vineri, 10 iunie 2011

Valea Sighistelului(Tara Beiusului)


Desi întreaga vale nu masoara decât 9 km., aproape jumatate dintre acestia îi strabate printre pereti verticali care transforma sectorul sau inferior într-un canion. Bazinul Sighistelului adaposteste peste 200 de pesteri pe numai 10 km2, fiind arealul cu cel mai mare potential de endocarstificare din tara. Dintre cele mai cunoscute pesteri din Vl.
de pe Valea Sighistelului amintim: Pestera Corbasca (300 m) cu Lacul de Cristal, frumoase gururi, stalactite, coloane si mari depozite de montmilch; Pestera Coliboaia (310 m) si pestera din Dealul Secaturii (1.450 m) care fac parte din acelasi sistem carstic, cu bogate si variate concretiuni; Pestera Magura (1.885 m) cu galerii labirintice, sali de dimensiuni impresionante si galerii înguste.
Vizitarea Vaii Sighistelului poate avea drept punct de plecare drumul national 75 Lunca – Câmpeni, care în localitatea Câmpani se ramifica continuându-se spre satul Sighistel cu un drum pietruit. Alt traseu posibil traverseaza Culmea Magura, venind dinspre Pestera Ursilor, si coboara pe poteca marcata cu punct rosu.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu