Traseul marcat începe de la gara C.F.R. Pui, localitate asezata în Depresiunea Hateg, la confluenta Streiului cu Rîul Barbat. De la gara circula autobuze I.T.A. pîna la Hobita (7 km), sat la poalele muntilor, de unde începe ascensiunea propriu-zisa. Urmarim marcajul triunghi albastru, trasat pe strada Garii, apoi soseaua nationala (DN 66), la stînga, spre centrul comunei Pui. Dincolo de centru trecem pe pod apa Rîului Barbat; statie I.T.A. Aici e locul de urcare si coborîre a celor care vin sau pleaca de la, sau spre Petrosani, avînd legatura în statia Pui cu autobuze interurbane.
Lasam în stînga scoala si dupa cca 20 minute de la gara sosim în dreapta cladirii Ocolului silvic Pui. În fata lui se ramifica la dreapta un drum local nemodernizat, avînd la intrare un indicator rutier si unul turistic. Lînga acestea se afla si statia de autobuz Pui – Hobita. Parasind drumul national patrundem pe drumul spre Hobita. Dupa cca 1 km ajungem în satul Rîu Barbat, iar dupa alti 4 km în satul Hobita. Ne aflam în locul unde parasim Depresiunea Hategului si ne pregatim sa urcam primele pante ale Muntilor Retezat. Imediat ce trecem apa Rîului Barbat ajungem în centrul satului la o ramificatie: la stînga o ulita iese din localitate si face legatura cu drumul forestier ce urca pe valea Rîului Barbat; la dreapta se desprinde drumul nemodernizat care se îndreapta pe coastele muntelui spre cabana Baleia.
Varianta de pe valea Rîului Barbat poate fi folosita de turistii greu încarcati care merg spre cabana Baleia. Ei pot folosi mijloace auto, ce circula pe vale pîna la cabana forestiera Murgusa (9,5 km). De aici pot merge pe jos, pe drumul forestier care intra pe valea Murgusa cca 1,2 km, ajungînd astfel la locul unde se desprinde, la dreapta, poteca (în proiect, marcaj banda rosie). Ascensiunea pe poteca pîna la cabana Baleia dureaza cca o ora.
Din Hobita, traseul principal spre cabana Baleia urmareste, la dreapta, ulita întortocheata, iar de la iesirea din sat serpentinele drumului. Localnicii folosesc scurtaturile care se afla lînga drum. Astfel, intrînd pe poteca bine întiparita pe fata Dealului Serei, patrundem treptat în mijlocul tufarisurilor si arbustilor.
Pe masura ce urcam, din poienita se deschide o larga priveliste asupra Depresiunii Hateg. Se vede „Cîmpul de Sus” si Pleostina ce coboara lin spre albia Streiului, marcata de galeria salciilor care îi însotesc meandrele. În partea opusa depresiunea se închide cu înaltimile Dealului Magura, împadurit si brazdat cu stînci. Pe cuprinsul „cîmpului” satele se vad ca mici aglomerari de culoare rosie, împestritînd covorul verde si galben al pasunilor si ogoarelor în pirga. Catre Strei coboara panglici argintii, mici pîrîiase izvorîte din munte însotite pe margini de zavoaiele colorate în verde închis. Mai departe, spre Ohaba de Sub Piatra depresiunea se largeste, este mai bogata în asezari, iar în zare este închisa de pîclesele culmi ale Muntilor Poiana Rusca.
De la izvorul Roca drumul auto iese pe culmea Dealului Serei pe linga obîrsia Pîrîului cu Fluturi; el serpuieste mai mult pe flancul vestic al culmii si dupa mai bine de doua ore de urcus din Hobita intra în padure, în saua Serelului. Trecem de sa, ocolim o mica ridicatura prin partea estica si revenim pe culme, la înaltime. Urmeaza o lunga portiune pe latura nordica a culmii si dupa cca 3 km de la saua Serei urmam o serpentina mare lînga izvorul Troianilor. Înainte de serpentina, o poteca porneste direct în sus peste rambleul soselei, taie prin poiana de pe culme si reîntîlneste soseaua la cca 1 100 m. Ocolim pieptul Dealului Serei si trecem peste culme pe flancul estic, în bazinul superior al vaii Sohodol. Privelisti frumoase se deschid spre culmea Baru – Tulisa. La cca 1 300 m altitudine ocolim izvoarele bogate ale Sohodolului, prin padurea de amestec (fag cu molid); la o curba a soselei traversam izvorul Fîntîna Rece, iar de aici urcam spre culmea Muntelui Baleia prin rariste apoi prin poiana. Ajunsa pe culme, la cca 1 450 m, soseaua paraseste directia sud de pîna acum si se abate la stînga, ocolind chica Muntelui Baleia (1 465 m), mai întîi pe la est, apoi pe la sud; dupa ce trece pe lînga cabana pionierilor „Soimii Retezatului”, se înfunda în fata cabanei Baleia. Poteca marcata paraseste insa drumul la liziera padurii, intra pe culme în poiana Baleia, traverseaza platoul, lasa la dreapta un drum spre Casa silvica Baleia si coboara prin padure cîteva minute, spre sud, pîna în fata cabanei Baleia (1 410 m).
M-tii Tulisa
Valea Raului Barbat
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu