sâmbătă, 29 octombrie 2011

Brasov-Kermen-Groapa lui Simion(muntii Postavaru)




Brasov (cartierul Temelia) – Kermen – Groapa lui Simion





Durata: 3 ore; in sens invers, 2 ore Caracteristici:moderat vara, dificil iarna






Din cartierul Temelia (linia I.T. Brasov 17) ne indreptam spre sud-est pe strada V. Alecsandri. Citeva minute dupa ce traversam strada Timpei ajungem la Scoala generala nr. 4 (610 m altitudine), in marginea cartierului (marginea de sud a orasului). Urcind in continuare pe drumul forestier modernizat, dupa 200 m de scoala, inaintea unui depozit de ambalaje, cotim la stinga pe un drum forestier de pamint pe care urcam spre sud prin padurea de fag pina in luminisul din culme unde se intersecteaza mai multe drumuri de pamint si poteci. Din stinga (nord-nord-est) urca pe culme poteca ce porneste de la capatul de est al strazii Timpei. Din fata (sud-est), pe piriul Alunis si pe culmea din stinga lui urca poteci dinspre Grupul scolar Steagul Rosu. Drumul forestier ce coboara spre dreapta (sud) trece in Valea Popii (pe la Fintinita Popii).
Traseul continua spre dreapta (sud-vest), pe drumul ce urca pe culme, prin padurea de fag. Citeva decenii in urma din aceasta intersectie traseul a fost marcat cu cruce galbena pe fond albastru pina la Groapa lui Simion; in prezent, acest marcaj a disparut aproape total. Continuind sa urcam usor si moderat prin padure pe culmea ingusta, cu scurte sectoare de coboris, ajungem la o bifurcatie (15 minute de la intersectia din luminis). Drumul de pamint ocoleste prin dreapta o proeminenta rotunjita – virful Kermen -iar o poteca traverseaza virful pe care se afla o poienita (785 m altitudine) din care in fata, spre sud, zarim culmea Postavarului. Drumul continua spre sud-est pe culmea ingusta sau imediat sub culme urcind usor pina la alt mamelon pe care il ocoleste prin dreapta. Coborim intr-o inseuare si din bifurcatia care urmeaza continuam pe drumul din dreapta (sud) urcind si coborind alternativ, pina la baza unui sector puternic inclinat si abrupt, cu iviri de stinci (conglomerate), unde drumul forestier se termina. Urcam puternic pe o culme ingusta printre fagi si brazi, traversam o mica inseuare, intre doua stinci de conglomerate, continuam urcusul puternic pe culme sau imediat sub ea, ocolim prin stinga o proeminenta stincoasa si dupa 30 minute ajungem intr-un luminis. Citiva pasi la dreapta, in afara potecii si am ajuns in Amvon (l 100 m altitudine), un punct de belvedere, deasupra unui abrupt stincos de unde se deschide o larga priveliste asupra Postavarului si, mai departe, spre Tara Birsei si Magura Codlei.
De la Amvon continuam spre sud, coborind intr-o inseuare, apoi urcam din nou pe culme, prin padurea de fag si brad. Dupa 20 minute intersectam o poteca din prelungirea traseului nr. 10. Datorita lipsei marcajului, aceasta intersectie este greu de sesizat si la intoarcere se poate gresi foarte usor. De aceea, trebuie riguros mentinuta directia: pentru coborirea pe traseul nr. 31 (prin Kermen) spre nord, iar pentru coborirea pe traseul nr. 10 (prin Crucuru Mic) spre nord-est.
Urcind usor pe culme sau imediat sub ea, trecem prin doua poienite situate in inseuari. Tn cea de-a doua poienita, mai mare intilnim o poteca ce urca pe Valea Hotilor (din traseul nr. 9), dinspre dreapta (nord-vest). Traversam culmea ingusta intr-o mica inseuare intre stinci si cotim brusc spre stinga. (Spre dreapta putem ajunge la un punct de belvedere, pe un virf stincos – 1 350 m -, alcatuit din conglomerate marunte, acoperit in parte cu molizi).
Dupa ragazul necesar privirii, ne intoarcem in poteca principala. Coborind usor, ocolim prin dreapta citeva grupuri de stinci (pe care se mai distinge vechiul marcaj – cruce galbena pe fond albastru). De aici inaintam spre sud-vest, in lungul culmii. Dupa circa 20 minute intram in traseul nr. 6 (banda albastra). Sintem la 1 320 m altitudine, la obirsia piriului Groapa lui Simion, afluent al Vaii cu Apa. Continuind urcusul spre sud-vest, pe traseul nr. 6, dupa 1½-2 ore se poate ajunge la cabana Postavarul.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu