sâmbătă, 28 ianuarie 2012

Ruschita-"Taul Ursului"-Vf.Rusca(muntii Poiana Ruscai)

12. Ruschita - ,,Taul Ursului" - Vîrful Rusca 








Marcaj
: cruce rosie
pina la ,,Taul Ursului" si banda rosie
de la ,,Taul Ursului" la Vîrful Rusca                                      


Distanta : 1,2 km                                                                                                                                        

Durata: 3½ ore                                                                                                                                    

Caracteristici: traseu usor, pe drum si poteci de padure. Este varianta cea mai recomandabila pentru vîrful Rusca. Diferenta de nivel: 800 m.                                                                                                            

Posibilitati de acces: din DN 68 sau linia C.F.R. 211, de la comuna Voislova, 17 km drum modernizat pîna la Ruschita (autobuz).





De la Ruschita pîna la ,,Taul Ursului" traseul este comun cu acela spre vîrful Pades (vezi descrierea la traseul 7). Din centrul localitatii, urmam spre amonte drumul în lungul vaii Pades trecînd de confluenta cu Valea Morii, cu Pîrîul cu Raci, cariera de marmura si ,,Monumentul turistului" de la ,,sapte Izvoare". In dreptul pîrîului Turcului (sau valea Paltinului) parasim drumul forestier din valea Pades si urcam spre dreapta pe drumul care duce la Luncani, pîna în saua Taul Ursului. De la Ruschita la poiana de la ,,Taul Ursului" traseul este marcat rar cu semnul cruce rosie pe fond alb. In poiana ,,Taul Ursului" indicatoare fixate pe pomi precizeaza directia si marcajele spre vîrful Pades (banda rosie în directia vest, pe culmea principala - traseul 7), catre Luncani (cruce rosie în continuare spre nord pe drumul pe care am venit, traseul 13) si spre vîrful Rusca (banda rosie în directia est, pe culmea principala). Din poiana ,,Taul Ursului", traseul spre vîrful Rusca continua spre est (dreapta) 5,2 km pe marcajul banda rosie, în lungul culmii principale a Muntilor Poiana Rusca. Pe un drum pitoresc prin padure, ocolim pe la nord, pe curba de nivel, dealul Curmatura Mare (1 148 m), cunoscut si sub denumirea de Dealul Ursului. Dupa 1,8 km ajungem în saua Curmatura, situata in partea sudica a cotului mare pe care-1 descrie creasta Rusca-Pades în jurul izvoarelor vaii Caprioara, ramificatia stînga superioara a vaii Bega Luncanilor. La sud de sa izvoraste Pîrîul cu Raci Mare, la gura caruia se afla cariera de marmura de Ruschita, pe lînga care am trecut urcînd prin valea Padesului. Poteca coteste spre nord-est si urmeaza în panta lina culmea principala pentru a ajunge dupa 1 km în dreptul vîrfului Mosiuta (1238 m). De aici culmea continua spre est. Dupa 1,5 km iesim în golul alpin presarat rar cu jnepeni si ienuperi. In fata noastra se deschide vederea spre pantele line si înierbate ale vîrfului Rusca, marcat printr-o baliza mica de lemn adesea rasturnata de vînt. Din vîrf avem o privire panoramica asupra partii de vest a Muntilor Poiana Rusca, din sesul aluvial al vaii Bega, în nord, pîna în zona centrala a Carpatilor Meridionali, în sud. Pentru întoarcere, putem folosi traseul 11 spre Ruschita, traseele 12 si 13 spre Luncani sau sa ne indreptam spre cabana ,,Capriorul", peste vîrful Pades (traseele 12 + 7 + 5).






Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu