duminică, 10 februarie 2013

Lacul Calcescu-Saua Piatra Taiata-Vf Parangul Mare-Vf.Carja-Poiana Nedeii*myntii Parang

7. Lacul Cilcescu - saua Piatra Taiata - vf. Paringul Mare - vf. Cirja - Poiona Nedeii

Marcaj: Lacul Cilcescu - saua Piatra Taiata (cruce rosie); saua Piatra Taiata - Poiana Nedeii (banda rosie)

Timp: 6¼ -7½ ore.                                                                                                                          

Traseu interzis iarna.


Aceasta este a treia etapa a parcursului crestei principale a Paringului in sensul est-vest.
De la lacul Cilcescu pornim spre vest, urcind prin poienitele dintre jnepeni, unde se ascund doua lacuri mici. Traversam interfluviul dintre valea glaciara Cilcescu si valea glaciara Zanoaga Mare si urmarim in continuare spre vest poteca uneori neclara ce traverseaza mici piraie, zone mlastinoase, cimpuri de lespezi, pina in partea opusa a circului, deasupra nivelului lacului Zanoaga Mare. Aici incepe poteca de urcus spre abruptul Pietrei Taiate. Urcusul este mare si sfirseste cu o strunga prin care razbatem la trecerea Piatra Taiata (2251 m alt). Timp: 1-1¼ ora.
Ramificatie importanta: spre sud-est (banda rosie) - Dengherul (Rinca); spre nord-vest (banda albastra) - vf. Piatra Taiata si Poiana Muierii; spre sud-vest (banda rosie) - vf. Paringul Mare. Ultima dintre poteci este cea pe care continuam traseul 7. Coborirea este lipsita de dificultati pina in saua Gheresul (2113 m alt.). Timp: 1¼ -1½ ora. Pastrind directia vest, incepem un urcus greu si lung pe coasta cu iarba si lespezi a muntelui Iesul, evitind poteca mai larga ce se asaza pe curba de nivel, pe fata sudica. Aceasta ar fi o buna scurtatura spre saua Gruiul (vezi si traseul 2). Urcusul spre vf. Iesul (2375 m alt.) dureaza aproape o ora. Odata ajunsi pe creasta inalta, la peste 2300 m alt., efortul este mai redus si trecem usor peste proeminentele crestei, cuceriti si de peisajul ce se deschide la dreapta, spre caldarile complexului glaciar Rosiile. Este mult mai atractiv sa urcam Paringul Mare dinspre est, avind avantajul unui traseu de apropiere, cu diferente mari de altitudine intre sei si virfuri. Din vf. Iesul coborim intr-o mica sa (2310 m alt.), apoi urcam vf. Piclesa (2335 m alt.) si coborim pe muchie, in saua Piclesa (2225 m alt.). In fata se ridica piramida stincoasa Gruiul (2345 m alt,). Poteca urca pina Ia 2325 m alt., apoi ocoleste aceasta piramida pe la sud. Din pisc se pot face cele mai frumoase fotografii spre vf. Paringul Mare si lacul Mindra. Din vf. Gruiul avem de coborit o muchie dificila, cu panta mare, iesind in saua Gruiul (2305 m alt), loc prin care se strecoara in caldarea nordica Mindra traseul 12. Timp: 3-3¾ ore.
Urcusul spre vf. Paringul Mare este dificil (muchie ingusta, panta mare). Avind mereu abruptul Mindrei in dreapta urcam pe micile serpentine ale potecii pina ce atingem platoul piscului. Timp: 3¾ -4½ ore. Tur de orizont (vezi traseul 2).
Din virful cel mai inalt al muntilor Paring coborim circa 500 m pe panta lenta spre vest-nord-vest, apoi ne dirijam spre nord-nord-vest. Atentie! Pe ceata exista tendinta de a cobori in continuare pe directia vest-nord-vest. Aceasta ne-ar conduce rapid in jos, pe piciorul muntelui Gemanarea. Deci retinem schimbarea de directie pe culmea domoala a Paringului Mare si dupa o coborire ceva mai alerta spre nord-nord-vest trecem prin saua Paringul Mare (2410 m alt.). Platoul se inalta usor spre vf. Gemanarea (2426 m alt.). Poteca ocoleste pe la vest gurguiul cu lespezi al virfului, dar privelistea deosebita de pe acest cuib de vulturi ne indeamna sa nu-l ocolim. Dincolo de virf trecem printr-o sa mai adinca (Gemanarea, 2378 m alt.), prin care se strecoara poteca traseului 11 de la stina Rosiile spre plaiul Gemanarea. Continuam sa mergem pe linia crestei principale. Urcind comod pe culmea usor povirnita trecem peste vf. Stoienita (2421 m alt.), opoi coborim in saua Stoienita (2360 m alt.). Inainte, spre nord-vest, se profileaza vf. Cirja (2405 m alt). Priveliste excelenta spre valea Jiului si spre muntii Sureanu. Coborirea incepe brusc pe versantul nord-vestic, avind pe dreapta peretii care cad spre Caldarea Seaca o Cirjei. Poteca isi cauta loc pe muchie, apoi pe un uluc ingust si dupa un sir de zigzaguri poposeste in saua Caprelor (2195 m alt.), in care se afla si un mic refugiu de piatra, fara acoperis. Coborirea continua prin zone cu stincarii pe care le evitam prin stinga. Dupa ce depasim muntele Scurtul (alt. max. 2225 m) coborim pe linga mici tancuri, iar inainte de a iesi in saua Scurtul (2050 m alt.) ocolim pintenul stincos ce strajuieste intrarea pe traseul 28. Incepind de aici, panta se domoleste. Poteca foarte buna se mentine pe creasta principala pina linga saua Paringul Mic (2010 m alt.), unde intram pe flancul sudic al urcusului. O poteca ne conduce in arc de cerc pe la circa 1950 m alt., apoi in coborire usoara spre nord-vest si vest pina ce sosim din nou pe culme, la 1860 m alt. Coborim pe drumul mai larg, pe linga stincariile de pe vf. Bodea (1850 m alt.), apoi pe linga vilele asociatiilor sportive din Petrosani. Dupa un platou care se afla in dreptul blocurilor I.E.F.S. (dreapta) trecem pe linga releul TV si ne oprim la statia telescaunului (1685 m alt.), unde ia sfirsit etapa a treia a traversarii est-vest a crestei principale. De aici putem cobori la Petrosani fie cu telescaunul si autobuzul, fie pe traseele 1 C sau 10 si 10 A.
Sursa:scrigroup.com

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu