marți, 20 mai 2008

SUPRAVIETUIRE


SUPRAVIETUIREA IN NATURA

Natura pe care cu totii o indragim ne poate -nu de putine ori-intinde capcane la tot pasul.Va invit sa va reamintiti sau sa descoperiti cite ceva privind posibilitatile de supravietuire in caz de pericol ,raspunzind la intrebarile de mai jos:

*1-Un drumet se rataceste iarna in padure .Una din maini i-a degerat.Ce trebuie sa faca pentru a-si revenii:
a)-sa-si frece mana cu zapada?
b)-sa o incalzeasca linga foc?
c)-sa si-o tina la subtioara,la caldura corpului ?

*2-V-ati ratacit si sinteti in pericol.Doriti sa trimiteti un semnal S.O.S la distanta ,cu ajutorul fumului de la focul pe care tocmai l-ati aprins .Cerul este inorat.Cum procedati ca sa vi se receptioneze semnalul la distanta?
a)-ardeti bucati de cauciuc sau cirpe inmuiate in ulei?
b)-intretineti focul cit mai mult timp fara a va face probleme in legatura cu fumul?

*3-Greselile elementare au cauzat inecarea a sute de oameni in riuri.Una dintre acestea este incorecta orientare .Pentru a trece riul prin vad ,incotro va indreptati?
a)-in susul curentului?
b)-de-a latul curentului?
c)-in josul curentului?

*4-La caderea noptii va mai gasiti inca pe malul apei unde ati facut o partida buna de pescuit.Dar...imprejurimile va sint totusi necunoscute ,iar bateria lanternei este pe sfirsite.
a)-continuati sa mergeti inainte ,cu lanterna aprinsa,sperind ca veti reusi?
b)-puneti bateria la subtioara pentru a o reincarca?
c)-aprindeti lanterna pentru citeva secunde,"fotografiati"locul unde va aflati,mergeti apoi pe intuneric si dupa un timp repetati manevra?

*5-Va aflati intr-o regiune cu multi serpi.Cum procedati ca sa evitati o intilnire neplacuta?
a)-faceti zgomot cu picioarele?
b)-mergeti usor si in liniste?
c)-umblati numai noaptea?

*6-Ati cazut in apa,care este atit de rece incit vi se taie rasuflarea.Nu e nimeni prin apropiere,care sa va sara in ajutor.
a)-inotati puternic pentru siguranta?
b)-plutiti usor pina ce sinteti salvat?
c)-inotati sub apa?

*7-Adeseori pescuitul la copca se poate transforma intr-o ...baie rece Ajungeti cu chiu cu vai la mal ...
a)-va scoateti hainele si alergati sau sariti pina ce va incalziti?
b)-va rostogoliti prin zapada?
c)-sariti si alergati imbracati?

*8-Setea va mistuie pe cind traversati un tinut secetos ,pe o canicula cumplita.Aveti un bidon plin cu apa ,dar "excursia"va dura citeva zile.
a)-va faceti ratia zilnica de apa?
b)-continuati sa luati cite o inghititura?
c)-beti cita apa doriti?

RASPUNSURI CORECTE

*1a-Caldura corpului reprezinta cel mai bun tratament de urgenta pentru degeraturi.Nu frectionati niciodata mana sau piciorul degerat caci starea se agraveaza iar pielea se inroseste,

*2b-Bucatile de cauciuc sau cirpele inmuiate in ulei sau grasime ard cu fum negru ,vizibil la distanta,cit cerul este inorat

*3b-Mergeti de-a latul curentului -numai daca un curent puternic va obliga sa va indreptati pe diagonala catre celalt mal .In acest caz ,luati-va masuri de siguranta ,ca nimic sa nu va impiedice inaintarea.

*4b-Caldura corpului va reincarca dupa un timp bateriile
c-Aprindeti lanterna ,priviti jur-imprejur ,memoreti drumul,stingeti lanterna,mergeti pe intuneric dupa memorie,va opriti,aprindeti din nou lanterna etc.

*5a-Mergeti cu zgomot,avertizati serpii de prezenta dv.si astfel vor dispare din drum.Purtati intotdeauna bocanci grei,care sa va acopere gleznele.Inarmati-va cu un bat.Daca va prinde noaptea intr-o regiune cu serpi ,folositi lanterna si faceti mult zgomot.

*6a si 7b-Rostogolitiva prin zapada dupa o cadere in apa rece e ca si cum v-ati infasura intr-un halat de baie .Zapada absoarbe uimitor de bine umezeala.Nu va scoateti hainele!

*8c-Beti cita apa doriti caci este un element vital.Rationalizarea picatura cu picatura nu va este de folos.Omul poate supravietui la 50gradeC fara apa ,timp de 10 zile.Peste aceasta temperarura nu puteti supravietui mai mult de 2-3 zile ,daca nu beti 4litri de apa zilnic .Deci beti cit mai multa apa aveti!

Sursa:"Almanahul vinatorului si pescarului sportiv"-1990

www.six-ray.cabanova.ro.html

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu