Prin Plaiul Closani (Mehedinti) au stapanit sute de ani haiducii, apoi au fost si pandurii lui Tudor Vladimirescu. Multi bani au adunat ei in timpul in care au fost stapanii locurilor, ai codrilor si ai muntilor. Pe multi nu au apucat sa-i cheltuiasca: ori au fost prinsi de inamici si trimisi pe lumea cealalta, ori au fugit spre alte zari si nu au mai apucat sa-si recupereze banii ascunsi. In urma lor au ramas multe cantece si ulcele cu bani de argint sau de aur.
Oamenii din Plaiul Closani mai cauta si astazi comorile haiducilor. Si daca nu le cauta ei, vin altii, din alte parti, caci faima tinutului plin de comori a ajuns departe!
"Muntele geme de aur!" spun oamenii din partea locului. Dar semnele s-au pierdut pentru ca padurile acestea au ars de mai multe ori. "Si atunci semnele lasate de haiduci sau de altii care si-au ascuns comorile s-au pierdut" - spune nea Balu, cel mai batran "comorist". Cati nu au fost pe aici sa caute comori! "La un moment dat, oamenii aveau multe planuri de comori, de ajunsesera sa le dea ca zestre fetelor. Uite, nu am sa-ti dau avere, dar iti dau planul unei comori si poate te imbogatesti". Un profesor povesteste: "Intr-o zi chiar am luat un om dintr-un sat si ne-am dus sa verificam informatiile despre o comoara. Sunt ascunse prin munti, se ajunge greu. Daduse febra si in mine, intr-un fel. Am sapat noi ce am sapat si la un moment dat sapa a lovit ceva din metal! Am inmarmurit! Dar nu era decat o scara care te ajuta sa incaleci. E acum la muzeul scolii, si e toata comoara pe care am gasit-o!".
Scena din filmul "Haiducii lui Saptecai"
Comoara haiducului Fara
Pe la 1750, in Plaiul Closani haiducea Lupsa Fara. Acesta lua bani de la greci, de la turci, de la boieri. Pentru ca nu avea timp sa-i cheltuiasca, ii ascundea pe unde putea; in pesteri, in scorburi, cu gandul sa vina sa-i ia. Numai ca haiducul Fara i-a suparat pe multi si turcii din Ada Kaleh au primit ordin sa il prinda. Fara a murit fara sa stie cineva unde ii sunt banii. Peste ani, un cioban care pastea oile prin Poiana Izvoarelor a gasit o parte din banii haiducului intr-o scorbura de fag. Si langa bani un inel frumos - despre care se zice ca ar fi inelul Mariei Tereza. Se pare insa ca banii haiducului erau blestemati caci ciobanul, care avea o draguta, a ramas fara bani, pentru ca aceasta, in cardasie cu barbatul ei l-au jefuit. Alti bani au fost gasiti de un anume Gheorghe Tirlui intr-o piatra, pe Cotu Poienii - o ulcea plina de aur. Din banii astia omul si-a facut gospodarie mare si si-a tinut baiatul la scoli inalte, de a ajuns doctor la Bals. Si tot acest Tirlui a mai gasit o parte din banii haiducului la radacina unui fag impletit cu un paltin, la Piatra lui Stan. Aceste povesti cu noroc au fost consemnate de parintele Haralambie Tudor, din satul Saliste, comuna Izverna.
Comorile haiducilor se gasesc la Bratosin, la Gornenti, la Balta, la Podeni, la Rusti - locuri din Plaiul Closanilor. Ulcele, caldari pline cu bani de aur. Oamenii povestesc si despre alti norocosi care au gasit caldari cu bani. In Poiana cu feriga, de pe langa Pestera Ogasul Parului, au venit odata trei banateni si au dezgropat o caldarusa cu aur. Au avut un plan, se pare ca bun si nu din acelea false de care se umpluse, la un moment dat, tot tinutul.
Comoara sarbului Milan
A ramas cel putin o comoara nedescoperita in aceeasi zona: banii lui Milan - sarbul, haiducul de la Fereastra. Sarbul era mare viteaz si bun manuitor de arme. Se spune ca se folosea de ambele maini intr-o lupta, in fiecare mana avand cate o arma. Multi ani au umblat poterele dupa el sa il prinda, dar era prea iscusit. Refugiul bandei lui Milan era la "Fereastra " - un punct de observatie, existent si astazi, la care se ajunge foarte greu. Aici se strangeau haiducii cu capetenia lor si impartea prada. Avea bani multi Milan, dar erau "castigati" dintr-un omor. Bani blestemati. I-a ingropat si el tot cu blestem, cu multe semne - biserici, o broasca si alte semne, ca sa nu piarda locul comorii. Banii blestemati nu se puteau dezgropa decat cu acordul lui. Numai ca Milan a fost tradat de un tovaras de-al lui si intr-o zi potera l-a ucis. Dupa ce i-au sfaramat cu gloante mana stanga.
Muntii din Plaiul Closanilor raman astfel plini de seifuri ale haiducilor, ramane de vazut cine le poate gasi.
Sursa:hartacomorii.blogspot.com
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu