duminică, 16 octombrie 2011

Pestera Rasnoavei-Bisericuta Paginilor(muntii Postavaru)

27. Pestera Risnoavei – Bisericuta Paginilor


Marcaj: triunghi galben Durata: 30 minute; in sens invers, 20 minute Caracteristici: usor in orice anotimp






Pornim pe poteca din fata Pesterii Risnoavei (860 m altitudine) spre nord-est, in lungul Piriului infundat care se termina in fata pesterii (traseul nr. 25 banda albastra). Dupa 50 m iniilnim un stilp indicator de unde parasim marcajul banda albastra intrind pe poteca marcata cu triunghi galben, inainte cu citiva metri de stilp, la bifurcatie, coborim pe poteca din dreapta si traversam piriul care seaca adesea.
Incepem sa urcam moderat prin padurea de molid si fag, in lungul versantului drept al unei vilcele ce conflueaza linga pestera cu Piriul infundat. Spre obirsie, traversam o padure cu molizi desi, iar dupa cca 20 minute de la pestera ajungem intr-o mica inseuare, intr-un luminis in care pe un molid se afla o placa indicatoare, cotim la stinga (nord-est), prin padurea de molid, si dupa citiva pasi iesim intr-un alt luminis, in culme, deasupra unui versant defrisat.
Printre mesteceni zarim Postavaru si Bucegii, incepind cu acest luminis pe traseu intilnim stinci rotunjite din conglomerate, situate peste calcarele in care a luat nastere Pestera Risnoavei. Din luminis urcam spre stinga (nord) printre mesteceni si puieti de molid, apoi coborim intr-o inseuare, trecem printre stinci de conglomerate acoperite cu muschi, coborim putin si ajungem intr-o noua inseuare. Spre dreapta, ne atrage atentia un grup de stinci alcatuind o caldare cu o stinca izolata in mijloc, ca o uriasa caciula ciobaneasca. Acest ansamblu de stinci este cunoscut sub numele de Bisericuta Paginilor sau Templul Idolilor, iar lespedea de la intrare (in prezent acoperita cu pamint si frunze), spune legenda, servea drept loc de jertfe (H. Wachner, 1934).
Mergind pe poteca in continuare, spre nord-est, intilnim alt stilp indicator care marcheaza o bifurcatie. Pornind spre dreapta, dupa 2-3 minute ajungem pe o stinca golasa, alcatuita din conglomerate fine, intr-unul din cele mai frumoase puncte de belvedere. Sintem la 925 m altitudine si in fata noastra, avem toata clina vestica a Postavarului, cu impresionantele abrupturi si chei sapate in calcare: Crucuru Mare, Prapastia Lupului, Vanga Mica, Vanga Mare, Portile de Piatra, Cheile Risnovului. Spre dreapta, ceva mai departe, se zareste capatul nordic al Bucegilor.
Intorcindu-ne in poteca principala, la stilpul indicator, putem continua drumul spre nord. Dupa 3-5 minute de coboris usor pe culme, printre fagi, ajungem intr-o inseuare cu indicator, in traseul nr. 25 (Brasov – Risnov), marcat cu banda albastra. Inainte, spre nord-est, se ajunge in Poiana Brasov, iar la stinga, spre sud-vest, se ajunge din nou, in 10 minute, la Pestera Risnoavei.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu