marți, 25 mai 2010

SENZATIONAL-Meteoriti cazuti in Romania





Victor Stanciu şi Eugen Stoicovici au publicat la Cluj, în 1939, lucrarea „Meteoriţii din România“, carte care relatează cele şase episoade cosmice petrecute pe pământ românesc. Meteoriţii au fost observaţi de martori oculari şi identificaţi la faţa locului imediat după cădere. În ordine cronologică, aceştia au căzut în zonele: Madaraş, judeţul Mureş, la 4 septembrie 1852; Cacova, judeţul Caraş-Severin, la 19 mai 1857; Ohaba, judeţul Sibiu, la 10 octombrie 1857; Jadani, judeţul Timiş, la 31 martie 1875; Moci, judeţul Cluj, la 3 februarie 1882; Şopot, judeţul Dolj, la 27 aprilie 1927.
Meteoritul de la Madaraş, Mureş, a căzut în timpul zilei, pe o vreme frumoasă, caldă, cu cerul complet senin. El a produs în cădere un zgomot continuu, cu detunături mai puternice din timp în timp, rezultat al fragmentării lui, auzite pe o întindere de 80 de kilometri. Din acest meteorit au fost găsite peste 30 de fragmente, răspândite pe o suprafaţă de aproape 2 kilometri pătraţi, având greutăţi între 250 grame şi 5 kilograme.
Meteoritul de la Cacova, Caraş-Severin, s-a apropiat de sol cu o viteză foarte mare, la orele dimineţii, însoţit de zgomotele caracteristice. La impactul cu solul a produs o detunătură şi un nor de fum. S-a afundat în pământ 7 centimetri şi a ars iarba din zona înconjurătoare. Corpul ceresc avea temperatura ridicată şi după dezgropare. Meteoritul cântăreşte 510 grame şi are forma unui con turtit. În prezent, exemplarul este păstrat în colecţia de meteoriţi de la Hofmuzeum din Viena.
Meteoritul de la Ohaba, Sibiu, păstrat în prezent în acelaşi muzeu, a căzut noaptea, producând efecte luminoase şi sonore deosebite. El a fost găsit dimineaţa următoare, îngropat în pământ. Este acoperit cu o crustă neagră şi are o formă de piramidă neregulată patrulateră, cu înălţimea de 35 centimetri.
Meteoritul de la Jadani (Corneşti), Timiş, a căzut chiar în sat, în curtea unor ţărani. Au fost găsite în total 9 fragmente cu o greutate de 144,12 grame. Se presupune că fragmentele cele mai mari nu au fost găsite. Meteoritul a căzut în timpul zilei şi au fost înregistrate numai fenomene acustice. Fragmentele erau reci, cu toate că aveau crusta neagră şi răspândeau un puternic miros de pucioasă. Unul dintre fragmente (3,93 grame) se află la Muzeul Mineralogic din Cluj-Napoca.
Meteoritul de la Moci, Cluj, a căzut în jurul orei 15, fragmentele sale răspândindu-se pe o suprafaţă eliptică de 15 kilometri lungime şi 3 kilometri lăţime. Strălucirea orbitoare a globului de foc, având o culoare violetă, a putut fi văzută în toată partea nord-vestică a Transilvaniei. Dupa dispariţia meteoritului, pe firmament a rămas o dâră alb-cenuşie de la praf. Se apreciază existenţa a 2 000 de fragmente, în greutate totală de 300 kilograme. Acesta a fost exemplul tipic al unui meteorit de explozie. Exemplare din meteorit se găsesc răspândite la muzee şi colecţii din toată lumea. La muzeul din Cluj-Napoca se găsesc peste 42 de kilograme de fragmente căzute din cer în urma acestei ploi de pietre cosmice.
Meteoritul de la Şopot, Dolj, a căzut la ora amiezii în partea sud-vestică a comunei. Nici în cazul acestui meteorit nu a fost observată traiectoria luminoasă. S-a făcut remarcat doar prin zgomotul produs şi prin detunăturile auzite. Au putut fi găsite şi adunate 953,287 grame de astfel de fragmente, cea mai mare parte dintre acestea aflându-se la muzeul din Craiova. Fragmente ale acestui meteorit se află la Observatorul Astronomic „Amiral Vasile Urseanu“ al Municipiului Bucureşti, precum şi în unele colecţii particulare.
Sursa:”agenda.ro”

2 comentarii: