duminică, 21 august 2011

Brasov-Drumul Serpentinelor-Varful Tampa(m-tii Postavaru)


7. Brasov (Magazinul universal Brasov) – Drumul Serpentinelor – virful Timpa


Marcaj: triunghi rosu Durata: 1¼ – 1½ ora; in sens invers ¾ ~ 1 ora Caracteristici:usor vara, moderat iarna


Timpa are conformatia unui pinten semet care strajuie Brasovul fiind, ca si in trecut, un adevarat “turn de observatie’ al orasului. Denumirea sa este de origine traca si are intelesul de “stinca abrupta’ (N. Draganu citat de S. Puscariu, 1977).
Traseul, alcatuit din 25 de serpentine lungi de aproape 3 km, construite inca din anul 1837, constituie calea cea mai scurta si mai comoda de a urca cu piciorul pe virful Timpa. Din apropierea Magazinului universal Brasov, situat in sectorul central a! orasului, urcam circa 80 m pe strada Dobrogeanu Gherea intilnind un stilp indicator (580 m altitudine). Urcam spre dreapta (sud-est) pe trotuarul cu trepte, trecem pe linga Bastionul Funarilor al vechii cetati medievale si ajungem pe aleea Filimon Sirbu (Promenada Timpei), vechi loc de plimbare al brasovenilor. La 10 pasi de poarta care inchidea odinioara promenada se afla un stilp indicator care marcheaza desprinderea spre nord-est a traseului nr. 8 Brasov – Drumul Scarilor – virful Timpa (triunghi galben). Trecem prin poarta si dupa 150 m parasim aleea asfaltata pentru a urca usor pe aleea cu pietris din stinga (sudvest). In acest punct (620 m altitudine) incep cele 25 de serpentine – Drumul Serpentinelor – numerotate atit de jos in sus (cifrele albe inscrise pe triunghiuri rosii, pe copaci) cit si de sus in jos (cifrele rosii inscrise pe triunghiuri albe). In cotul primei serpentine se unesc alte doua alei: cea de sus (dinspre sudvest) face legatura cu traseul nr. 6; cea care vine de jos, dinspre vest, este varianta dinspre statia telecabinei Timpa a Drumului Serpentinelor. La telecabina se poate ajunge si din Piata 23 August (Piata Sfatului) pe strada Ciucas (pe linga restaurantul Cerbul Carpatin), apoi pe strada Castelului din care se coteste la dreapta, in panta, pe Suisul Castelului si se ajunge linga Bastionul Postavarilor, ceva mai jos de statia de pornire.
Din capatul de sus al celei de-a doua serpentine se desprinde spre nord-est o poteca de legatura cu traseul nr. 8 – Drumul Scarilor. La capatul de sus al serpentinei a 7-a se desprinde o alta poteca nemarcata, spre sud-vest, care face legatura, pe curba de nivel, cu traseul 6. Drumul Serpentinelor trece de citeva ori pe sub linia telecabinei in lungul careia, prin culoarul defrisat, se zareste orasul. Insa cel mai bun loc de admirat orasul este terasa de la capatul de sus al serpentinei a 16-a situata la 3/4 de ora de urcus de la pornire. Din acest punct de belvedere (820 m altitudine, 230 m deasupra centrului orasului) se poate vedea aproape tot orasul vechi si culmile inconjuratoare; spre stinga (vest) Stejerisul cu Drumul Nou al Poienii (traseul auto A); in fata (nord-vest) Warte, iar la dreapta (nord) Cetatuia (sau Straja). Urcind mai departe, orizontul se largeste si din punctele cu vizibilitate buna (cu vegetatie joasa) se zareste si sesul intins al Tarii Birsei.
In curind patrundern in inseuarea de la nord-est de virful Timpa. Spre stinga ne putem indrepta spre restaurantul Panoramic si statia telecabinei (traseul nr. 8). La virf se ajunge in citeva minute urcind pe poteca din dreapta (sud-vest). Aici a existat o veche cetate – Brassovia – care a fost darimata pe la jumatatea secolului al XV-lea de catre locuitorii Brasovului, intrucit fusese transformata de navalitori in turn de paza al orasului. Efortul de a urca pe virf este rasplatit cu prisosinta de panorama de neuitat ce se deschide privirilor: la poale Brasovul cu ingemanarea armonioasa a orasului vechi cu edificiile noi, moderne, in continuare sesul intins al Depresiunii Birsei iar in zare, spre nord, culmile domoale, rotunjite ale Muntilor Baraolt.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu