Cabana Obârşia Lotrului - Coasta Tâmpei - Curmătura Tâmpei

Marcaj: cruce roşie
Durata:1½-2 ore
Distanţa: 5,5 km

Marcaj: cruce roşie
Durata:1½-2 ore
Distanţa: 5,5 km
Această potecă se utilizează pentru a ajunge mai repede de la Obârşia Lotrului în drumul de creastă al Munţilor Ştefleşti (traseul 5).
De la cabana Obârşia Lotrului se merge în aval pe DN 7-A circa 300 m până la cabana I.C.F. ascunsă în molidiş, unde este şi un izvor captat. Aici, o săgeată metalică la colţul unui gard ne îndreaptă la stânga pe un drum de tractor spre Tâmpele, cu specificarea timpului de 2 ore.
Drumul, cu pantă accentuată urcă în serpentine pe Coasta Tâmpei prin pădure de molid. După circa 50 minute panta se domoleşte, apoi după încă 5 minute drumul se îngustează, pătrunde în pajiştea din Pleşa Tâmpei, apoi traversează un pârâu şi urcă printr-o rarişte de molizi deasupra unei stâne care rămâne pe dreapta. Traversează un alt pârâu şi ajunge din nou în pajişte, unde se derulează costiş, având pădurea în dreapta şi cumpăna de ape în stânga. Marcajul apare mai rar, pe pietre, apoi pe un stâlp metalic. Depăşind stâlpul metalic, cărarea coboară puţin în Pârâul Muierilor, unde trece şi printr-un pâlc de molizi, după care, traversându-l urcă costiş, apoi urmăreşte curba de nivel pe deasupra unei stâne situată mai jos, la o distanţă de circa 200 m. În dreapta-jos observăm Depresiunea Vidra, dincolo de care se înşiruie vârfurile Mieruţu, Ştefanu, Bora, Puru, Fratoşteanu. Coborâm uşor în curmătura largă a Tâmpei unde poteca marcată cu cruce roşie întâlneşte marcajul cu bandă roşie (traseul 5) şi unde spre S zărim o stână.
O săgeată dublă, dar cu orientare dubioasă, fixată pe doi ţăruşi, ne îndreaptă spre pasul Tărtărău (1½ ore) şi spre Vf. Larga (1½ ore). De aici putem ajunge, prin Tâmpele (bandă roşie), în curmătura Tărtărău, la DN 67-C, pe care putem merge la Oaşa sau să ne întoarcem la Obârşia Lotrului. Tot de aici putem alege traseul 5.
Sursa:guideromania.com
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu