duminică, 13 noiembrie 2011

Cand unii dorm altii au de lucru...


a)Cand unii dorm, altii au de lucru...                                                           


Acest articol ar trebui sa vina in ajutorul tuturor celor care nu pot evita schimburile de noapte – verificati ce riscuri va asumati si ce avantaje aveti. Toate persoanele “matinale” trebuie sa foloseasca acest articol ca sa isi reaminteasa, data viitoare cand cer ajutor serviciilor cetatenesti sau cand mananca paine cu gem intr-o dimineata insorita… ca altii au trebuit sa lucreze toata noaptea pentru ca noi sa ne simtim in siguranta.                                                                 


b)Sunt mai multe “persoane nocturne” decat ne imaginam Intr-un studiu efectuat de doi doctori germani, 10% dintre lucratorii in schimburile de noapte au raspuns ca isi vad jobul ca pe un avantaj. Dar multi lucratori, mai ales tinerele mame care lucreaza in schimbul de noapte, ii vor contrazice. Cand ne gandim la schimbul de noapte, avem impresia ca destul de putine persoane trebuie sa lucreze in trei schimburi, dar dupa o analiza mai apropiata, constatam ca sunt destul de multi angajati care lucreaza in trei schimburi. Este un lucru inevitabil in: productie, serviciile de interventie (pompieri, echipe de salvare, politie), trafic, jurnalistica, activitati de comunicare si informare (posta, telecomunicatii, intretinerea sistemelor de operare), imprimerie, turism...                                                                                                                                       


c)Lucrul de noapte nu este pentru toata lumea Este adevarat ca schimbul de noapte nu este pentru toata lumea, fiindca fiecare il suporta altfel si unii nu se obisnuiesc niciodata. Aceasta activitate, mai ales daca dureaza mai mult, lasa consecinte asupra sanatatii unei persoane; familia si viata sociala pot avea si ele de suferit. Sunteti o persoana care iubeste mai mult diminetile sau serile? Raspunsul va va spune daca va adaptati bine schimbului de noapte... Persoanele care se simt mai bine seara sunt persoane mai extrovertite, adaptabile, rapide, care rezolva problemele usor si de aceea sunt mai potrivite pentru schimbul de noapte. Persoanele matinale, pe de alta parte, sunt mai introvertite si rigide si se adapteaza mai greu la schimbari de ritm; de aceea nu se obisnuiesc la fel de usor cu schimbul de noapte. Este foarte important sa se tina seama de tipologia unei persoane atunci cand se alege personalul potrivit pentru schimbul de noapte. Studiile arata ca barbatii si tinerii sunt mai potriviti pentru acest schimb, fiindca dupa 50 de ani, abilitatea mentala si fizica de a rezista la schimbul de noapte scade semnificativ. 


d)Cum defineste legea schimbul de noapte si ce drepturi asigura? Potrivit legii muncii, schimbul de noapte este definit ca fiind activitatea desfasurata intre orele 23:00 si 7:00 in dimineata zilei urmatoare. Legislatia asigura drepturile de baza ale muncitorilor si anume: angajatul trebuie sa aiba asigurat babysitter, angajatul trebuie sa aiba asigurata o masa calda si transport la si de la locul de munca, angajatul nu trebuie sa lucreze in schimbul de noapte mai mult de o saptamana la rand, angajatul are dreptul la concediu si repaus mai lung pe perioada in care lucreaza in schimbul de noapte si cine nu poate sau nu are dreptul sa lucreze in schimbul de noapte: minorii, femeile insarcinate, mamele cu un copil mai mic de 3 ani, mama sau tatal membru al unei familii monoparentale care are in ingrijire un copil de varsta pre-scolara sau cu handicap dever, femeile care nu au cel putin 7 ore de odihna intre ora 22:00 si 06:00 in dimineata urmatoare din cauza serviciului, aceasta activitate este nepotrivita pentru persoanele cu urmatoarele probleme de sanatate: afectiuni ale organelor digestive, nictalopia, diabet, epilepsie sau persoane care au suferit un atac de cord sau atac cerebral.                                                                                     


Este sanatatea dumneavoastra supusa la un test?                                                                                                  


1. Probleme cu somnul Cea mai problema cu schimbul de noapte este schimbarea ritmului de viata, mai ales a somnului si urmarea nu este atat lipsa somnului, cat calitatea proasta a acestuia. Pentru ca ritmul lucratorilor din schimbul de noapte se schimba constant, insomnia este o consecinta frecventa. Lucratorii din schimbul de noapte spun ca este imposibil mai ales in saptamana de dupa schimbul de noapte.                                                                                                                                                                  


2. Mai multe examene preventive De aceea nu este de mirare ca lucratorii din schimbul de noapte trebuie sa faca examene preventive regulate. Somnul de zi nu este la fel de odihnitor ca si cel de noapte, fiindca zgomotul si lumina distrag destul de mult atentia. Acesta poate fi o problema pentru cei care nu au spatiu suficient acasa – imaginati-va somnul de peste zi al unui lucrator de noapte care locuieste cu sotia si un bebelus intr-o garsoniera.                                                                                                                                 


3. Problemele cu digestia sunt o consecinta frecventa – cum sa le evitati? Insomnia, insa, nu este singura problema asociata cu schimbul de noapte. Datorita schimbarii ritmului, apar adeseori si probleme de digestie. Medicii recomanda sa nu sariti peste mese noaptea, dar majoritatea muncitorilor nu au deloc pofta de mancare. Este important ca mesele sa fie usoare si sa includa multe fructe, legume si balast.                                 


4. Viata sociala are cel mai mult de suferit Nu doar sanatatea are de suferit, ci si viata sociala a acestor persoane este afectata. Este dificil mai ales pentru cei care si-au intemeiat deja o familie si pentru proaspetele mamici care se confrunta cu mai multe probleme de organizare din cauza schimbului de noapte. Avantaj - schimbul de noapte este platit mai bine Lucrul in schimburi este pretuit mai bine decat munca in timpul zilei, conform contractului colectiv de munca. Medicii considera ca schimbul de noapte nu ar trebui platit mai bine, ci recompensat cu timp liber, de pilda o sambata si o duminica libera in plus, o lui sau o vineri libera. Dar adevarul este ca muncitorii isi doresc mai degraba bani mai multi decat timp liber in plus.
(top-shop.ro)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu