În anul 1847, europenii stabilesc înălțimea Everestului, 8848 de metri. Cel mai înalt multe din lume i-a atras ca un magnet pe toți alpiniștii. Era trofeul suprem. Everestul mai este numit cel mai înalt cimitir din lume.
Jurnalistul englez Jan Morris, The Times, este cel care a scris despre ascensiunea lui Edmund Hillary și a șerpașului său, Tenzing Norgay, în anul 1953, și a cerut în mod public oprirea tuturor ascensiunilor pe muntele Everest, un munte sacru dar și blestemat. Multe victime și accidente, pe care tibetanii le pun pe seama faptului că divinitățile sunt deranjate și acționează în consecință.
Muntele trebuie să redevină un spațiu plin de mister și grandoare. Oficial, Hillary și șerpașul său au fost primii care au reușit să escaladeze Everestul, în anul 1953.
Spun oficial, pentru că s-a petrecut o întâmplare care poate schimba acest clasament. Este vorba despre Georges Mallory și Andrew Ervine, doi britanici. Georges Mallory era un alpinist cu reale calități de felină, avea 38 de ani. Ervine avea 22 de ani și era student la Oxford.
Cei doi au escaladat Everestul în anul 1929. Descoperirea celor două schelete s-a făcut în anul 1999, de către un alpinist german, la altitudinea de 8229 de metri. S-a pus întrebarea dacă cei doi au suferit accidentul după ce au ajuns în vârful Everestului.
În perioada 1960-1973, China nu a mai emis nicio autorizație care să permită ascensiunea Everestului. Și tibetanii au susținut această decizie, considerând că muntele Everest este un loc sacru și o ascensiune este un sacrilegiu care este pedepsit cu moartea de către divinități.
Statisticile arată în în ultimii ani, peste 200 de alpiniști și-au pierdut viața. Până la altitudinea de 7900 de metri, lucrurile se desfășoară în condiții de normalitate. Greul începe de la această altitudine, denumită zona morții. Oxigenul este rarefiat, vânturile sunt foarte puternice, temperaturile foarte scăzute.
Din cauza lipsei de oxigen, alpiniștii au un comportament deviant, încep să delireze. O parte a versantului a fost numit valea curcubeului, din cauza hainelor de diferite culori ale victimelor misteriosului munte.
Este o misiune imposibilă de a coborî cadavrele de pe munte, susțin alpiniștii cu experiență. Din anul 1953 și până în prezent, peste 10000 de alpiniști au încercat să cucerească vârful. Numai 4000 dintre aceștia au reușit.
Ca să obții autorizația de a face ascensiunea trebuie să plătești 40000 de dolari. Pentru a reuși îți trebuie un antrenament fizic riguros și de lungă durată, dar și unul psihic.
Traseul este unul sinistru. La tot pasul vezi resturi de cadavre, unele dintre ele sunt înghețate și foarte bine conservate. Impactul psihologic este foarte mare. Este macabru, dar alpiniștii folosesc cadavrele ca punct de reper în ascensiunea lor.
Sursa:http://www.efemeride.ro/everestul-cimitirul-cerului-iata-ce-ascunde-acest-munte-misterios
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu