marți, 7 iunie 2011

Misterioasa luna(1)



Daca, undeva in galaxia noastra, exista o civilizatie extraterestra mai evoluata decat a noastra, modelele matematice arata ca aceasta civilizatie ar fi trebuit sa colonizeze galaxia rapid. In acest caz, aceasta civilizatie ar fi atins intr-adevar sistemul nostru solar acum milioane de ani. Dar a lasat urme?

In 1948, scriitorul britanic Arthur C. Clarke imagina in cartea sa „Santinela” ca extraterestrii plasasera pe Luna o baliza care se putea declansa deindata ce era descoperita semnaland constructorilor sai ca omul a atins varsta astronauticii. Ideea acestor balize apropiate a foat reluata si s-a extins in 1968, in filmul „2001, Odiseea spatiului”: ingropat pe Luna, un monolit paralelipipedic negru emite un semnal in directia lui Jupiter.
Intre timp, ideea unei prezente extraterestre pe Luna a fost exploatata de diferiti autori, care au propus de a se interpreta in acest sens emisiile luminoase enigmatice, reperate de astronomi si cunoscute sub numele de fenomene lunare tranzitorii…
Astrofizicianul american Gregory Benford se intreba care este probabilitatea ca, pe un astru adapostind viata, marimea aparenta a satelitului sau „natural” sa coincida exact cu marimea aparenta a astrului solar?
Terra este singurul loc din sistemul solar de unde se poate contempla (desi foarte slab) eclipsele totale de Soare. De unde ideea de a opri cercetarea de artefacte sau de semnale extraterestre si de a testa ipoteza potrivit careia Luna este ea – insasi un artefact extraterestru.
Nici nu este necesar de a ne imagina ca ea ar fi artificiala. Ceea ce este artificial, este ca este plasata exact acolo unde se gaseste.
(va urma)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu