duminică, 16 iunie 2013

Descoperire socanta. Soarele este inconjurat de materie intunecata!


Pentru prima dată, în anul 1930, un om de știință elvețian a emis o teorie conform căreia Soarele este înconjurat de materie întunecată. La acea vreme teoria a fost considerată îndrăzneață şi pentru că nu a putut fi demonstrată a fost dată uitării.
Datorită faptul că știința a evoluat, o echipă de specialiști elvețieni şi-a propus să certifice această teorie. Au simulat pe calculator Calea Lactee pentru a putea efectua măsurătorile dorite şi prima concluzie a fost cât se poate de clară.
“Suntem 99% siguri că Soarele este înconjurat de o masă imensă de materie întunecată“, a declarat Silvia Garbari, unul dintre fizicienii elvețieni. Studiul, de asemenea, demonstrează ca certările efectuate în ultimii 20 de ani au fost greșite pentru că întotdeauna s-a subestimat cantitatea materiei negre din Univers.
“Pentru prima dată s-a reușit demonstrarea existenței materiei întunecate în galaxia noastră, așa cum prevede şi noua teorie a formării galaxiilor pe baza simulării numerice, sau pe înțelesul tuturor materia întunecată din galaxia noastră este strivită fiind scoasă în evidență densitatea sa.“, a mai declarat Garbari.
Noua tehnică dezvoltată permite măsurarea densității materiei întunecate care înconjoară Soarele. Următorul pas important pe care trebuie să-l efectueze cercetătorii constă în captarea câtorva particule din această misterioasă materie pentru a putea fi studiată mai bine.
Fritz Zwicky, omul de știință care a emis la începutul secolului trecut teoria materiei întunecate, a mai susținut şi faptul că toate clusterele galaxiilor sunt umplute cu o materie misterioasă care le permite să aibă o constanţă normală în deplasare.
Cunoașterea materiei întunecate este un pas important pentru aflarea tainelor Universului. Aceasta este cauza principală pentru care oamenii de știință depun eforturi supraomenești în această direcție. Se estimează că materia întunecată constituie 83% din materia din univers și 23% din masă-energia sa.
Sursa:http://www.efemeride.ro/descoperire-socanta-soarele-este-inconjurat-de-materie-intunecata

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu