vineri, 19 noiembrie 2010

La Manastirea Ramet pe un traseu rar utilizat



Cabana Sloboda – Râmeţ – Mănăstirea Rîmeţ


Marcaj: punct roşu; lungime: 14 km; diferenţă de nivel: 550m; timp de mers: 4,5-5 ore.

Acest traseu, în forma actuală, este destul de rar utilizat, dar, cu terminarea construcţiei drumului ce urcă de la Mănăstirea Râmeţ până în centrul comunal Râmeţ, aflat pe DJ107J la km 20, şi marcarea unei bucle de drum ce urcă pe Vârful Pleşii, la cota 1250m, va antrena mai mulţi amatori de drumeţie pe acest traseu. Din Aiud până la cabana Sloboda există drum asfaltat (10,5 km). Traseul marcat nr.14 începe chiar de lângă cabană şi urcă, când pe drumul judeţean, când tăind serpentinele acestuia sau mergând paralel prin pădure. Marcajul este anemic, dar existenţa drumului destul de intens circulat nu pune probleme de orientare. După ce am parcurs 6 km prin pădure, ieşim în gol şi, la scurt timp, ajungem pe o movilă mai pronunţată, de unde putem privi minunatul peisaj înconjurător, care începe cu Pleaşa Râmeţului şi stâncăria Cheilor Râmeţului, a mănăstirii, Faţa Pietrii etc, coastele cu casele moţeşti, ţuguiate etc.
Continuăm drumul în direcţia releului TV, de unde o potecă, urmărind şirul de stâlpi de curent, ne ghidează la escaladarea Vârfului Pleaşa Râmeţului, punct dominant al zonei ce conferă un peisaj de excepţie. Marcajul rămâne pe şosea, trece pe lângă un izvor carstic cu debit bogat, şi, în scurt timp, ajunge la clădirile Consiliului Comunal Râmeţ, la magazinul alimentar, şcoala cu internat pentru copiii din zonă şi altele. Marcajul coboară în spatele Consiliului spre Valea Mănăstirii, şi trece printre gospodăriile răzleţe ale cătunului Râmeţ; după biserică, drumeagul face serpentine pentru uşurarea coborârii şi urcării abruptului, apoi se intersectează cu noul drum relativ modernizat, ce asigură circulaţia auto între Mănăstirea Râmeţ şi drumul judeţean.
Coborârea durează o jumătate de oră şi se sfârşeşte în vale, la gardul mănăstirii. O mică punte ne ajută să traversăm valea şi suntem pe drumul (asfaltat până la mănăstire) care ne duce în sus, printre casele cătunului Şureni, la Cheile Râmeţului (4 km), iar în jos, prin Stremţ, la Teiuş. La cabana Cheile Râmeţului se poate ajunge urcând 800m pe lângă vale, pe malul drept, pe drum auto, iar pe malul stâng pe drum de picior. Valea şi drumul trec prin scurta Cheie a Mănăstirii, ce s-a format prin tăierea de către pârâul Râmeţ a crestei de calcar care culminează în Vârful Pleaşa Rîmeţului şi Vârful Prisaca Geoagiului. Ajunşi la cabană, ne putem caza, fie în camere, fie în căsuţe de lemn sau în camping cu corturi proprii.

Un comentariu:

  1. si eu am parcurs acest traseu si e chiar foarte fain
    e bun articolul
    O viata buna
    Sergiu Dej

    RăspundețiȘtergere