Călătoriile lui Marco Polo
Este primul din acest top care a început cel mai devreme să exploreze noi ţinuturi, inspirându-i şi pe alţii să facă acelaşi lucru. S-a născut în Veneţia în jurul anului 1254. Tatăl său, Niccolo şi unchiul Matteo erau comercianţi instăriţi care făceau comerţ cu Orientul Mijlociu. Niccolo a fost plecat cand s-a născut fiul său şi l-a întâlnit abia la vârsta de 15 ani. Au petrecut doi ani împreună în Veneţia, apoi s-a îmbarcat împreună cu tatăl şi unchiul lui şi au plecat spre Cathay (China de azi) în 1271. Au fost trimişi cu scrisori din partea preotului Gregory X către Kublai Klan, pe care Niccolo şi Matteo îl cunoscuse într-o călătorie anterioară. Au trecut prin Armenia, Persia, Afghanistan, pe lângă munţii Pamir de-a lungul Drumului Mătăsii, prin mijlocul deşertului Gobi şi Taklamaken, până la Cambaluc (Beijing). Călătoria a durat mai mult de trei ani. Marco Polo şi-a petrecut următorii 17 ani la palatul lui Khan, deţinând mai multe funcţii printre care ambasador şi guvernator al oraşului Yangzhou. De asemenea a condus câteva misiuni pe suprafaţa Chinei, Indiei şi oraşului Burma, aceste misiuni ieşind la iveală abia anul trecut.
În 1292 a escortat o prinţesă mongolă la nunta ei cu un rege persian, dar a trebuit să aştepte căci soţul destinat a murit înainte să sosească ei acolo. La întoarcere în Veneţia s-a înrolat în armată, iar în 1298 a fost capturat. Cât timp a fost închis, l-a cunoscut pe scriitorul de romane de curte, Rustichello da Pisa, care l-a ajutat să scrie despre călătoriile sale. Opera a fost mai târziu publicată sub titlul de „Milionul” (Milionul de minciuni), care a devenit în scurt timp una dintre cele mai citite cărţi din Europa Medievală. Cartea a devenit mai târziu cunoscută sub numele de „Călătoriile lui Marco Polo”.
Cei care l-au îndrumat
Marco Polo a fost însoţit de tatăl şi de unchiul său. Mai fusesera în Cathay şi înainte şi deja formasera o legătura cu marele Khan. Acolo, Marco a învăţat limba mongolă şi diverse obiceiuri.
Sursa:http://zeceintop.ro/top-10-expeditii-faimoase/
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu