Divizarea grupului de partizani din Banat - Rezistenţa (1946 – 1958)-(cap-V-)
de Cicerone Ionitoiu
-PARTEA II-
PRELUAT din Rex Histrianorum
ARESTAŢI DIN LOTUL ION - U T A - PETRE DOMASNEANU
ANGHEL Nicolae, neştiutor de carte din Domasna, arestat in Dec. 1949; i-au smuls unghiile de la picioare si a făcut 5 ani.Băiatul i-a fost si el arestat si nepotul ADAM Sever, lt.Colonel din Lugoj . a fost arestat pentru legaturi cu I.Uta.
ANCULEA Horea, morar din com.Horea a fost arestat pentru sprijin. ARMAS Nicolae, tăran din com.Cornereva, sprijinitor a fost arestat. ARMAS Pantelimon, ţăran din Domasna, născut 1924, sprijinitor arestat.
ARMAS Nistor zis Gârbin, târan a fost rănit la Cracul Stânei, spre Cornereva si a reuşit sa scape, pierzând mult sânge pe zăpada si i s-a pierdut urma.
BĂCILA Ioan ţăran din Valea Bolvasnita a fost convins prin informatorul securităţii recrutat din comună, să se predea si a fost dus la securitatea din Caransebeş unde a intrat în anchetă.
BĂSULESCU Dumitru, ţăran din Valea Bolvasnitei, folosit curier a fost arestat pe 7/8 Feb.1949, proprietarul sălaşului a fost prins împreuna cu comandorul Petr Domăsneanu după declaraţiile lui Băcilă Ion după arestare.
BĂSULESCU Ilie, ţăran din com.Valea Bolvasnitei a fost arestat ca sprijinitor.
BIOA Ilie, ţăran din com.Teregova, informator si şantajist, mergea pe la ţărani si-i ameninţa că daca nu-i dau ţuică si bani îi denunţă.A fost arestat si el si condamnat 5 ani a trecut prin Peninsula unde făcea pe informatorul administraţiei si al ofiţerului politic Chirion.
CAREBA Dionisie , ţăran din com.Borlovenii Noi , gazdă si curier al colonelului Ion Ută a fost arestat în noaptea 7/8 Feb.1949 prin trădarea lui Andrei Vadrariu într'un sălaş de la Mehadia spre Bozovici, odată cu col.Ion Ută. Era născut în 1912, avea o fata(Ana) si a fost condamnat 10 luni cu Sent.1507/21-11-1949.
CAREBA Meilă, proprietarul sălaşului unde era adăpostit Ion Ută a murit în luptă cu securitatea pe 7/8 Feb.1949.
CAREBA Gavrilă , ţăran din com.Borlovenii Noi a fost arestat pentru legaturi cu col.Ion.Ută.
CERNESCU Nicolae, sublocotenent disponib., funcţionar la Văliug, era originar din Cornereva si prin el urmărea col.Ion Ută sa extindă organizaţia de partizani si în jud.Caras.
CRISTESCU P.Dumitru, cojocar din com. Domasna arestat pe 21 Mai 1949 a fost condamnat 4 ani si a trecut prin temniţele din Caransebeş, Timişoara, Gherla si munca forţată de la Poarta Albă de unde s'a eliberat pe 30-04-1953. ' '
CRISTESCU Ianos, n.l929 la Caransebeş arestat în Feb.1949 a fost condamnat.
CRISTESCU Ghită din Caransebeş a fost împuşcat în 1950 la Timişoara.
CRISTESCU Ilie zis Voica din comuna Domasna a murit în lupta cu securitatea pe 7/8 Feb.1949 odată cu col.Ută, în acelaşi loc.
DAVIDESCU Grigore, absolvent de liceu făcea legătura între col.Ion Uta si lt. col. Adam Sever din Lugoj. A fost condamnat.
DANIELESCU Gheorghe, târan din com. Valea Bolvasnitei , curier si gazdă a fost arestat pe 7/8 Feb.1949 împreună cu comandorul Petre Domăsneanu.
DOMASNEANU Petre, comandor, trecut la executaţi pe 2-08-1949. DRAGANESCU Ion din Cornea, a fost arestat ca sprijinitor.
DRAGHICESCU Pavel din com.Valea Bolvasnitei a fost condamnat pentru găzduirea col.Ion Uta. DRAGULESCU Serafim, colonel în rezerva din Plugova, arestat pe 3 Feb.1949 pentru pretinse legături cu col.I.Ută si comandorul P.Domăsneanu. A făcut 4 ani.
DUICU Ion, din Domasna a murit în luptă la Pietrele Albe pe 22-02-1949.
DUICU N Nistor, din com.Domasna a participat la luptele de la Pietrele Albe din 22 Feb.1949 reuşind să se retragă si a continuat cu Nicolae Ciuricu lupta de partizan. A fost împuşcat mai târziu în luptă , pe 28 august 1952. Era născut pe 20-01-1920.
DUIGU Petre, n.1926 la Domasna a fost arestat după lupta de la Pietrele Albe si condamnat la 25 ani s'a eliberat în 1964 cu decretul de graţiere.
DUIGU Samoilă din Domasna cel de al patrulea frate a fost arestat în Martie 1949 si condamnat 3 ani prin Sent.nr.15O7 din 21 Noiembrie.
FERESCU Cârstea , ţăran din Cornereva a fost arestat în Martie 1949.
GURGU Mihai din Caransebes, colonel în rezervă, arestat pe 8 Feb.1949 pentru legaturi cu col.I.Ută si condamnat în 1950.
GURAN Petre, ţăran din Mehadica, nâscut în 1914, tată a 2 copii a fost arestat în lotul partizanilor. IDVOREANU Ileana, funcţionară din Lugoj a fost arestată în Feb.1949 pentru legături cu organizaţia col.I.Ută.
ILITESCU Gheorghe, pensionar CFR din com.Globul Rău a fost arestat în Feb. 1949 pentru legături cu col.I.Ută.
IRIMESCU Pantelimon, ţăran din com.Luncavita a fost împuşcat pe 8 Feb.1949 în luptă alături de col.Ion Ută;
JUCU Constantin, cărăuş din Lugoj a fost arestat pentru legături cu I.Uţă.
JUCU Dandu, din com. Răchita de lângă Făget, fost senator P.NT., urmărit după alegerile din 19 Nov.1946 a stat ascuns cu col. Ion Ută si avocatul Ion Târziu si în anul 1947 s-au despărţit stând ascuns în Lugoj si prin 1952 arestat a murit la închisoarea Aiud.
LUMINOSU Gheorghe, cârciumar din Lugoj asasinat pe 2-08-1949.Trecut.
MUTASCU Fus a reuşit să scape din încercuire pe 8 Feb. 1949 în încercuirea colonelului Ion Ută. A continuat lupta si a murit împuşcat pe 28-11-1954 în pădurea de lângă Văliug(Caras) în luptă cu securitatea. MURARIU Zevedei, profesor din Lugoj arestat în legătură cu Ion Ută. NICOARA Ion, învăţător din com.Cănicea arestat pentru legături cu I.Ută. NICOARA Petre, student din Iablanita a fost arestat în Feb.1949. PAU Ion, cârciumar din Lugoj arestat pentru sprijinire. SURU Toma, preot din com.Verendin arestat pentru legături cu col.I.Ută. SANDRU Petre, ţăran din com.Cornea a fost arestat ca sprijinitor. TALPES Samson, comerciant a fost arestat. TARCO Dumitru, fost perceptor din Lugoj arestat ca sprijinitor.
TOTIR Constantin, învăţător din Lugoj, secretarul organizaţiei PNT -oraş, a fost arestat pentru legături cu partizani si sprijin.
TÂRZIU Ion, avocat din Lugoj, secretarul general PNT al judeţului Severin, a stat cu col.I.Ută si Aurel Vernichescu pe la sălaşe si după 19-03-1949 a plecat în Arad unde a stat ascuns până în 1952 când arestat si condamnat pe viată a ajuns la Aiud unde a murit în 1958.
VADRARIU Andrei, ţăran din Mehadica a stat cu col.Ută şi în seara de 7 Feb. 1949 s'a dus si a trădat securităţii locul. A servit de călăuză si la sfârşit a fost condamnat 5 ani.
VLADESCU Mircea rănit în lupta alături de col.I.Ută pe 7/8-02-1949, tată a trei copii( Ioana, Iconia si Mircea).A fost condamnat la 20 ani prin Sen. nr.1507/21 Nov.1949.
VELTANESCU Grigore, ţăran din com.Globul Craiovei a fost arestat în 7 Feb..
1949 într-un grup de 51 de arestaţi si a declarat că la sălaşul lui Andrei Paraschiv sunt ascunşi 2 Partizani împreună cu 10 jandarmi a mers la sălaşul denunţat si au fost arestat 4 partizani.
VOICA Ilie a fost împuşcat mortal în dimineaţa de 8 Feb.1949 alături de colonelul Ion Ută.
VLADESCU Maria, care avea soţul care fusese arestat, avea legătură cu grupul partizanilor Isfănut , a fost infiltrată de Budescu Iosif(urmărit si făcut informator) reuşind să fie depistaţi în vara 1953.
VADRALIU Lazăr, din grupul partizanilor lui Isfânut Dumitru, continuând acţiunea a fost arestat în 1953.
VULPES Gheorghe, ţăran din com.Oornereva a fost arestat în Feb.1949 ca sprijinitor al grupului Ion Ută.
VULPES Petru, ţăran din com.Cornereva arestat pentru sprijinirea lui Ută.
UTA Ion, n.22 Dec.1891 la Caracal. A participat la Campania din Bulgaria în 1913, a fost comandantul Reg. 17 infanterie Lugoj în 1940 si după rebeliunea legionara a fost numit prefectul jud.Severin, funcţie deţinuta până la 31 Oct. 1943 când a demisionat, iar peste o luna a ieşit din armată. A activat în PNT ca şeful organizaţiei oraşului Lugoj si în Sept.1946 în plină campanie electorală i s-a cerut condamnarea pentru că sătenii din Balint bătuseră un comunist care veniseră să perturbe manifestaţia ţăranilor împotriva comuniştilor . Împreună cu Ion, Târziu si Aurel Vernichescu s-au retras în sălaşele din jurul Vârciorovei, iar în Sept.1948 s-a retras în regiunea muntoasă a Semenicului organizând un grup de partizani care colabora cu comandorul Petre Domăsneanu si Spiru Blănaru. Trădat de Andrei Vădrariu din Mehadia a fost împuşcat în luptă pe 8 Feb. 1949 împreună cu încă 3 partizani.
VĂDRARIU Andrei, din Mehadia, trădătorul grupului Ion Ută, după ce i-a dus pe jandarmi la locul unde se găseau partizanii a fost arestat si el si condamnat la 5 ani. De fapt cam aceiaşi soartă au avut-o toate iudele.
Aceşti luptători neînfricaţi ai Banatului au fost numai o parte. Satele gemeau sub teroarea securităţii."De la Caransebeş la Orşova toată întinderea era controlată de un batalion de securitate si o patrulă de avioane."
Andrei Pătru, copil de 14 ani îsi aminteşte: "eram cioban la oi....Pe mine m-au bătut să spun ce-am văzut. Erau mulţi cu arme si mă trânteu pe jos si mă articulau cu cizmele...Pe bunicu l-au arestat si i-or tras unghiile de la mâini si de la picioare, că de ce o dus haine si mâncare la partizani. Săracu moş a făcut 5 ani . Si pe tata l-or dus la Timişoara si l-au nefericit acolo, nici nu mai putea vorbi că l-au bătut cu un cauciuc. Aici la Domasna era mare frică atunci.
Nu aveam voie să ieşim în stradă nici după apă. Seara, după ora 9 eram prinşi, eram duşi cu duba si până dimineaţa ne băteau ca să spunem pe cine am văzut. Odată m-or prins la horă, m-or dus la postu'de jandarmi să le spun de unu Sfârloagă . Io nu le-am zâs nica . Şapte ofiţeri stăteau la o masă si tapau la mine. Mi-o stat inima-n gât, da tot n-or scos nica de la mine."
Atanase BERZESCU, coordonator între Spiru Blânaru si col.Ion Ută: "La Pietretrele Albe au fost cele mai mari lupte din tot partizanatul românesc: 33 de oameni contra unei companii de securitate. Focul a fost continuu, de la 15,30 până după, miezul nopţii. Cu doar 2 pierderi, în timp ce tabăra adversă (securitatea) îşi încărca morţii în căruţe". Mois (călăul securităţii) recunoaşte că partizanii erau putini dar înfrăţiţi cu terenul. Securitatea avea în spatele ei tancurile ruseşti iar partizanii, codrul si pe Dumnezeu".
Ion DUICU îsi reaminteşte că Spiru Blănaru a ordonat: Nu mai trage Ioane cu mitraliera că-i omorâm pe toţi românii ăştia. S-a trecut la pistoale, astfel, din toată compania nu mai rămânea nimic ... "
Petre DUICU unul dintre cei 4 fraţi eroi care au luptat la Pietrele Albe îsi aminteşte: "Săraca mama si pe ea or anchetat-o, dar n-a recunoscut nimic. Or bătut-o sa spună ca ştie despre noi, dacă are legături cu noL. Eram cu Românu Petru când m-au prins. Am vrut atunci să mă împuşc, să nu ajung viu în mâna lor. Ne-or legat de mâini si de picioare între două mese, atârnaţi de un par si ne loveau cu ce apucau. Iar la Timişoara în clădirea securităţii am vrut să mă spânzur. Nu mai puteam suporta chinurile....M-am spânzurat si n-am murit. Aveam picioarele umflate, nu mai puteam suporta...Am stat închis 14 ani si jumătate."
Maria povesteşte îndurerată după o jumătate de veac despre moartea fratelui Ion Caraiman: "In seara aia nimeni n-a dormit. Toţi erau la fereşti. Neaua era albă , luna era plină. Se vedea ca zaua. l-or adus târându-l de picioare. Când pe mumă-sa or pus-o să-l atingă era cald încă. După aia l-or cărat la Armenis si-o stat acolo aruncat în stradă. i-or luat bocancii din picioare si hainele de pe el. Nici cruce n'are bietu' frate'mio.."
Sursa:universulromanesc.com
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu