luni, 22 august 2011

Brasov-Drumul Treptelor-Varful Tampa


 Brasov (Magazinul universal Brasov) – Drumul Treptelor – virful Timpa


Marcaj: triunghi galben Durata: 1½ ora; invers 1¼ ora Caracteristici: moderat vara; dificil iarna


Acesta este cel mai dificil traseu care urca pe Timpa. Are acelasi punct de plecare cu traseele 7 si 30, in apropierea Magazinului universal Brasov. Din fata magazinului cotim la stinga (sud-est), urcind 80 m pe strada Dobrogeanu Gherea pina la intersectia in care se afla un stilp indicator (580 m altitudine). Mentinind directia, urcam pe trotuarul cu trepte din stinga strazii si trecind pe linga Bastionul Funarilor ajungem in Aleea Filimon Sirbu (Promenada Timpei).
Din Aleea Filimon Sirbu cotim la stinga, conform indicatorului de linga poarta care o inchide spre est si intilnim primele semne ale marcajului. Spre dreapta (sud-vest) continua traseul nr. 7, Drumul Serpentinelor (triunghi rosu). Din cele trei alei (cu pietris) care se desprind din fata portii pornim pe cea din dreapta (spre est) urcind usor prin padurea de foioase de la poalele Timpei. In mai putin de 10 minute de la Poarta Promenadei incepem sa urcam in serpentine. In cotul celei de-a 4-a serpentine spre dreapta (sud-vest) se ramifica o poteca (nemarcata) care face legatura cu traseul nr. 7. Continuam pe alee pe curba de nivel, mentinind directia generala est (marcajul este vechi). Dupa 30 minute de la Poarta Promenadei ajungem la o bifurcatie cu stilp indicator [660 m altitudine). Pe poteca care continua inainte, pe dupa gradini (spre est) se ajunge dupa 160 m in traseul nr. 30 Brasov – Izvorul lui Ion – virful Timpa (fara marcaj), in apropierea Curmaturii.
Citiva pasi mai sus de stilpul indicator, din bifurcatie, se afla o banca de piatra (Banca lui Alesius) de unde incepe, de fapt, Drumul Treptelor (cunoscut si sub numele de Drumul Scarilor sau Treptele Gabony).
Pe treptele sapate in calcar se urca un versant abrupt pina la o mica platforma de pe care se deschide o frumoasa panorama asupra orasului. In timpul iernii acest sector este dificil de strabatut.
Dincolo de oras se intinde sesul Tarii Birsei, marginit de Muntii Persani si Baraolt. Dupa 10 minute de urcus intilnim alt punct de belvedere cu un unghi de vedere mai ingust datorita copacilor. Urcind in continuare pe poteca, iesim din padure si ajungem in marginea pajistii de pe versantul sud-estic al Timpei declarata rezervatie floristica si ocrotita prin lege. Expozitia si inclinarea sa puternica, calcarul pe care este dezvoltat ii confera un accentuat caracter stepic, caracter ilustrat si de vegetatie: colilia (Stipa pulcherrima, S. capillata), iacintul salbatic (Hyacinthella leucophea), planta foarte rara la noi si altele. Si aici, in marginea pajistii, gasim un punct bun de belvedere: la stinga (sud-est) se desfasoara Piatra Mare, ceva mai la dreapta (sud), Postavarul, sub noi Valea Cetatii, iar in zare, la stinga (sud-est), in ultimul plan – Ciucasul.
Urcind moderat spre sud-vest pe culmea ingusta a Timpei spre dreapta apare orasul, Tara Birsei si o parte din muntii inconjuratori (Persani si Baraolt). Urcusul devine tot mai lin; traversam un mamelon, si dupa 50 de minute de la Banca lui Alesius ajungem in inseuarea in care este situata cladirea statiei telecabinei si restaurantul Panoramic. Aici este intilnit drumul carosabil ce urca din Valea Cetatii (vezi traseul nr. 30). Fie ca ocolim proeminenta stincoasa din sud-vestul cladirii pe la stinga (prin sud-est) pe drum, fie ca o traversam pe o poteca, in citeva minute ajungem in inseuarea urmatoare unde intilnim traseul nr. 7, Drumul Serpentinelor (triunghi rosu). Urcind pe poteca, spre sud-vest, in mai putin de 5 minute ajungem in virful Timpa (955 m), de unde poate fi admirat orasul si imprejurimile sale. Schitele incrustate pe placi de otel montate pe panouri ne ajuta sa ne descurcam in labirintul orasului vechi.





Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu