marți, 20 noiembrie 2012

Cand si de ce vom murii-Calculeaza-ti ziua mortii!



Să afli ziua şi cauza propriei morţi este o fantezie care poate deveni realitate, şi-au propus cei de la Carnegie Mellon, care folosesc datele publice din SUA şi Europa, pentru a compara riscurile de mortalitate în funcţie de factori ca sex, vârstă, cauze de deces şi zonă geografică.
Profesorii şi studenţii au realizat site-ul DeathRiskRankings.com, unde fiecare utilizator îşi poate calcula probabilitatea de a muri, comparând date ale zonei sale geografice cu cele ale altor ţări. "Cei mai mulţi dintre americani nu cunosc foarte bine propriile riscuri de mortalitate, cu atât mai puţin clasamentul riscurilor specifice", explică profesorul David Gerard, unul dintre creatorii site-ului. Site-ul calculează riscul de deces al vizitatorului pentru anul viitor sau chiar pentru o perioadă de până la 30 de ani şi clasifică diferitele cauze ale morţii în funcţie de probabilitatea lor.
Cand si de ce vom murii-Calculeaza-ti ziua mortii!

Cand si de ce vom murii-Calculeaza-ti ziua mortii!

Cand si de ce vom murii-Calculeaza-ti ziua mortii!
Profesorul Paul Fischbeck spune că DeathRiskRankings.com poate oferi, de pildă, o comparaţie între o femeie de 54 de ani din Pennsylvania şi una din Marea Britanie. "S-a dovedit că riscul de a muri de cancer de sân în cazul femeii din Marea Britanie este cu 33% mai ridicat", notează Fischbeck. "În ceea ce priveşte cancerul pulmonar sau la gât, rezultatele sunt aproape inversate, femeia din Pennsylvania având un risc cu 29% mai ridicat".
Indiferent de cauza medicală, riscul de a muri creşte odată cu vârsta. O americancă de 20 de ani are o şansă la 2000 de a muri în cursul anului, la 40 de ani riscul fiind de trei ori mai mare, apoi de 16 ori mai mare la 60 de ani şi de 100 de ori mai mare la 80 de ani. "La 80 de ani, o americancă are încă 95% de şanse să trăiască până la aniversarea de 81 de ani", spune Gerard.
Conform acestuia, riscul de a muri în timpul anului este foarte diferit în funcţie de sub-grupul studiat. Pentru fiecare etapă a vieţii, riscul este mult mai ridicat în cazul bărbaţilor decât în cazul femeilor. Pentru bărbaţii de 20 de ani, riscul este de 2,5 - 3 ori mai mare, accidentele, crimele şi sinuciderile însumând 80% dintre riscurile de deces. Totuşi, la 40 şi 50 de ani, riscul de a muri de cancer este mai mare la femei decât la bărbaţi. Pe de altă parte, riscul de muri din cauza cancerului de sân sau prostată este mai ridicat în Europa occidentală decât în Statele Unite, dar este invers în cazul cancerului pulmonar.
"Credem că acest instrument permite fiecăruia să îşi evalueze propriile riscuri de a muri şi să le compare cu cei din SUA ori Europa", subliniază profesorul Fischbeck.
Relatarea se încheie magistral, cu o trimitere la una dintre maximele filosofului Emil Cioran: "omul îşi acceptă moartea, dar nu şi ora morţii. Să mori nu contează, mai puţin când trebuie să murim".
Sursa:realitatea.net






Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu