sâmbătă, 30 martie 2013

Sfaturi pentru drumetii*Cum sa-ti alegi un cort


Sfaturi pentru drumetii
Cum să îţi alegi un cort

Considerati un cort ca o investitie in confortul Dvs !
El se cumpara pentru ani de zile.
Daca sunteti pasionat si mergeti des la munte, merita sa dati un ban in plus !

Alegerea lui este insa un compromis intre unele dintre urmatoarele:

1. destinatia lui. Unde si cum il veti folosi ? La trekking, la plaja, la pescuit
2. anotimpul si conditiile climatice in care il veti folosi
3. de greutatea lui
4. materialele folosite
5. nu in ultimul rind, pretul

La ora actuala, cele mai vindute modele sunt cele iglu pentru sunt modele de uz general, cu rezultate acceptabile pe orice vreme. Modelele tunel ofera cel mai placut spatiu de locuit.
Cortul ofera acel spatiu de securitate de care avem toti nevoie in mijlocul singuratatilor si trebuie sa ne dea un sentiment de siguranta. Odata ce esti inchis in cort trebuie sa te simti in siguranta pentru noapte ! Cei care au stat in cort de multe ori stiu la ce ma refer !
Pentru corturi mici (1-2 persoane), raportul volum/suprafata la sol este critic si orice cistig in volum este bine-venit: pentru aceste modele luati in considerare forma tunel. Acestea nu sunt insa sigure ca si corturi de 4 sezoane. Corturile iglu rezista mult mai bine, prin forma lor, rafalelor de zapada. Un alt avantaj al corturilor tunel: deoarece au bete mai scurte, cistigul de greutate este de luat in seama.


Cum se alege un cort bun ?
# pentru camping cu masina, motocicleta sau bicicleta, volumul total ar trebui sa fie criteriul general de alegere
# trekking: greutatea devine demna de luat in seama. Un cort bun nu trebuie sa depaseasca 1100 g/persoana, pentru un cort de 3 sezoane. Exista si corturi mai usoare.
# Conditii dure, 4 sezoane: rezistenta la vint puternic si zapada este primordiala aici. E nevoie decit de stabilitate, arcade, greutate !
# Alegeti, in general, un cort care sa reziste la cele mai dure conditii pe care le puteti intilni. De exemplu, daca sunteti un amator de excursii de 2 sezoane, luati un cort de 3 sezoane.
# Tineti cont ca un cort de 4 sezoane este cu 10-50% mai greu decit acelasi cort de 2 sezoane.
# Daca mergi la munte NUMAI vara, un cort de 3 sezoane este suficient. Daca mergi si iarna sau mergi in expeditii in munti inalti, un cort de 4 sezoane este ceea ce-ti trebuie.

Tipuri principiale de corturi:
>cort de 3 sezoane. Un model de 3 sezoane trebuie sa se comporte bine pe primavara, vara si inceputul toamnei. Ar trebui sa reziste la ploaie, vint si 2-3 cm de zapada (al meu rezista !)
>cort de 4 sezoane. Modelele de 4 sezoane au, de obicei, bete aditionale pentru a mari stabilitatea in caz de viscol si zapada mare. In conditii mai blinde sunt greu de folosit din cauza greutatii lor. Au de obicei forma rotunda astfel incit sa elimine posibilitatea acumularii de zapada.
>corturi convertibile, ptr vreme calda si cu un singur-perete.

* Corturi convertibile sunt concepute ca si corturi de 4 sezoane care pot fi folosite, eliminind din accesorii (bete, fusta de zapada) si pentru 3 sezoane. Pot fi dotate cu fermoare pentru aerisire in caz de vreme calduroasa. Forma lor aduce cu iglu.
* corturile pentru vreme calda au in general forme alungite si aerisiri generoase
* corturi piramida concepute pentru rezistenta minima la vint
Sfaturi: Daca cortul utilizeaza fermoare metalice, asigurati-va la plecare ca sunt bine unse !


Felul acoperisul:
* de la inceput trebuie spus ca nu exista material ideal. De aceea sunt si asa multe solutii !
* Poliesterul nu se deformeaza in timp sau la ploaie dar este afectat de razele UV si este astfel mai putin durabil ca nylon-ul (polyamida)
* Nylon-ul (polyamida) este mai scump iar stabilitatea sa dimensionala necesita, pentru modele avansate, asa numita calitate Ripstop, intarita cu fire interne. Acestea au, in plus, avantajul ca se opun desirarii
* Pentru conditii extreme, nylon-ul este dublat cu o elastomer siliconizat, ceea ce-i mareste rezistenta si stabilitatea dimensionala

Cusaturile:
* sunt potentiale "puncte slabe" in structura de rezistenta a cortului
* La modelele performante, accesul apei este interzis prin
o utilizarea unei benzi atasata pe toate cusaturile
o utilizarea unui produs de etanseizare care se aplica pe cusaturi deoarece tesuturile siliconizate nu accepta benzi sudate

Ce forma ?
1. corturi iglu: corturi de 4 sezoane, in general, utilizind forma deja cunoscuta. Evita colturile si nu permit astfel acumularea zapezii. Rezista bine in vint si au spatiu interior mare.
2. corturi tunel: multe modele de 3 sezoane utilizeaza aceasta forma, cu o suprafata de baza dreptunghiulara alungita. Aceste modele utilizeaza mai putine bete
3. corturi cu absida. Cele cu absida interioara au un spatiu locuibil mai mare.
4. corturile la care structura interioara se monteaza prima, solidara cu betele, dau o rigiditate mai mare a ansamblului. Invelisul superior fixeaza betele si dau o rezistenta sporita contra vintului. Alt avantaj: daca e cald, se poate monta doar tenta interioara

Capacitatea si dimensiunile:
Se estimeaza ca suprafata necesara unei persoane este 0.65x2m (circa 1.3mp), in tenda interioara. Practic, aceasta este latimea unui izopren si lungimea unui sac de dormit. Ginditiva insa si la spatiul pentru haine, rucsaci etc.

Fiti atenti la corturile foarte mari. Va fi greu de gasit un spatiu unde sa-l intindeti, va fi greu si nu in ultimul rind, cati vreti sa dormiti acolo ? Mai exista o umbra de intimitate ?

Ginditi-va cum va imbracati in cort ? E bine sa aveti un cort suficient de inalt astfel incit sa va puteti imbraca confortabil.


Citeva ponturi pentru a stabili calitatea unui cort:
Daca vreti un cort care sa reziste intemperiilor incercati sa fiti atenti la citeva lucruri:

1. cusaturile pe cm sunt mai multe la un cort de calitate. Dau astfel o rezistenta mai mare
2. corturile de calitate folosesc in general bete de aluminium
3. materialul din care e facut trebuie sa fie respirabil sau cel putin cortul sa aiba aerisiri. Altfel va veti trezi dimineata uzi fleasca nu de apa ci de condens

Sursa:lsggiasi.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu