joi, 27 octombrie 2011

Brasov-Curmatura-Izvorul lui Ion-Varful Tampa(muntii Postavaru)


  Brasov (Magazinul universal Brasov) – Curmatura -Izvorul lui Ion – virful Timpa

Durata: 2 ore; in sens invers 1¼ ora Caracteristici: usor vara si iarna pina la Izvorul lui Ion; moderat de la izvor la virf

Din spatele Magazinului universal “Brasov’, din intersectia in care se afla un stilp indicator (580 m altitudine) urcam pe strada Dobrogeanu Gherea, spre est. Dupa 15-20 minute ajungem in “Curmatura’ (660 m), inseuarea dintre Dealul Melcilor si Timpa.
Din Curmatura patrundem prin portita de lemn de linga stilpul indicator, inaintind pe o poteca ce se desprinde spre dreapta (sud-est). Continuind urcusul cotim la dreapta si trecem prin alta portita. La citiva pasi de ea se afla un indicator, in dreptul unei bifurcatii. Spre dreapta se ajunge in traseul nr. 8 (triunghi galben) care urca la virful Timpa, iar spre stinga se merge spre Valea Cetatii. Continuind pe poteca din stinga, spre sud-est, trecem deasupra gradinilor, prin padurea de fag si pin. Cotind spre dreapta, poteca – de fapt o alee larga – se indreapta spre sud-sud-est pe curba de nivel, in lungul Vaii Cetatii. Dupa 20-25 minute de mers de la Curmatura aleea intersecteaza un drum de exploatare (de pamint cu pietris din calcar), care urca din Valea Cetatii spre virful Timpa. Asa cum arata indicatorul din intersectie, daca se continua inainte, pe alee, in 15 minute se ajunge la bufetul Racadau, la capatui traseului nr. 9 care urca in Poiana Brasov (triunghi albastru). Cotind la dreapta, incepem sa urcam usor prin padurea de pin si fag. Dupa 5 minute ajungem in primul cot al drumului. La 40 m spre stinga, in marginea unei poieni, linga o buturuga, se afla Izvorul lui Ion sau Fintinita Tesatorilor. Drumul urca in serpentine versantul sud-estic al Timpei si dupa 20 minute de la Izvorul lui Ion ajungem in poiana din saua Timpei, linga un stilp indicator. Cotim la dreapta (spre nord), urcam alte serpentine si, inainte ca drumul sa inceapa a cobori usor, il parasim urcind spre stinga prin pajistea presarata cu arbusti si stinci de calcar (drumul continua cca 700 m spre nord-est, pe curba de nivel, pina la restaurantul Panoramic si statia telecabinei). La 20 minufe de urcus din sa am ajuns pe virful Timpa (955 m), care domina orasul Brasov cu 350 m. O panorama de neuitat se desfasoara sub noi: orasul vechi, in al carui labirint ne ghideaza schitele de pe parapetul de deasupra abruptului nord-vestic, apoi sectorul central al Tarii Birsei cu localitatile ei ordonate, iar mai departe, spre nord, culmile domoale ale Muntilor Baraolt.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu