Lacul Calcescu-Hornul Lacurilor-Saua Plescoaia-Varful Iezer-Muntele Carbunele II-Casaria Stefanul-Cabana Obarsia Lotrului *muntii Parang


27. Cabana Obirsia Lotrului - valea Lotrului - Lacul Cilcescu - Hornul Lacurilor - saua Plescoaia - vf. Iezer - muntele Carbunele II - casaria Stefanul - cabana Obirsia Lotrului 

Marcaj: Obirsia Lotrului - lacul Cilcescu (cruce rosie); lacul Cilcescu - saua Plescoaia (triunghi rosu); saua Plescoaia - vf. Iezer (banda rosie); vf. Iezer - muntele Carbunele II (nemarcat); muntele Carbunele II - cabana Obirsia Lotrului (triunghi rosu)        

Timp: 11 - 12½ ore.                                            

Traseu nerecomandabil iarna.


Traseul 27, ca si traseul 26, sint trasee in circuit care ne conduc la principalele obiective din valea superioara a Lotrului si de pe culmile limita ale bazinului.
De la cabana Obirsia Lotrului pina la ramificatia Huluzul (circa 5 km, 1440 m alt., marcaj cruce rosie) se urmareste descrierea in prima parte a traseului 25. Timp: l¼-1½ ora.
Tronsonul de la ramificatia Huluzul la lacul Cilcescu este descris in sens invers la traseul 26. Vom descrie pe scurt si sensul de urcare. Din ramificatia Huluzul continuam parcursul pe drumul forestier Gauri, urcind pina in poiana cu rampa. Dupa ce strabatem toata poiana coborim pe sosea. Pe stinga, inainte de podet, se vede un lac nival in padure. Coborirea continua pina cind atingem firul vaii Lotrului. Continuam mersul pe linga apa pina la podul de sus de peste Lotru (1490 m alt.). Mai inainte cu circa 70 m se desprinde in dreapta poteca spre caldarea Gauri. Timp: 2½ -2¾ ore.
Trecem podul si urcam pe malul drept. Traversam apa piriului Carbunele I; drumul, tot mai bolovanos, se departeaza de Lotru, catarindu-se in padure, pe coasta Petresei. Traversam si piriul Petreasa si observam ca drumul podit cu busteni urca accentuat pina intr-o poiana (1615 m alt.). La capatul acestui drum mocirlos trebuie sa ne abatem 45° la dreapta, urmarind sirul momiilor la inceputul potecii marcate cu cruce rosie. Coborim pe poteca malul abrupt, trecem Lotrul pe o punte (1600 m alt.) mai jos de Cascada Dracului si urcam pe poteca marcata prin padure. Urmarim cu atentie serpuirile potecii intre lespezi si la circa 1700 m alt. iesim in golul presarat cu bradet. Poteca urca paralel cu valea Cilcescu, dar la distanta de ea. La circa 1780 m alt. poteca marcata lasa inainte drumul ciobanilor spre stina Zanoaga Mare si se abate usor spre stinga, coborind in ripa adinca. Traverseaza apoi apa vijelioasa a piriului Cilcescu si urca pe malul drept, in poiana, pe linga un zimbru. Aici intilneste (venind din jos, pe malul drept) poteca slab marcata cu cruce rosie (traseul 20, varianta A). Urcam pe malul drept si pe fundul caldarii inferioare traversam piriul Cilcescu mai sus de confluenta acestuia cu piriul Zanoaga Mare, care se afla la 1756 m alt. Urcam pe piciorul stincos si invadat de jnepeni dintre caldarile Cilcescu si Zanoaga More. Poteca bine marcata se strecoara in serpentine si iese deasupra cascadei Cilcescu, traverseaza piriul si revine pe malul drept. Panta se domoleste. Atingem nivelul caldarii Cilcescu linga punctul unde piriul iese din lac (1935 m alt.). Timp: 4¼ -4¾ ore. In acest loc parasim poteca principala (cruce rosie) care trece pe malul vestic al lacului si inaintam pe firul ingust al potecii care insoteste malul estic, spre sud. La coada lacului intram pe hatasul care se mentine in apro-piere de suvoiul piriului Pencu, principala sursa de alimentare a lacului Cilcescu. Urcam sustinut pe pragul glaciar care separa lacurile Cilcescu si Pencu. Dupa circa 20 minute ajungem pe treapta glaciara Pencu, cu lacurile Pencu (vest, 1991 m alt.) si Vidol (est, 1987 m alt). Traversam pajistea din vecinatatea lacului Pencu si reluam urcusul pe un prag mai inalt care inchide caldarea la sud. Poteca marcata (triunghi rosu) urca pe un teren presarat cu lespezi si mici suprafete de iarba. Dupa circa 40 minute de la lacul Cilcescu atingem nivelul unei caldaruse cu izvoare bogate, suspendata la baza peretilor Setea Mare (2060 m alt.). Timp: 5 –5½ ore.
Din dreptul unui bloc eratic pe care se distinge marcajul triunghi rosu urcam la stinga pe limba de grohotisuri care captuseste poalele Hornului Lacurilor. Acest culoar se poate urca folosind hatasul ce trece de pe o latura pe alta a hornului si iese in dreapta, pe panta cu iarba (2205 m alt.). Aici sint plasate momii. Din buza hornului inaintam pe directia sud-est circa 700 m, pina cind intilnim poteca principala a crestei Paringului, in saua Plescoaia (2229 m alt.). Atentie la orientarea pe ceata! Timp: 5¼ -6½ ore.
Tronsonul saua Plescoaia - vf. Iezer (2157 m alt.) este descris la traseul 3 (banda rosie, 6¼ -7½ ore). Din vf. Iezer parasim creasta principala si poteca marcata cu banda rosie si incepem traversarea pla-toului Iezerului spre nord. Traseul devine treptat stincos. Pe dreapta se intinde o placa de piatra cu in-clinare accentuata spre caldarea din dreptul seii Carbunele Mare (2140 m alt.). Trecem prin sa, urcam pe muchia dinspre nord pe cupola virfului Carbunele I (Mare). Spre vest de virf, panta domoala a platoului ascunde caldarea cu lacul Carbunele (Petreasa - 2045 m alt.). De partea cealalta a platoului, buza abruptului plin de tancuri se prabuseste in caldarea Urdele, pe fundul careia se vede soseaua alpina. DN 67 C se departeaza de stincarii si urca prelung spre culmea mai domoala a Muntinului. Din vf. Carbunele I coborim pe cumpana apelor mai intii spre est-nord-est (circa 250 m), apoi spre nord, intilnind poteca ciobanilor, care ocoleste din saua Iezer (2090 m alt.) si pina aici tot platoul Iezer -Carbunele. Trecem printr-o sa plata (2080 m alt.) unde ajunge o poteca ce urca din caldarea nordica Urdele, apoi urcam comod pe cupola virfului Carbunele II (2162 m ait.). Pe sub cupola se strecoara (prin nord-est) DN 67 C care ajunge din nou la mare altitudine (2100 m). La circa 250 m de punctul culminant intram pe axul soselei care coboara domol pe culme, in directia nord. In dreapta se deschide larg caldarea Muntinul. Lateral lucesc oglinzile a doua lacuri glaciare: Muntinul Mare (1980 m alt.) si Muntinul Mic. In preajma acestora se poate gasi un loc bun pentru cort. Timp: 8-9 ¼ ore.

Traseul nostru continua pe culme, in lungul soselei alpine. Restul parcursului pina la Obirsia Lotrului este identic cu traseul 21 si dureaza 3 –3¼ ore.
Sursa:scrigroup.com

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu