marți, 9 martie 2010

Cele 7 minuni ale lumii lui Talal-Templul zeitei Artemis din Efes



Templul zeiţei Artemis din Efes (în greacă: Artemision, lat. Artemisium), cunoscut şi ca „Templul Dianei”, a fost un edificiu antic grec construit pentru zeiţa Artemis. Templul a fost ridicat în anul 550 î.Hr. în Efes, oraş aflat atunci pe teritoriul imperiului babilonian. Templul zeiţei Artemis din Efes se află 50 km la sud de oraşul Izmir, Turcia. Din templul original, considerat una din cele şapte minuni ale lumii nu au rămas decât puţine relicve.

Descrierea templului

Templul a fost construit timp de 120 de ani de către împăratul Adrian cel Mare. Clădirea a fost lată de 51 m şi de 105 m lungime. 127 de coloane de 18 m înălţime susţineau acoperişul. În interiorul templului se afla statuia de 2 m a zeiţei Artemis, acoperită cu aur şi argint.
Philon a spus despre templu: “Am văzut zidurile din Babilon, am văzut grădinile din Semiramis, am văzut statuia lui Zeus din Olimp, Colosul din Rodos, piramidele. Dar când am văzut templul din Efes, celelalte minuni au dispărut ca în ceaţă.”
La 22 iulie 356 î.Hr., templul a ars într-un incediu, se spune că un om numit Herostratus a aprins focul, şi că şi el a murit în foc. Istoria acestui om este una din cele mai dramatice şi pline de învăţăminte din antichitate. El nu se deosebea prin nimic de semenii săi însă, în dorinţa de a se menţine în conştiinţa oamenilor şi în istorie, comite această crimă. De aici a luat naştere expresia “Slavă lui Herostrate” . Legenda spune că în noaptea în care templul a ars, s-a născut Alexandru cel Mare, iar Artemis a fost prea ocupată cu naşterea lui şi nu a avut grijă de templu.
În 356 templul a fost reconstruit de către cetăţenii oraşului Efes, dar a fost dărâmat odată cu apariţia creştinismului.
SURSA:”Wikipedia”

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu