miercuri, 24 august 2011

Brasov-Valea Cetatii-Valea cu Apa-Poiana Brasov(hotel Poiana Ursului)





Brasov (bufetul Racadau) - Valea Cetatii - Valea cu Apa - Poiana Brasov (hotel Poiana Ursului


Marcaj: triunghi albastru


Durata: 3 ore; in sens invers, 2 ore


Caracteristici: moderat in orice anotimp





Marcajul traseului incepe de la bufetul Racadau situat in Valea Cetatii, in apropierea confluentei acesteia cu Racadaul. Aici se poate ajunge din doua directii: din sectorul central al Brasovului sau din cartierul Temelia. Din centrul orasului se urca pe traseul nr. 30 (nemarcat), de la Magazinul universal Brasov prin Curmatura si pe frumoasa alee de la poalele estice ale Timpei. La stilpul indicator ce marcheaza intersectia aleii cu drumul de exploatare care urca din Valea Cetatii spre virful Timpa, traseul nr. 30 coteste la dreapta (spre vest), iar spre bufetul Racadau se continua 15 minute pe alee spre sud. Pe acest traseu se poate ajunge si din cartierul Temelia mergind in continuarea strazii V. Alecsandri spre sudvest, pe drumul forestier modernizat ce urca pe Valea Cetatii si trece pe linga bufetul Racadau (40 minute de la Scoala generala nr. 4, din marginea sud-vestica a cartierului Temelia).
Din fata bufetului Racadau (700 m altitudine) Continuam pe poteca ce se indreapta spre sud-vest, in stinga Vaii Cetatii, prin padurea de fag si brad (mareai triunghi albastru). Dupa 30-40 minute de la bufet ajungem linga albia piriului pe care o traversam (la citiva pasi dincolo de un artar gros) si urcam taluzul drumului forestier modernizat. Continuam urcusul usor pe drumul forestier, in dreapta Vaii Cetatii, spre sudvest (cu ocazia construirii drumului, copacii cu marcaj au fost taiati). Mergind 5 minute pe drumul forestier ajungem la capatul lui de unde continuam 10 minute pe un drum de pamint, pina ta confluenta Vaii Sindilii cu Valea Hotilor. Urcam pe poteca din prelungirea drumului, spre sud, pe piriul din dreapta, Valea Hotilor, tot prin padure. Urcind pe linga firul piriului, ajungem la un indicator fixat pe un molid in dreptul caruia schimbam directia de mers (15 minute de la capatul drumului de pamint). Cotim la dreapta (vest), parasind poteca ce urca pe Valea Hotilor spre culmea Crucurului, traversam piriul si urcam pe versant in sens invers deplasarii de pina la traversare. Trecem o vilcea si continuam pe poteca din dreapta (cea din jos), cotim la stinga (vest), traversam o culme secundara ingusta si ajungem in alta vilcea la obirsia careia se afla un izvor. Traversam din nou o culme secundara si o vilcea, urcam usor si moderat pe versantul din stinga Vaii Cetatii si la 30 minute de la traversarea Vaii Hotilor ajungem intr-o culme ingusta si preknga, orientata nord-sud, unde cotim la stinga, schimbind din nou directia inaintarii (spre sud), conform indicatorului de pe un molid. Inca 10 minute de urcus usor si ajungem intr-o inseuare ingusta, pe culmea ce desparte Valea Cetatii de Valea cu Apa (Valea Cheii), unde este intersectat traseul nr. 6 Brasov - cabana Postavarul (Drumul Albastru) marcat cu banda albastra (1 015 m altitudine). Ne indreptam, conform indicatorului de pe stilp, spre stinga (est), pe un scurt sector comun cu traseul nr. 6. La prima bifurcatie, marcata cu stilp indicator, parasim Drumul Albastru, coborind spre piriu (un afluent al Vaii cu Apa). Traversam piriul, urcam pe versant pe o poteca larga, printre fagi si molizi. Trecem peste o culme, coborim usor si ajungem la firul Vaii cu Apa (980 m altitudine), ceva mai sus de capatul drumului forestier modernizat ce urca de la Pietrele lui Solomon. Traversam piriul si urcam pe versant, prin padurea de amestec. Trecem peste doua culmi secundare, peste o vilcea (Stere) apoi din nou o culme secundara si la 30 minute de la traversarea Vaii cu Apa ajungem la stilpul indicator ce marcheaza intersectia cu traseul nr. 2 Brasov - cabana Cristianul Mare, marcat cu banda galbena.
Sectorul comun cu traseul 2 pe care il strabatem in 10 minute se termina intr-o poienita cu stilp indicator (l 110 m altitudine). Traseul nr. 2 coteste la stinga (pe aici se urca si la Pestera de Lapte - vezi traseul nr. 4), pe cind traseul nostru continua inainte, spre sud-vest, coborind usor spre cariera de calcar din marginea de nord-est a Poienii Mici (Poiana de Sus). Ocolim cariera prin partea inferioara (atentie, cariera este in exploatare!), trecem pe linga izvorul din marginea ei si 20 m mai sus de izvor ajungem intr-o intersectie, in apropierea pajistei pe care se afla pirtiile trambulinelor din Poiana Brasov, inainte, spre sud-vest, un drum prin padure trece pe sub trambulina, peste Pirtia Slalom Special si iese in Pirtia Bradul. Pe drumul din dreapta (spre nord-vest) coborim in citeva minute pina la stilpul indicator ce marcheaza intersectia cu traseul 3 Poiana Brasov -Poiana Nisipului (cruce rosie). Inainte, spre nord-vest, apoi spre vest, coborim pe un drum betonat, printre citeva hoteluri si vile, pina la intersectia de linga hotelul Poiana Ursului (l 020 m altitudine). Spre dreapta (nord) se poate cobori in Brasov pe drumul vechi al Poienii (traseul nr. 1 - banda rosie); inainte se ajunge la hotelul Alpin; spre stinga se ajunge la capatul liniei de autobuz nr. 20 Brasov - Poiana, in sectorul central al statiunii.








Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu