miercuri, 24 martie 2010

ROALD AMUNDSEN(explorator)




Roald Engelbregt Gravning Amundsen (n.16 iulie 1872 – d.18 iunie, 1928) a fost un explorator norvegian al zonelor polare. El a fost şeful expediţiei antarctice din 1911-1912 şi primul om care a ajuns la Polul Sud.

Biografie

Origine

Amundsen s-a născut într-o familie de căpitani şi proprietari de vase norvegiene. El a fost al cincilea copil al armatorului de vase Jens Amundsen şi al soţiei sale, Gustava Sahlquist. Tatăl său s-a îmbogăţit mai ales prin anii 1850 de pe urma comerţului cu sclavi făcut între China şi America Centrală. Fratele cel mai mare al lui Roald s-a născut în China (1866), părinţii întorcânduse în Norvegia şi cumpărând o casă în Hvidsten, care se află la 50 de km sud de Kristiania (azi Oslo). A devenit explorator inspirat fiind de expediţia în Groenlanda a lui Fridtjof Nansen. În anii următori, 1868 şi 1870, se vor naşte următorii doi fii, Gustav şi Leon. Roald se va naşte în anul 1872, numele lui de botez în dialectul nordic vechi înseamnând „vestitul”.

Tinereţea

După naşterea lui Roald, părinţii lui se mută la Kristiania într-o vilă mare, iar tatăl va lucra la Ministerul Comerţului. Deja de mic copil Roald se interesează pentru ştirile polare, fiind captivat de povestirile de călătorie a cercetătorului polar britanic John Franklin (1786 – 1847), care a murit încercând să descopere „pasajul maritim de nord”, care trecea prin Oceanul Arctic (arhipeleagul canadian) şi lega Atlanticul de Nord cu Pacificul. Prin interesul său deosebit pentru călătoriile polare, va neglija învăţatul în gimnaziul „Otto Andersen“. În anul 1886 moare tatăl său, care era plecat în Anglia. Mama lui va fi nevoită să preia toate sarcinile de întreţinere a familiei. Tânărul Roald nu este prea afectat de moartea tatălui, pentru că nu avuse contacte prea strânse cu el, el fiind plecat de acasă cu afaceri aproape tot timpul. Roald fiind preocupat tot mai mult de idea călătoriilor polare, începe să se antreneze în scopul unei astfel de expediţii, cea ce contribuie la faptul că primeşte în anul 1890 numai nota 4 la examenul de bacalaureat.

Studiu

Mama lui Roald priveşte cu neîncredere interesul fiului său pentru expediţiile polare, şi până la moarte căută să-şi convingă fiul să renunţe la călătorii spre poli. În pofida dorinţei mamei, Roald începe să se ocupe în timpul liber cu studiul intens al cărţilor care descriau călătorii polare neglijând studiul zoologiei, filozofiei şi limbilor franceze, germane şi latine, predate la “Universitatea regală Frederic” din Kristiania. Iniţial dorea să studieze medicina, lucru care însă n-a fost posibil din cauza rezultatelor sale slabe la învăţătură. La data de 9 septembrie 1893 moare mama, iar tânărul student Roald va părăsi băncile facultăţii şi va lucra între anii 1894 şi 1896 ca matroz pe diferite corăbii. În anul 1895 primeşte brevetul de cârmaci, cutreierând lumea şi urcându-se pe câţiva gheţari.

Călătorii

Roald Amundsen a fost primul care a străbătut Pasajul de Nord-Vest, din Insula Groenlanda până în Alaska, descoperind astfel calea maritimă care permite trecerea din Oceanul Atlantic în Oceanul Pacific, prin arhipelagul arctic Canadian.
Porneşte spre cucerirea Polului Sud, pe care îl atinge la 14 decembrie 1911, cu o lună înaintea exploratorului britanic Robert Falcon Scott. Dispare în regiunea Polului Nord, încercând să salveze echipajul
dirijabilului „Italia”, condus de Umberto Nobile.
SURSA:”Wikipedia”

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu