luni, 24 iunie 2013

Newgrange misterioasa constructie care dateaza de 5000 de ani


Newgrange a fost construit cu 5000 de ani în urmă, în jurul anul 3200 î.Hr., fiind chiar mai vechi decât Stonehenge din Anglia şi Marea Piramidă din Egipt. Newgrange a fost construit în timpul erei neolitice de către o comunitate de fermieri ce au trăit în zona de lângă Valea Boyne.
Arheologii au clasificat Newgrange ca un mormânt, însă se crede că a fost mai mult decât atât. Newgrange ar putea fi considerat un templu străvechi, un loc de importanta astrologică, spirituală şi ceremonială, asemenea catedralelor de azi, care sunt locuri de prestigiu şi cult, unde persoane importante se odihnesc.
 Newgrange are forma unui mare rinichi ce acoperă o zonă mai mare de 1 acru, la baza are 97 de borduri, dintre care unele sunt decorate cu arta megalitică. Pasajul interior, lung de peste 19m, duce la o cameră în formă de cruce, cu acoperiş curbat. Timpul şi munca investită în construcţie sugerează că a fost ridicat de o societate bine organizată în grupuri, responsabilă cu diferite aspecte ale construcţiei.
Newgrange face parte dintr-un complex de monumente construite de-a lungul unui cot al Răului Boyne, cunoscute sub numele de Bru na Boinne. Alte două monumente importante sun Knowth (cel mai mare) şi Dowth, dar de-a lungul regiunii mai există alte 35 de movile mai mici.
Monumentul este cunoscut pentru iluminatul din pasaj şi camera în timpul solstiţiului de iarnă. Deasupra intrării în pasajului Newgrange, există o deschizătură numită acoperişul cutie. Acest orificiu a surprins pe cei care l-au dezgropat. Scopul său este să permită soarelui să ajungă în camera în ziua cea mai scurtă a anului, pe 21 decembrie, în ziua solstiţiului de iarnă.
În zori, din 19 decembrie până pe 23, un fascicul îngust de lumina ajunge prin acoperişul cutie şi ajunge până la podeaua camerei, şi se extinde gradual până în partea din spate a camerei. Când soarele se ridică mai sus pe cer, raza de lumină se măreşte, ajungând să cuprindă întreaga cameră. Aceste eveniment durează 17 minute, începând de la ora 9 AM.
Precizia monumentului Newgrange este remarcabilă, mai ales dacă ne gândim că a fost construit cu 500 de ani înainte de Marea Piramidă şi cu 1000 de ani înainte de Stonehenge. Intenţia constructorilor a fost fără îndoială să marcheze începutul unui nou an. Este posibil să reprezinte şi un simbol al victoriei vieţii asupra morţii.
În fiecare iarnă, solstiţiul de iarnă atrage atenţia asupra Newgrange. Mulţi se adună la marele mormânt antic pentru a aştepta zorii zilei, aşa cum se întâmplă şi cu 5000 de ani în urmă. Anual există o loterie pentru cei care vor să se afle în camera în timpul solstiţiului.
Sursa:http://www.efemeride.ro/newgrange-misterioasa-constructie-care-dateaza-de-5000-de-ani

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu