luni, 1 aprilie 2013

Cabana Obarsia Lotrului-Groapa Seaca-Cheile Jietului-Lonea *muntii Parang


22. Cabana Obirsia Lotrului - Groapa Seaca - cheile Jietului - Petrosani (Lonea)

Soseaua nationala 7 A, partial modernizata.                                                                                      

Lungimea traseului pe sosea: 27,5 km; lungimea traseului pe scurtatura: 25 km.                                      

Timp: 6½-7½ ore.                                                                                                                              

Traseu accesibil tot timpul anului.


De la cabana Obirsia Lotrului (1340 m alt.) iesim in intersectia drumurilor 67 C (Novaci - Sebes) si 7 A (Brezoi - Petrosani). Traseul nostru porneste spre sud, pe DN 67 C, urmind valea Lotrului spre izvoare. Dupa 1,2 km ajungem la canalul de aductiune o apelor Jietului, care se varsa in Lotru. Ceva mai departe ajungem la ramificatia DN 67 C cu DN 7 A (1345 m alt). Lasam in stinga DN 67 C, apoi, la marginea padurii, cabana I.F. Groapa Seaca, si urcam pe drumul nemodernizat si ingust 7 A. Intram in padure. In apropiere se vede si albia piriului Groapa Seaca. Dupa aproape 1 km ne abatem pe o curba accentuata a soselei, urcam putin pe afluentul Groapa, trecem podul (la 1430 m alt.) si revenim pe valea principala, in urcus pe versantul nordic al vaii. Trecem pe linga un rambleu si continuam urcusul prin padure, apropiindu-ne de piriul Groapa Seaca. Inainte de pod (1490 m alt.) parasim soseaua care urca cu ocol si intram pe malul sting, pe o potecuta. Urcusul continua printr-o zona de defrisare. Trecem piriiasul Groapa si urcam prin culoar spre vest pina ce sosim in pasul Groapa Seaca (1598 m alt.), linga DN 7 A. O borna altimetrica marcheaza cota 1575 m , care nu se potriveste cu cea indicata pe harti. Ne aflam pe creasta principala Paring - Sureanu si la ramificatia traseelor 24 si 25. Timp: 1¼ -1½ ore.

Din acest loc se poate urca pe traseul 24 la vf. Capra si Poiana Muierii. Tot aici soseste traseul 25 de pe Coasta lui Rus.

Varianta A: Pasul Groapa Seaca - izvorul Jivinele - cantonul silvic Cotul Jietului (45 minute)

Din pasul Groapa Seaca parasim soseaua, care se duce in stinga, si coborim in padure pe directia vest. Dupa citeva zeci de metri, firele razlete ale potecii se aduna pe versantul hunedorean, coborind accentuat pe serpentine. Schimbam directia spre nord-vest si dupa 10 minute de coborire atingem firul ingust al piriului Jivinele, la 1530 m alt. Coborim pe latura stinga a piriului pina la 1470 m alt., apoi trecem pe malul drept. In apropiere vine din nord piriul Corbul. La 1450 m alt. trecem din nou pe stinga piriului, iesind curind din padure, in zona de defrisare La Gratar. La 1380 m alt. lasam mult pe stinga gura tunelului si capatul canalului podit prin care apele Jietului se indreapta, pe sub munte, spre intilnirea cu Lotrul. Atentie! Zona fostului santier este accidentata, iar taluzurile cu roca depozitata sint instabile. Trecind pe dreapta vaii Scovarda, intram pe drumul forestier, coborim mult pe linga liziera padurii, pina la circa 1290 m alt., cind reintilnim DN 7 A linga doua baraci. Taiem pe poteca doua serpentine ale soselei si sosim in valea Jietului, la cantonul silvic Cotul Jietului (1200 m alt.).

Varianta B: Pasul Groapa Seaca - cantonul silvic Cotul Jietului (pe sosea)

Din Groapa Seaca, DN 7 A incepe o lunga coborire (diferenta de nivel circa 400 m; distanta 5 km). Coborirea se face initial prin padure, pe muntele Coricia. Trecem printr-o zona de defrisare, soseaua ,,infasurind” coasta povirnita si brazdata de izvoare. La km 19,8 trecem piriul Coricia, iar la km 19 depasim un grup de cabane forestiere. Mai jos se vad, linga drum, alte baraci muncitoresti, iar la km 17,5 linga piriul Fometescu, pe malul drept, se ramifica la dreapta un drum forestier ce trebuie evitat. Coborim pe valea Scovarda inca 1 km si ajungem in larga depresiune de la Cotul Jietului (1200 m alt.). Timp: 2½ -3¼ ore. Din fata cantonului silvic incepe un drum forestier pe Jiet in sus, circa 4 km (traseul 31). Din dreptul contonului silvic continuam coborirea. Trecem de Cotul Jietului si, dupa o scurta portiune de lunca, valea se strimteaza, anuntind apropierea cheilor. De aici in jos vom merge peste 2 ore numai pe linga apa navalnicului Jiet. La km 15 trecem prin fata cabanei I.F. Valea Tiganului. De aici in jos DN 7 A este modemizat. O curba scurta ne va deschide brusc vederea spre pereti si ripe cu cascade. Intre km 15 si 14, peretii stincosi se afla numai pe malul drept; la km 13,9, linga o cruce, in marginea soselei, privim o cascada ce se arunca de pe soclu dlrect in Jiet. La km 13,5, linga alte doua cascade ce se dezlantuie pe peretii Zaganiilor, trecem pe malul drept al Jietului. Aici se vede inca urma fostei poteci aninate de peretii cheilor, cindva singura cale de acces in salbaticia acestor meleaguri. Dupa circa 5 ore de mers ajungem in mica lunca de la gura piriului Mija (950 m alt.; km 11,9). La ramificatia drumului forestier Mija a fost construita recent cabana forestiera Mija. Trecem pe malul sting. Muntii se apropie iarasi. Peisajul atinge maximum de frumusete abia de aici inainte. Jietul fierbe in cataracte. La km 9,6, pe malul opus se vede cascada Muncelul, cazind in piriul Jiet de la peste 30 m inaltime; la km 9 soseste cu zgomot Piriul lui Tutu, care vine tocmai din Paringul Mic. Cele mai spectaculoase locuri apar insa la 300-400 m mai departe, cind peretii verticali si puternic santuiti inchid pur si simplu valea. Ne apropiem si observam strimtoarea La Clesti, cu o ingustime greu de imaginat. Scapam din Clesti printr-o curba in care soseaua si Jietul se infratesc pina la km 8. Inainte de iesirea din chei, peretele formeaza o surplomba. Mai departe, valea se largeste brusc intr-o zona cu pasuni domoale. Trecind pe sub aceasta ,,poarta', din dreptul careia si Jietul scapa in lunca, ajungem intr-un loc linistit, unde poposim (km 7,5). Ultima parte a traseului se desfasoara prin lunca Jietului (0,5 km), pina in dreptul cantonului silvic Jiet. In apropiere trecem printr-o cheie mica si iesim in peisajul obisnuit al localitatilor din preajma vaii Jiului. Soseaua ne poarta pina la km 5 prin localitatea Jiet. La ramificatie (bufet si statie auto) avem de ales intre doua variante:

I. Sa iesim la Petrosani pe DN 7 A, la stinga, cale de 5 km, peste dealul Moluvis si prin valea Maleia (1¼ ora). La intersectia cu drumul Maleia - statie auto.

II. Sa iesim la Lonea, traversind Jietul pe pod si urmarind soseaua pe malul drept al Jietului pina la marginea orasului si mai departe pe dreapta pina la statia auto in directia Petrosani (1 ora).
Sursa:scrigroup.com



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu