luni, 30 ianuarie 2012

Luncani-Taul Ursului-Vf.Rusca(muntii Poiana Ruscai)

14. Luncani - Taul Ursului - Vîrful Rusca      






Marcaj:
cruce rosie
între Luncani si Taul Ursului si banda rosie verticala
de la Taul Ursului la vîrful Rusca.

Distanta: 20,2 km                                                                                                                                      

Durata: 6 ore                                                      

Caracteristici: traseu lung, dar usor pe drumul din vaile Bega Luncanilor si Caprisoara. Poteca pe culmea împadurita dintre Taul Ursului si vîrful Rusca. Se poate vizita pestera din Piatra Fetii. Diferenta de nivel: 1050 m.                                                                                                                                

Posibilitati de acces: din DN 68 A, de la comuna Cosava 13 km pe soseaua asfaltata spre Tomesti, pîna la Valea lui Liman si de aici 6 km drum modernizat pe valea Bega Luncanilor (autobuz).






Prima parte a drumului coincide cu traseul 13 pe distanta Luncani - Taul Ursului, iar a doua parte cu traseul 12 între Taul Ursului si vîrful Rusca. Descrierile detaliate au fost prezentate la cele doua trasee mentionate. In continuare, vor fi punctate numai indicatiile generale necesare parcurgerii traseului. Pornim din centrul localitatii Luncani, de la statia de autobuz, din dreptul confluentei vaii Bega cu valea Topla, pe care urca traseele 3 si 6. Urmam drumul din valea Bega Luncanilor în amonte 6 km pîna la bifurcatia mare, unde valea principala se desface în valea Stîlpului (spre est) si valea Caprisoara. Din acest loc, numit ,,între ape", lasam în stînga drumul forestier pe valea Stîlpului si urmam spre dreapta drumul catre Ruschita în lungul vaii Caprisoara. Dupa 1,5 km ajungem în dreptul unei excavatii în tufuri calcaroase. In acest loc se afla, între drum si firul apei, intrarea în pestera din Piatra Fetii (descriere la traseul 14). Dupa bifurcatia superioara a vaii, drumul paraseste valea Caprisoara si ajunge pe un traseu sinuos, dupa 2 km, în saua Taul Ursului (15 km fata de localitatea Luncani). Marcajul cruce rosie este rar, fiind aplicat în special în ultima parte a drumului descris. In poiana Taul Ursului, mai multe table indicatoare arata desfacerea traseelor spre Ruschita, vîrful Pades si vîrful Rusca. Urmam spre stînga poteca de padure larga spre vîrful Rusca, marcata cu semnul banda rosie. Ocolim la nord vîrful Curmatura Mare (sau Ursului) si ajungem în saua Curmaturii, cel mai sudic punct al traseului. De aici continuam poteca pe creasta spre nord-est pîna în vîrful Mosiuta (1238 m), de unde la 1,5 km spre est iesim în golul alpin. Vîrful Rusca se afla în fata noastra la circa 0,5 km, sub forma unui mamelon cu pante line, acoperit de pasune, jnepeni si ienuperi, marcat printr-o baliza mica de lemn, de obicei rasturnata din cauza vîntului. In vîrf, o priveliste panoramica asupra Muntilor Poiana Rusca rasplateste efortul drumului lung parcurs. Din vîrful Rusca putem cobori spre Ruschita pe traseele 12 sau 11, ori sa ne îndreptam spre cabana "Capriorul" pe traseele 7+5. Golul alpin cu pante line ofera conditii bune pentru instalarea cortului, în special în locurile înierbate dintre jnepeni, ferite de vînt.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu